Obaman hallinnon digitaaliset murheet

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Terveydenhoidon uudistuksen internet-debyytti on antanut Obaman hallinnolle mustan silmän.

Webbisivu healthcare.gov aukesi samana päivänä kun liittovaltion hallinto meni kiinni – 1. päivä lokakuuta. Tapahtuma jäi uutisissa pahasti budjettikriisin sekä liittovaltion sulkeutumisen varjoon.

Heikko julkisuus osoittautui onneksi onnettomuudessa. Webbisivu on kärsinyt jatkuvista ongelmista. Vain alle 10 prosenttia käyttäjistä on onnistunut hankkimaan sivuston kautta itselleen sairasvakuutuksen.

Webbisivuston ongelmilla on monimutkaiset juuret.

Hallinto alunperin uskoi, että osavaltiot ottavat vastuun vakuutusmarkkinoista omien rajojensa sisällä. Valtaosa republikaanien johtamista osavaltioista kieltäytyi avustamasta presidenttiä ja liittohallitusta, ja vakuutusmarkkinoiden organisointi jäi liittovaltion tehtäväksi suurimmassa osassa maata. Tämä kuormitti liittovaltion tehtäväkenttää huomattavasti aiottua enemmän.

Tietokoneohjelman kirjoittamiseen palkattu kanadalainen yritys, CGI, ei ole aina onnistunut tehtävissään. Ontario sanoi irti 46 miljoonan dollarin sopimuksen firman kanssa, väsyttyään missattuihin deadlineihin. Toisaalta, firma on myös toteuttanut mittavia ja monimutkaisia ohjelmointioperaatioita sekä saanut niistä kiitosta ja ylistystä.

Lopuksi, jatkuvat muutokset terveydenhoidon uudistukseen sekä sen monimutkainen luonne ovat vaikeuttaneet ohjelmointia. Kyseessä on monimutkainen ja mittava operaatio, joka vaatii virkavallan, yksityisten kansalaisten ja vakuutusyritysten välistä kommunikointia ja tietojen synkronisointia.

Haasteista huolimatta liittovaltion olisi pitänyt suoriutua tehtävästä paremmin. Eilisessä pressitilaisuudessa presidentti Obama itse ilmaisi turhautumisensa webbisivun ongelmiin. Kriisi vaatinee poliittisia uhreja, ja republikaanit syyttävät ongelmista ennen kaikkea terveysministeri Kathleen Sebeliusta. Hänen tuolinsa ei vielä varsinaisesti heilu, mutta tilanne elää.

Poliittisesti kriisi ei silti tarjoa republikaaneille ammuksia. Kuulutettuaan pari vuotta Obamacaren kauheutta kurkut suorina, kuulostaisi hassulta jos he nyt valittaisivat, kuinka kansalaiset eivät pääse osalliseksi tästä katastrofista kyllin nopeasti.

Soundtrack: Yellow Magic Orchestra, Cosmic Surfin’