Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Obaman Nobel-puhe: kohtelias kuittaus

Marko Maunula
Blogit Americana 11.12.2009 13:41

Presidentti Obaman Nobel-puhe oli, miehelle tyypillisesti, retorinen mestariteos. Se oli myös äärimmäisen kohtelias ja taitava keskisormi Nobel-komitealle.

Nobel-palkinnot ovat politisoituneet niin pahoin, että ne ovat vaarassa menettää merkityksensä. Komitea päätti palkita ensimmäista vuotta virassa olevan sotapresidentin rauhanpalkinnolla pitkälti siksi, että Obama ei ole George W. Bush.

Obama itse tietää ja tunnustaa palkintonsa olevan vähintäänkin ennenaikainen. Eilisessä puheessaan Obama päätti muistuttaa asiasta myös Nobel-komiteaa.

Puheen ydin koostui (George W. Bushin aloittaman) Afganistanin sodan puolustuksesta. Obama ei pyydellyt anteeksi tai syytellyt edeltäjäänsä. Sen sijaan Obama puolusti aseellisen voiman satunnaista tarpeellisuutta ja muistutti maailmaa Al Quaidan ja Talebanin pahuudesta.

Puhe oli rohkea ja tarpeellinen. Nobel-komitean yritys puuttua amerikkalaiseen sisäpolitiikkaan ansaitsi näpäytyksen, ja maailma ansaitsi muistutuksen realistisen politiikan tarpeellisuudesta.

Seuraavaksi odotan, että joku kirjallisuuden nobelisti osoittaa rohkeutta ja pyytää komiteaa vaihteeksi antamaan palkinnon kirjailijalle, jolla on yli sata lukijaa….

Soundtrack: Bad Company, Tell It Like It Is. 

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

No no! Ei ole väärin myöntää rauhanpalkintoa pelkkien sanojen eli toivon ja odotusarvon perusteella. Obama ei myöskään näuttänyt kenellekään etusormea eikä uhkaillut niin kuin eräät toiset ”reaalipoliitikot” tekevät. Hienoa, että edes joku herättää toivoa, kun elämme maailmassa jossa Venäjän ”puolustus”ministeriön sivuilla uhkaillaan Suomeakin – http://www.iltalehti.fi/uutiset/2009121010760691_uu.sht ml

Hirvittää, kun huomaa miten Venäjän puolustusministeriön verkkosivuilla valehdellaan Suomesta uhkailevaan sävyyn. Siihen olemme laatineet vastauksen:

A Message to Russia and USA – viesti Venäjälle ja USA:lle:
Vastauksena Venäjän puolustusministeriön verkkosivuilla esitettyyn Neuvostoliiton sotasyyllisyyttä 1939-1944 vähättelevään provokaatioon julkaisemme KNFIJV-CARSFIn virallisen kannan asiaan liittyen.

Tämän linkin takana on USA:n Suomen-suurlähettiläälle tiedoksi toimitettu hänen Georgia-kirjoituksensa kommenttina julkaistu kopio vuoden 2008 Molotov–Ribbentrop-päivänä 23. elokuuta Venäjän Suomen-suurlähettiläälle osoitetusta kansalaisnootista:
http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/barbarabarrett/vapaa-georgia#comment-74841

Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV

PS. Tässä tilanteessa kyllä Itämeren kaasuputkihanke ei saa olla Molotov-Ribbentrop 2, vaan se on toteutettava KNFIJV:n ehdotus 2007:n pohjalta.

Osoittaa että mies on täynnä realistista ja laaja-alaisesti ajattelevaa itsevarmuutta, mutta myös suurta inhimillistä nöyryyttä. Tilanteessa, jossa maapallon asiat ovat menossa enemmänkin huonoon kuin parempaan suuntaa ei kadehdita Obaman asema. Vaatinee myös lehmän hermoja odottaa kärsivällisesti pelurimaiden siirtymistä kiukuttelevien ja uhkaavien käyttäytymisten muodoista rauhanomaisten kansojen joukkoon. Maapallon tulevaisuus ratkaistaan kuitenkin jatkossa sillä kuka toteuttaa, ja millä ideologialla, keinot valtavan osan ihmiskuntaa vaivaavan köyhyyden ja kurjuuden lievittämisessä. Tuleeko maailmaa uudelleen jakava uussosialismin ja sitä myöten uusien diktaattorien aalto, vai löydetäänkö parempia keinoja jakaa tasaisemmin ja oikeudenmukaisesti elintasoa ja elämänsisältöä.

Vasemmistoliberaali Marko Maunulan mielestä Afganistanin sota on nyt sitten ilmeisesti tarpeellinen. Jäämme odottamaan Maunulan ja muiden tekopyhien vasemmistoliberaalien mielipidettä Afganistanin sodasta, kun presidenttinä toimii Palin/Romney/Petraeus.