Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Obaman huonoin puhe

Marko Maunula
Blogit Americana 16.6.2010 19:43

Miljoonat amerikkalaiset ovat ihmetelleet josko presidentti Obama osaa pitää huonon puheen. Tiistainen puhe tarjosi vastauksen: kyllä osaa.

Meksikonlahden ympäristökatastrofin massapsykologia on käynyt läpi monta vaihetta. Öljyvuodon kestettyä liki kaksi kuukautta media ja amerikkalaiset ovat kokeneet tunteiden skaalan yllätyksestä järkytykseen ja epäuskosta suuttumukseen.

Nyt on turhautumisen vuoro. Kansakunta haluaa Obaman tekevän jotain ja ottavan ohjat käsiinsä. Mutta mitkä ohjat? Teknologia ja tietotaito tämäntyyppisten ongelmien korjaamisesta on liki nollassa niin valtiolla kuin BP:lläkin. Molemmat osapuolet haparoivat pimeässä ja yrittävät improvisoida ratkaisuja, mutta toistaiseksi huonolla menestyksellä.

Valtio ei osaa korjata ongelmaa, mutta sen pitää tehdä jotain. Osoittakseen välittämisensä ja aktiviisuutensa, Obaman oli pakko astua tiistaina kameroiden eteen antamaan viestin kansakunnalle.

Puheella oli kaksi tarkoitusta. Sen piti vakuuttaa kansalaiset, että heidän hallituksensa tekee kaikkensa ongelman korjaamiseksi. Toisekseen sen piti synnyttää tukea Obaman energiapolitiikalle ja uusiutuvan energian sovellutuksille.

Puhuja näytti ja kuulosti Obamalta, mutta sanat miehen suusta olivat heikohkoa liturgiaa. BP:n kovistelu kuulosti melkein öykkäröinniltä sekä yksioikoiselta syntipukin etsimiseltä, ja vakuuttelut hallituksen omistautumisesta ongelmalle kuulostivat nykytilanteen valossa pahasti seliseliltä.

Puhe uusiutuvan energian puolesta lässähti pahoin. Rohkean pelinavauksen sijaan puhe kuulosti vanhan liturgian sekä latteiden fraasien kierrätykseltä. Obama ei tarjonnut konkreettisia avauksia tai kyennyt juurikaan levittämään innostusta.

Puheen ongelmat juontuivat koko konseptin ponnettomuudesta. Obaman oli pakko pitää puhe, mutta hänellä ei ollut mitään mielekästä sanottavaa, ja lopputulos oli mitä oli. Toivottavasti, sillä jos tämä todella heijasti Obaman nykytasoa, hän on kipeästi loman ja lähipiirin strategiasession tarpeessa.

Soundtrack: The Beatles, I’m So Tired.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Onhan tuo öljyvuoto sinänsä outo tapaus kun jenkeissäkään ei tunnu löytyvän insinöörejä sitä ratkaisemaan. Johtuneeko siitä että heillä ei ole ollut tarpeeksi kokemuksia merenpohjasta porattavasta öljystä ja siihen liittyvästä turvatekniikasta ja sen kehittelystä. Maanpäällisessä öljypalojen sammuttelussa jenkit taisivat olla aikoinaan(ja ehkä vieläkin)kuitenkin huippua.
Obaman paha päänsärky siis jatkuu ja jatkuu kunnes vuoto loppuu täysin.

Turhautumista on mutta on olemassa ongelmia joihin ei ole ratkaisua. Kuten Islannin tuhkaongelma, lähi-idän kysymys ja tämä.

Luja on usko siihen, että ihminen pystyy teknologiallaan korjaamaan sellaista, mikä on luonnonmukaisen sattuman ja kaaosteorian aikaansaamaa. Tuhkapilvien kohdallakaan ei millään ensin tunnuttu voivan uskoa, että kun pahasti tupruttaa, asialle ei voi muuta kuin jättää koneet lentämättä. Jenkit muuten tuomitsi eurooppalaisten lentokiellot ”ylireagoinniksi”. Perustellen täten korvauksista kieltäytymisen.

Ko. öljyvuoto on käsittääkseni puolentoista kilometrin syvyydessä. Noissa syvyyksissä ihmisellä ei ole asiaa ja tukkimishomma hoituu robotti-sukelluslaitteiden avulla, joystickillä ohjaten. Hyvä, että jotain tulppaa sentään sinne ovat saaneet.

Uusien merenpohjareikien perustamiselle on käsittääkseni turvaohjeet kuitenkin olemassa – ja noista ohjeista tinkiminen aiheutti vahingon.

Kyllä merenpohjassa oleva reikä saadaan tarvittaessa tukittua. Venäläisten huoleton suhtautuminen turvamääräyksiin on aiheuttanut siellä useampiakin kertoja vastaavan onnettomuuden. Ratkaisuna on ydinräjähde merenpohjassa joka siirtää sen verran tehokkaasti merenpohjaa että kairattu reikä menee umpeen.

Positiivisena puolena olisi lisäksi se että koko ajatus katkoisi suonia greenpeacen kannattajilta vaikka joka päivä valuva öljy aiheuttaa enemmän ongelmia kuin merenpohjassa tehtävä ydinräjäytys.