Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Obaman Nobel – ei huono valinta

Blogit Americana 9.10.2009 12:58
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Barack Obaman rauhan Nobel oli yllättävä palkinto. Aamun uutislähetyksiä seuratessa epäilin jopa huonosti ajoitettua aprillipilaa. Nyt, pienen pohdiskelun jälkeen, palkinto ei enää vaikuta aivan yhtä yllättävälta tai ennenaikaiselta.

Maailma on jo tottunut Obaman presidenttiyteen, mutta Nobel muistuttaa meitä miten mullistava miehen vaalivoitto itse asiassa oli. Ensimmäisen mustaihoisen liberaalin nousu läntisen suurmaan presidentiksi on saavutus, jonka vaikutus tuntuu kaikkialla maailmassa.

Obaman vaalivoitto inspiroi koko maailman, Suomesta Sambiaan. Sen vaikutus kestää kauemmin kuin Obaman presidenttiys. Obaman voitto oli eräs suurimmista saavutuksista rasismin vastaisen taistelun historiassa.

Kansainvälisellä foorumilla Obama on muokannut diplomaattista maaperää nopeammin kuin ehkä kukaan tietämäni Yhdysvaltain presidentti. Pelkästään muuttamalla Yhdysvaltain retoriikkaa sekä maan metapoliittista asennetta Obama on pistänyt islamistit sekä antiamerikkalaiset radikaalit alakynteen. Hän on ottanut merkittäviä askeleita aidon moraalin palauttamiseksi politiikan ytimeen.

Tekojen asteella Obamalla on vielä tekemistä, kuten Jari Lindholmkin muistutti. Silti, jopa maailmanlaajuisen poliittisen kulttuurin muuttaminen on saavutus itsessään. Palkinto oli ehkä hieman ennenaikainen, mutta rauhan Nobeleiden kirjavassa listassa tämä palkinto ei ole läheskään huonoimpien joukossa.

Tämä blogi seuraa ja tarvittaessa kommentoi Obaman palkintoa, jahka ja kun lisäuutisia ja reaktioita ilmenee.

Soundtrack: Sufjan Stevens, Chicago.