Obaman toinen kausi: tappelun avaussanat

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Eilinen presidentti Obaman toisen kauden virkaanastujaispuhe oli hienoinen yllätys. Puhe tarjosi poikkeuksellisen yksityiskohtaisen listan presidentin toisen kauden toiveista ja tehtäväkentästä.

Yleensä virkaanastujaispuheet ovat runollisia sanavirtoja, jotka heijastavat presidenttien unelmia ja arvoja enemmän kuin yksityiskohtaisia poliittisia suunnitelmia. Parhaat puheet muistetaan ajattomista iskulauseista, jotka vain rajallisesti koskettivat aikakauden polttavia kysymyksiä. (”The only thing we have to fear is fear itself.” – FDR. ”Do not ask what your country can do for you, but what you can do for your country.” – JFK.)

Obaman eilinen puhe tarjosi katsauksen presidentin toisen kauden tavoitteisiin. Samalla Obama julkisti uuden demokraattisen sateenkaari-koalition ja modernin amerikkalaisen liberalismin mission.

Presidentin puhe sisälsi pari puolivillaista viitettä kansalliseen yhtenäisyyteen ja yksi Amerikka -teemaan, joilla hän ratsasti kansalliseen maineeseen ja Valkoiseen taloon viime vaaleissa. Mutta valtaosin puhe oli Obamalta harvinaisen selkeä ja jopa uhmakas ohjelmanjulistus.

Obama saarnasi visiotaan tasa-arvoisesta Amerikasta, jossa naiset saavat samasta työstä samaa palkkaa miesten kanssa. Hän painotti homojen tasa-arvoa, sekä väylän menestykseen pitämistä avoimena köyhimmillekin amerikkalaisille. Obama jopa pisti ilmastonmuutoksen toisen kautensa asialistan kärkisijoille.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Republikaanit varoittelivat syksyn vaalikampanjan aikana, että toisen kauden Obama olisi huomattavasti ensimmäistä kautta liberaalimpi presidentti. He olivat todennäköisesti oikeassa. Eilisen virkaanastujaispuheen perusteella Obama näyttää aikaisempaa valmiimmalta seisomaan ideoidensa takana. Hän on nyt valmis haastamaan republikaanien ”ei”-politiikan.

Puheellaan Obama varmisti liberaalin selustansa, vedoten samanaikaisesti maltillisiin riippumattomiin sekä jopa pohjoisen republikaaneihin. Toisen kauden Obama pyrkii pussittamaan teekutsulaiset pakottamalla maltilliset republikaanit valitsemaan yhteistyön ja ideologisen hihhuloinnin välillä.

Toisen kauden Obaman tehtävälistalla on maahanmuuttolainsäädännön reformi, ilmastonmuutos, homojen tasa-arvo, sekä aselakien hienosäätö. Mielipidetiedusteluiden perusteella presidentti nauttii hienoisesta etulyöntiasemasta, ja hän näyttää aikaisempaa halukkaammalta käyttämään asemaansa hyväkseen. Poliittinen tappelu ja vastakkainasettelu eivät ole ohi – pikemminkin päinvastoin.

Soundtrack: Robbie Williams, Stand Your Ground.