Obaman loppukausi: Bill Clinton vai George W. Bush?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime viikko oli kuin suoraan liberaalien villeimmistä unelmista.

Viikon avaukseksi charlestonilaisten reaktiot AME-kirkon traagiseen joukkomurhaan tarjosivat tervetulleen antiteesin Fergusonin ja Baltimoren tapahtumille. Mustat ja valkoiset kaupunkilaiset marssivat, rukoilivat ja itkivät yhdessä. Rasistinen joukkomurha oli niin järkyttävä tapahtuma, että se pakotti jopa jotkut Etelän konservatiivit harkitsemaan uudelleen Konfederaatin lipun ja muiden symbolien merkitystä.

Torstaina 25. kesäkuuta korkein oikeus julisti Obamacaren keskeiset osat perustuslaillisiksi äänin 6–3. Terveydenhoidon reformin vastainen taistelu on vihdoin ohi. Obamacare on ja pysyy voimassa.

Perjantaina 26. kesäkuuta korkein oikeus julisti homoliitot laillisiksi kaikkialla Yhdysvalloissa äänin 5–4. Nyt jokaisen osavaltion on sallittava homoliitot ja kohdeltava niitä tasa-arvoisina heteroliittojen kanssa. Homojen avio-oikeus kattaa nyt koko Yhdysvallat.

Presidentti Barack Obama huipensi presidenttiytensä parhaan viikon Charlestonin hautajaispuheella. Anteeksiannon, yhtenäisyyden, rotusuhteiden ja kristillisen uudistumisen sanomaa painottanut viesti oli loistavan puhujan parhaita julkisia esiintymisiä. Jopa republikaanit taputtivat saarnalle.