Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Obamamaniaa Euroopassa ja Amerikassa

Blogit Americana 6.4.2009 13:30
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

”Katsokaa, meidän presidenttimme osaa puhua selkokielisiä lauseita!”

Barack Obaman Euroopan kiertue on ollut amerikkalaiselle medialle iso hitti. Varsinkin televisiomedia on seurannut presidenttiä kuin olympiavoittajaa. Uutiskanavat ovat keskeyttäneet lähetyksensä presidentin puheiden ja pressitilaisuuksien vuoksi. Yleiskanavat lähettävät illan uutislähetyksissään liki propagandamaisia koosteita presidenttin päivästä meren takana.

Amerikkalaiset, ja varsinkin täkäläiset liberaalit, katsovat Obamaa Euroopassa kuin ylpeät vanhemmat valmistujaispuhetta pitävää kuuden laudaturin ylioppilastaan. Liberaali media onnistuu vain vaivoin pysyttäytymään jonkinasteisessa objektivismissa.

Onko Obaman reissu ollut kehujen arvoinen? Ehdottomasti. Niin G20- kuin NATO-tapaamisissa Obaman talous- ja turvallisuuspoliittiset aloitteet saivat pääosin myönteistä vastakaikua. Edes ranskalaiset eivät halunnut tuittuilla vanhaan tapaansa.

Silti, suuri osa amerikkalaisen median ylpeyttä ja hehkutusta johtuu Obaman persoonasta. Varsinkin amerikkalaisille liberaaleille George W. Bushin ulkomaanvierailut olivat tuskallista katsottavaa. Angela Merkelin kopelointi, espanjankieliset tervehdykset Italian Silvio Belusconille, sekä miehen selkeät vaikeudet puhua selvästi ja arvokkaasti puskivat miljoonat amerikkalaiset vahvaan myötähäpeään.

Kaikesta isolationismistaan, unilateralismistaan, sekä omasta ylemmyydentunteestaan huolimatta amerikkalaiset haluavat muun maailman, ja erityisesti Euroopan, pitävän heistä. Nyt, seuratessaan Obaman charmihyökkäystä, he tuntevat suurta ylpeyttä johtajastaan.

Jope Ruonansuu on vaihtunut George Clooneyhin. Obama on selvästi maailman mediaseksikkäin politiikko, jä hänen puolisonsa on hurmaavan älykäs, luonnollinen, sekä välitön nainen. Amerikkalaiset ovat jälleen cooleja.

Charmihyökkäyksen takana piilee silti poliittisia tarkoitusperiä. Obama on äärimmäisen älykäs, kunnianhimoinen, ja sitkeä politiikko, joka haluaa Euroopalta paljon. Eurooppalaisten kannattaa pitää tämä mielessä, kun Obama haluaa muuttaa poliittisen pääomansa Euroopan kasvavaan apuun esimerkiksi Iranin ja Afganistanin suhteen.

Mutta tästä lisää seuraavassa merkinnässä.

Soundtrack: Marvin Gaye, Let’s Get It On.