Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Obaman terveydenhoito-puhe: kaikki peliin!

Blogit Americana 10.9.2009 16:24
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

”Sina valehtelet!” Etelä-Carolinan edustaja Joe Wilsonin huuto presidentti Barack Obamalle kiteytti eilisen puheen sekä terveydenhoito-keskustelun keskeisen rintamalinjan. Kyseessä on väittely aikuisten ja hysteeristen lasten välillä.

Presidentti Obaman eilinen puhe oli suunnattu yleisesti 300 miljoonalle amerikkalaiselle, mutta erityisesti noin 50-55 demokraatille Yhdysvaltain kongressissa. Puhe oli retorinen mestariteos, kuten Obamalta sopii odottaa, mutta sen tarkin kohdeyleisö on poikkeuksellisen haastava joukko.

Niin sanotut ”Blue Dog” -demokraatit, ryhmittymä konservatiivisia ja maltillisia demokraatteja, ovat muodostaneet terveydenhoidon uudistuksen turhauttavimman esteen Obamalle. Heath Schulerin, Stephanie Herseth Sandlinin ja kumppaneiden johtama ryhmittymä on vastustanut monia Obaman uudistuksen osa-alueita, kuten esimerkiksi valtion saapumista sairasvakuutus-bisnekseen. Senaatin puolella siniset koirat ovat saaneet tukea mm. Nebraskan Ben Nelsonilta ja Missourin Claire McCaskilliltä.

Obama suuntasi eilisen puheen maltillisen keskitien edustajille. Puheen tarkoitus oli koskettaa viittä suurinta ongelmakohtaa:

  1. Obama halusi rauhoittaa konservatiiviset demokraatit sekä maltilliset republikaanit, jotka pelkäävät uudistuksen puskevan maan talouden vararikkoon. Ensimmäisistä reaktioista päätellen hän onnistui tehtävässä ainakin jotenkuten.
  2. Liberaalit on pidettävä ruodussa. Obama onnistui tehtävässä asettumalla avoimesti ja voimakkaasti ns. julkisen option, valtion tarjoaman sairasvakuutuksen, taakse.
  3. Kansakunta tarvitsi muistutuksen uudistuksen välttämättömyydestä. Viesti oli vahva, mutta sen läpimenoa on vaikea mitata kuulijoiden reaktioista.
  4. Uudistusta pelkäävien eläkeläisten yms. kansalaisten pelot koskien hoidon rapistumista sekä ”kuolemanpaneeli”-propagandaa oli korjattava. Obama puhui aiheesta selvästi ja vetoavasti, mutta gallupit lähitulevaisuudessa osoittavat onnistumisen.
  5. Keskustelu uudistuksesta on palautettava raiteille. Obama kutsui republikaanit yhteisen pöydän ääreen, keskustelemaan parhaasta mahdollisesta tavasta parantaa lakiehdotuksen ongelmat. Onnea matkaan. Keskustelu ideologisiin juoksuhautoihin juuttuneiden dogmatiikkojen kanssa ei ole helppoa, kuten Joe Wilsonin kommentti yllä osoittaa.

Obamaa on usein syytetty hänen irtaantuneisuudestaan päivänpolitiikasta sekä liiallisesta kompromissihakuisuudesta. Eilinen puhe rikkoi vakiintuneita käsityksiä. Obama asettui suorasanaisesti ja ilman pienintäkään epäröintiä uudistuksen sekä ns. julkisen option taakse.

Obama sitoi ensimmäisen kauden menestyksensä terveydenhoidon uudistukseen. Se on nyt presidentin valkoinen valas, mittapuu jonka mukaan hänen kautensa tuomitaan. Pokerikielellä Obama heitti kaiken peliin, ”all in.”

Soundtrack: Jesus Jones, Right Here, Right Now.