Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Obamamaniaa Euroopassa ja Amerikassa

Marko Maunula
Blogit Americana 6.4.2009 13:30

”Katsokaa, meidän presidenttimme osaa puhua selkokielisiä lauseita!”

Barack Obaman Euroopan kiertue on ollut amerikkalaiselle medialle iso hitti. Varsinkin televisiomedia on seurannut presidenttiä kuin olympiavoittajaa. Uutiskanavat ovat keskeyttäneet lähetyksensä presidentin puheiden ja pressitilaisuuksien vuoksi. Yleiskanavat lähettävät illan uutislähetyksissään liki propagandamaisia koosteita presidenttin päivästä meren takana.

Amerikkalaiset, ja varsinkin täkäläiset liberaalit, katsovat Obamaa Euroopassa kuin ylpeät vanhemmat valmistujaispuhetta pitävää kuuden laudaturin ylioppilastaan. Liberaali media onnistuu vain vaivoin pysyttäytymään jonkinasteisessa objektivismissa.

Onko Obaman reissu ollut kehujen arvoinen? Ehdottomasti. Niin G20- kuin NATO-tapaamisissa Obaman talous- ja turvallisuuspoliittiset aloitteet saivat pääosin myönteistä vastakaikua. Edes ranskalaiset eivät halunnut tuittuilla vanhaan tapaansa.

Silti, suuri osa amerikkalaisen median ylpeyttä ja hehkutusta johtuu Obaman persoonasta. Varsinkin amerikkalaisille liberaaleille George W. Bushin ulkomaanvierailut olivat tuskallista katsottavaa. Angela Merkelin kopelointi, espanjankieliset tervehdykset Italian Silvio Belusconille, sekä miehen selkeät vaikeudet puhua selvästi ja arvokkaasti puskivat miljoonat amerikkalaiset vahvaan myötähäpeään.

Kaikesta isolationismistaan, unilateralismistaan, sekä omasta ylemmyydentunteestaan huolimatta amerikkalaiset haluavat muun maailman, ja erityisesti Euroopan, pitävän heistä. Nyt, seuratessaan Obaman charmihyökkäystä, he tuntevat suurta ylpeyttä johtajastaan.

Jope Ruonansuu on vaihtunut George Clooneyhin. Obama on selvästi maailman mediaseksikkäin politiikko, jä hänen puolisonsa on hurmaavan älykäs, luonnollinen, sekä välitön nainen. Amerikkalaiset ovat jälleen cooleja.

Charmihyökkäyksen takana piilee silti poliittisia tarkoitusperiä. Obama on äärimmäisen älykäs, kunnianhimoinen, ja sitkeä politiikko, joka haluaa Euroopalta paljon. Eurooppalaisten kannattaa pitää tämä mielessä, kun Obama haluaa muuttaa poliittisen pääomansa Euroopan kasvavaan apuun esimerkiksi Iranin ja Afganistanin suhteen.

Mutta tästä lisää seuraavassa merkinnässä.

Soundtrack: Marvin Gaye, Let’s Get It On.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Obamamaniaa tosiaan. En usko, että charmi kauaa voi tehota tällaisena. Joutuu Obamakin tekemään päätöksiä ja ratkaisuja, jotka ovat ikäviä monen kannalta. Myös itsensä. Hyvä on mies puhumaan, mutta sanooko hän kovinkaan paljon? Toivoo kaikkea hyvää ja vaatii samalla muita ratkomaan maansa ongelmia. Kaikella on hintansa. Heitti myös aika pahan rastin Euroopalle. Turkin EU jäsenyys jakaa mielipiteet Euroopassa. Euroopasa, jossa pelätään islamin vaikutusta.

Tietysti edessä on jossain vaiheessa ikävien päätösten tekoa, mutta siinä tullaankin sitten tilanteeseen, jossa myös kansalaisilta odotetaan jotain; tukea myös vastoinkäymisissä. Tärkeää Obaman esiintymisissä on nyt se, että pitkästä aikaa ihmisissä herää toivoa jonkun poliitikon ansiosta.

Jos nyt 8 vuoden uhoomisen ja pullistelun jälkeen voitaisiin keskustella,kuin aikuiset niin olisihan se jo huikea edistys.Kauhean määrän ongelmiahan Barack Obama peri Bushilta tahtomattaan.

Ei ainakaan Amerikan autoteollisuudella ole huolta tulevaisuudesta,kunhan se ensin saadaan sosialisoitua valtiolle.
Jos Obama sai myytyä Turkin EU:n jäseneksi ja Venäläisille ohjustukikohtansa Itä-Euroopassa,niin ei pitäisi olla ongelmia myydä ylijäämä maastureita euroopan vihreille.
Myyntipuhe voisi mennä vaikka näin:Oli Bushin vika että ne tehtiin!Ostakaa ne pois jotta voin valmistaa uusia samanlaisia,korostan että ilman Bushia meillä ei olisi tätä ongelmaa..

Mielekäs blogikirjoitus. Mielestäni on hieno juttu, että tehdään myönteistä vuorovaikutusta ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi ja viestiä rakentavasti tehdystä yhteistyöstä. Taantuma on kansainvälinen asia, josta selvitään yhteistyöllä ja ihmisten myönteisellä vuorovaikutuksella sekä erilaisten ihmisten osaamisella. Kaikilla ihmisillä on erilaisia vahvuuksia. Esimerkiksi Suomen valtionjohdon tekemä yhteistyö talousasioissa taantumasta selviämiseksi oli myönteinen uutinen. Aamutelevisioissa on usein rakentavaa viestintää, kuten SK artikkeli kauppakeskuksesta Ylöjärvellä ja oheinen blogi oli erittäin myönteinen. Hieno juttu.