Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Obaman huonoin puhe

Blogit Americana 16.6.2010 19:43
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Miljoonat amerikkalaiset ovat ihmetelleet josko presidentti Obama osaa pitää huonon puheen. Tiistainen puhe tarjosi vastauksen: kyllä osaa.

Meksikonlahden ympäristökatastrofin massapsykologia on käynyt läpi monta vaihetta. Öljyvuodon kestettyä liki kaksi kuukautta media ja amerikkalaiset ovat kokeneet tunteiden skaalan yllätyksestä järkytykseen ja epäuskosta suuttumukseen.

Nyt on turhautumisen vuoro. Kansakunta haluaa Obaman tekevän jotain ja ottavan ohjat käsiinsä. Mutta mitkä ohjat? Teknologia ja tietotaito tämäntyyppisten ongelmien korjaamisesta on liki nollassa niin valtiolla kuin BP:lläkin. Molemmat osapuolet haparoivat pimeässä ja yrittävät improvisoida ratkaisuja, mutta toistaiseksi huonolla menestyksellä.

Valtio ei osaa korjata ongelmaa, mutta sen pitää tehdä jotain. Osoittakseen välittämisensä ja aktiviisuutensa, Obaman oli pakko astua tiistaina kameroiden eteen antamaan viestin kansakunnalle.

Puheella oli kaksi tarkoitusta. Sen piti vakuuttaa kansalaiset, että heidän hallituksensa tekee kaikkensa ongelman korjaamiseksi. Toisekseen sen piti synnyttää tukea Obaman energiapolitiikalle ja uusiutuvan energian sovellutuksille.

Puhuja näytti ja kuulosti Obamalta, mutta sanat miehen suusta olivat heikohkoa liturgiaa. BP:n kovistelu kuulosti melkein öykkäröinniltä sekä yksioikoiselta syntipukin etsimiseltä, ja vakuuttelut hallituksen omistautumisesta ongelmalle kuulostivat nykytilanteen valossa pahasti seliseliltä.

Puhe uusiutuvan energian puolesta lässähti pahoin. Rohkean pelinavauksen sijaan puhe kuulosti vanhan liturgian sekä latteiden fraasien kierrätykseltä. Obama ei tarjonnut konkreettisia avauksia tai kyennyt juurikaan levittämään innostusta.

Puheen ongelmat juontuivat koko konseptin ponnettomuudesta. Obaman oli pakko pitää puhe, mutta hänellä ei ollut mitään mielekästä sanottavaa, ja lopputulos oli mitä oli. Toivottavasti, sillä jos tämä todella heijasti Obaman nykytasoa, hän on kipeästi loman ja lähipiirin strategiasession tarpeessa.

Soundtrack: The Beatles, I’m So Tired.