Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Obaman hallinnon digitaaliset murheet

Marko Maunula
Blogit Americana 22.10.2013 18:42

Terveydenhoidon uudistuksen internet-debyytti on antanut Obaman hallinnolle mustan silmän.

Webbisivu healthcare.gov aukesi samana päivänä kun liittovaltion hallinto meni kiinni – 1. päivä lokakuuta. Tapahtuma jäi uutisissa pahasti budjettikriisin sekä liittovaltion sulkeutumisen varjoon.

Heikko julkisuus osoittautui onneksi onnettomuudessa. Webbisivu on kärsinyt jatkuvista ongelmista. Vain alle 10 prosenttia käyttäjistä on onnistunut hankkimaan sivuston kautta itselleen sairasvakuutuksen.

Webbisivuston ongelmilla on monimutkaiset juuret.

Hallinto alunperin uskoi, että osavaltiot ottavat vastuun vakuutusmarkkinoista omien rajojensa sisällä. Valtaosa republikaanien johtamista osavaltioista kieltäytyi avustamasta presidenttiä ja liittohallitusta, ja vakuutusmarkkinoiden organisointi jäi liittovaltion tehtäväksi suurimmassa osassa maata. Tämä kuormitti liittovaltion tehtäväkenttää huomattavasti aiottua enemmän.

Tietokoneohjelman kirjoittamiseen palkattu kanadalainen yritys, CGI, ei ole aina onnistunut tehtävissään. Ontario sanoi irti 46 miljoonan dollarin sopimuksen firman kanssa, väsyttyään missattuihin deadlineihin. Toisaalta, firma on myös toteuttanut mittavia ja monimutkaisia ohjelmointioperaatioita sekä saanut niistä kiitosta ja ylistystä.

Lopuksi, jatkuvat muutokset terveydenhoidon uudistukseen sekä sen monimutkainen luonne ovat vaikeuttaneet ohjelmointia. Kyseessä on monimutkainen ja mittava operaatio, joka vaatii virkavallan, yksityisten kansalaisten ja vakuutusyritysten välistä kommunikointia ja tietojen synkronisointia.

Haasteista huolimatta liittovaltion olisi pitänyt suoriutua tehtävästä paremmin. Eilisessä pressitilaisuudessa presidentti Obama itse ilmaisi turhautumisensa webbisivun ongelmiin. Kriisi vaatinee poliittisia uhreja, ja republikaanit syyttävät ongelmista ennen kaikkea terveysministeri Kathleen Sebeliusta. Hänen tuolinsa ei vielä varsinaisesti heilu, mutta tilanne elää.

Poliittisesti kriisi ei silti tarjoa republikaaneille ammuksia. Kuulutettuaan pari vuotta Obamacaren kauheutta kurkut suorina, kuulostaisi hassulta jos he nyt valittaisivat, kuinka kansalaiset eivät pääse osalliseksi tästä katastrofista kyllin nopeasti.

Soundtrack: Yellow Magic Orchestra, Cosmic Surfin’

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

”Poliittisesti kriisi ei silti tarjoa republikaaneille ammuksia. Kuulutettuaan pari vuotta Obamacaren kauheutta kurkut suorina, kuulostaisi hassulta jos he nyt valittaisivat, kuinka kansalaiset eivät pääse osalliseksi tästä katastrofista kyllin nopeasti.”

Kuulostaisi hassulta kaikkialla muualla paitsi politiikassa. Politiikka on petoksen taidetta ja suurta teatteria eikä yhtään lehmänkäännöstä jätetä tekemättä jos se edistää omaa asiaa.

Eikös USA:n demokraattinen puoluekin perustettu aikanaan puolustamaan orjataloudella elävien etelän plantaasinomistajien oikeuksia pohjoisen orjuutta vastustavia pahoja republikaaneja vastaan?

Ei perustettu.

Nykyinen republikaaninen puolue, varsinkin eteläisten osavaltioiden ryhmät, on aivan selkeästi orjuuden ja rotuerottelun kannattajien ideologinen jatke.

Yhdysvaltojen sisällissodassa pohjoisvaltioita johti vakaumuksellinen orjuuden vastustaja, republikaanipresidentti Abraham Lincoln, joka oli noussut maanlaajuiseen kuuluisuuteen senaattorikampanjansa aikana käymillään väittelyillä orjuutta kannattavan vastaehdokkaansa demokraattien Stephen Douglasin kanssa.

Demokraatit olivat orjuuden kannattajia, republikaanit sen vastustajia.

Näin ne takit kääntyvät ja ideologiat heittävät kuperkeikkaa kun muulla ei ole väliä kuin vallanhimon tyydyttäminen.

Kyllä, demokraatit kannattivat orjuutta 1850-luvulla ja republikaanit vastustivat. Tästä republikaanit mielellään muistuttavat tilaisuuden tullen.

En kuitenkaan vertaisi tuota takinkääntöön vaan siihen että puolueiden edustajat ja kannattajakunta on käytännössä vaihtunut päittäin ajan kuluessa. Konservatiiviset etelän demokraatit ajalta ennen kuin demokraatit omaksuivat rotuerottelun vastustamisen ovat vaihtaneet republikaaneiksi (esim. Ralph Hall). Nykyiset etelävaltioiden konservatiiviset republikaanit olisivat orjuuden kannattajia. Demokraatit eivät viivytelleet orjuuden kieltämisen kirjaamista osavaltioiden lakeihin (tapahtui Mississipissä vasta 1995) vaan republikaanit.

Niin. Eikös tämäkin ”näytä hassulta”?

Umpikyynisenä ihmisenä en usko maailmasta löytyvän yhtään politiikkaan sekaantunutta organisaatiota joilla kanta perustaviinkin kysymyksiin ei olisi flipannut päinvastaiseksi useampaankin kertaan aina pelitilanteen mukaan. Eihän politiikassa ole muusta kysymys loppuviimein kuin vallasta ja rahasta. Asiakysymykset ovat vain keppihevosia.

Hassulta näyttävät myös ihmiset jotka pitävät jotain puolta pyhimyksinä ja vastapuolta pimeyden inkarnaationa.