Obamacare, Joulupukki ja vapaus

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

”Obamacare astuu voimaan pian, ja republikaanit näyttävät luovuttaneen. Minä uskon, että he pelkäävät Obamacaren osoittautuvan suosituksi. Ihmiset pitävät Joulupukista, ja Obamacaressa on paljon ilmaisia lahjoja amerikkalaisille. Republikaanit pelkäävät, että jos he vastustavat Obamacarea, he vastustavat ihmisten silmissä Joulupukkia.”

Rush Limbaugh kiteytti republikaanien pelot eilen radiossa, mutta hän on väärässä puolueensa suhtautumisessa Obaman terveydenhoidon uudistukseen.

Lain keskeiset kohdat astuvat voimaan lokakuussa. Kansalaiset ovat velvoitettuja hankkimaan itselleen sairasvakuutuksen, mutta vähävaraiset saavat vakuutuksiensa maksamiseksi valtion avustuksia. Uudistus luo myös elektronisia vakuutusmarkkina-webbisivustoja, joissa amerikkalaiset voivat valita eri firmojen vakuutuspaketeista halvimmat ja itselleen sopivimmat – samaan tapaan kuin he ostavat lentolippunsa tai varaavat hotellinsa webissa.

Uudistus on valtava projekti. Pelkästään kansalaisten informointi laista sekä heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan on melkoinen savotta. Lisäksi monet republikaanien johtamista osavaltioista ovat kieltäytyneet yhteistyöstä, jättäen leijonanosan työstä liittovaltion virkamiesten tehtäväksi. Ja republikaanit ovat, Limbaughin puheista huolimatta, vankasti kantona kaskessa.

FreedomWorks, vaikutusvaltainen konservatiivinen aktivistiorganisaatio, pyrkii tekemään, organisaation varapresidentti Dean Clancyn mukaan, ”vakuutuksen ostamatta jättämisestä sosiaalisesti hyväksyttävää.” Kongressin republikaanit ovat hekin olleet ahkeria. Obaman hallinto yritti tehdä yhteistyötä urheiluliigojen kanssa, levittäen tietoisuutta uudesta laista yhdessa mm. NFL:n kanssa, mutta tämä kariutui republikaanien uhkaaviin kirjeisiin liigan johdolle. Kongressin republikaanit ovat myös uhanneet estää kaiken rahoituksen terveydenhoidon uudistukselle.

Limbaugh kiteytti republikaanien pelot: jos laki osoittautuu yhtä suosituksi kuin esimerkiksi sosiaaliturva tai Medicare, senioreiden terveydenhoitojärjestelmä, siitä tulee pysyvä osa liittovaltion velvollisuuksia. Arviot ja kokeilut osoittavat, että kasvava joukko vakuutuksen ostajia laskee vakuutusten hintoja, paikoitellen jopa huomattavasti.

Republikaanit liki rukoilevat, että laki osoittautuisi katastrofiksi, ja monet heistä ovat mukana sabotaasitalkoissa. Mutta miksi? Miksi vastustaa lakia, joka saattaa osoittautua suosituksi?

Kyse on ideologiasta. Republikaanien ajattelussa ihmisten riippuvuus valtiosta rappeuttaa maan moraalia ja taloudellista dynaamisuutta. Sosiaaliturva, Medicare sekä muut tulonsiirto- tai terveydenhoidon ohjelmat ovat usein suosittuja, mutta niiden mädättävä vaikutus on republikaanien mukaan vakava uhka. Silti, ohjelmien suosio on tehnyt niistä poliittisia realiteettejä, joiden kumoaminen on nykyisellään mahdotonta. Jos terveydenhoidon uudistus onnistuu, amerikkalaiset ovat, konservatiivien mukaan, jalleen hieman riippuvaisempia valtiosta ja siten vähemmän vapaita. Tästä oli pohjimmiltaan kyse presidenttiehdokas Mitt Romneyn yksityisiksi tarkoitetuissa mutta julkisuuteen vuotaneissa kommenteissa 47 prosentista amerikkalaisia, jotka elävät valtion siivellä.

Republikaanit tietävät, että taistelu käydään tässä ja nyt, ja panokset ovat niin korkeat, että he ovat valmiita tekemään miltei mitä tahansa estääkseen lain toimimisen. Demokraattien silmissä republikaanit ovat taistelemassa kansalaisten etua vastaan estämällä kymmeniä miljoonia potentiaalisesti auttavan lain toimimisen. Republikaanien silmissä he ovat puolustamassa amerikkalaisten vapautta, individualismia sekä maan aattellista sielua. Etsi tässäkin kompromissia.

Soundtrack: Jack White, Freedom at 21.