Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Obaman poliittinen comeback

Marko Maunula
Blogit Americana 7.12.2010 19:34

Puheet presidentti Obaman poliittisten taitojen katoamisesta ja naiviudesta on syytä unohtaa hetkeksi aikaa. Veroleikkaus-kompromissi oli taitava jallitus, jossa presidentti pelasi republikaanit komeasti pussiin.

George W. Bushin mittavat veroleikkaukset olivat laukeamassa 31.12.2010. Republikaanit olivat tehneet veroleikkausten jatkamisesta hyvätuloisille heidän poliittisen paloseinänsä. Heidän mukaansa kompromissi oli mahdoton.

Läpi syksyn presidentti ja demokraatit painottivat, että veroleikkausten jatkaminen miljonääreille oli budjettivajeiden vuoksi mahdotonta, ja konttaava talous vaatii lisästimulaatiota. He eivät suostuisi kompromissiin.

Kaikki merkit povasivat komeaa poliittista tappelua, mutta lopulta Obama suostutteli republikaanit kompromissiin, joka hyödyttää demokraatteja ja Obamaa enemmän kuin republikaaneja.

Veroleikkausten ohella republikaanien toinen kampanjateema oli budjettivajeiden eliminointi. He vastustivat talouden lisästimulointia budjettivajeiden avulla, uskoen, että budjettivajeet sekä valtion elvytystoimet hidastivat talouden toipumista.

Eilen julkistettu kompromissi on itse asiassa mittava, budjettivajeilla rahoitettu elvytyspaketti. Obama suostui jatkamaan rikkaiden veroleikkauksia kahdella vuodella, mutta hän sai republikaaneilta runsaasti vastiketta: Republikaanit suostuivat jatkamaan pitkäaikaistyöttömien työttömyyskorvauksia. He suostuivat myös alentamaan työnantajien maksamaa sosiaaliturvamaksua, sekä vahvistamaan lapsi- ja opiskelijaperheiden verovähennyksiä.

Mitä tämä merkitsee poliittisesti? Ensiksikin, Obama sai kompromissista uuden, budjettivajeilla rahoitetun talouden elvytyspaketin, joka pistää rahaa kuluttajien kukkaroon. Toiseksi, laki osoittaa, että republikaanien puheet budjetin tasapainottamisesta olivat puhdasta huuhaata, ja että he välittävät verohelpotuksista rikkaille enemmän kuin mistään muusta.

Kolmanneksi, pakettiin on rakennettu ovela poliittinen ansa. Kun verohelpotukset laukeavat uudelleen kahden vuoden kuluttua, demokraatit voivat vedota budjettivajeisiin sekä pakottaa republikaanit keskustelemaan, josko he haluavat nostaa työnantajien sosiaaliturvamaksua vai jatkaa rikkaiden veroleikkauksia. Republikaanit eivät tule nauttimaan tästä keskustelusta.

Tämä kompromissi on kriittinen hetki Obaman presidenttiydessä sekä uudelleenvalinnassa. Rope-a-dope toimii edelleen.

Soundtrack: Foo Fighters, Times Like These.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Omasta mielestä tämä asia on kaksiteräinen miekka. Republikaanit ovat tosiaan luoneet pelkkää budjettivajetta Reaganista alkaen. Heidän puheensa budjetin tasapainottamisesta on tavallaan hauskaa, mutta samalla pelottavaa kun heidän äänestäjänsä uskovat vieläkin tuohon p-puheeseen.

En näe demokraateilla tässä mitään voittoa kuitenkaan. Suurin osa amerikkalaisista vastustaa ratkaisua, jossa velka kasvaa (http://www.cbsnews.com/8301-503544_162-20024494-503544.html). Monet sopimuksen osat ovat suorastaan järjettömiä ja budjettivajeiselle valtiolle muutenkin kriittisiä. Useat ”itsenäiset” äänestäjät eivät tule antamaan tätä anteeksi.

215 miljardia lisävelkaa seuraa tässä sopimuksessa pelkkien verohelpotusten myötä. 13 kuukauden jatko työttömyysavustuksille, 2 vuoden ”helpotus” rikkaille. En oikein ymmärrä miten tätä voi pitää poliittisena voittona … Enintään teekutsuliikkeelle.

USA:n äänestäjät ovat yhtä hölmöjä kuin Suomessa ne työläiset, jotka äänestävät kepu-kokoomusta oman etunsa vastaisesti.

Obama näyttää alistuneen ”massonien” ohjaukseen. Toinen kausi ei olisikaan muuten mahdollinen.

Obama saa melkoista myöhennystä liberaaleilla nettisaiteilla (etunenässä Huffington Post). Onko poliittisesti tatkista tehdä myönnytys rikkaiden verohelpotuksesta, vaikka valtaosa (68% yhden gallupin mukaan) kansasta sitä vastustaa. Eikä kompromissi näytä hyvältä budjettivajeenkaan kannalta.

Oba on kuin meidän ministeri Käteinen. Hänen soisi saavan kannatusta, koska välttämätömät uudistukset on ajettava läpi kokonaisuuden vuoksi. Verot ovat välttämättömiä kulueriä, jotka pitää hyväksyä.