Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Obamacare elää, kiitos Valkoisen talon kaaoksen

Blogit Americana 29.7.2017 12:49
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Trumpcare on kuollut. Torstaina 27. heinäkuuta kuoli myös republikaanien yritys kaataa Obamacare.

Trumpcaren kukistuttua kongressissa republikaanien johto valitsi uuden strategian. He halusivat kumota Obamacaren kahden vuoden viiveellä aikoen luoda uuden terveydenhoitolain viiveen aikana.

Tämä ei kelvannut kolmelle maltilliselle republikaanille.

Senaattorit Lisa Murkowski (Alaska), Susan Collins (Maine) ja John McCain (Arizona) äänestivät puolueensa aloitetta vastaan. He vastustivat aloitetta, joka olisi vienyt sairasvakuutuksen miljoonilta ilman korvaavaa lainsäädäntöä ja konkreettisia ideoita Obamacaren korjaamiseksi.

Äänestystulos oli kirvelevä tappio presidentti Donald Trumpille ja republikaanien johdolle. Seitsemän vuotta he ovat vaatineet Obamacaren kaatamista polttaen miljoonia dollareita rahaa ja tuhansia työtunteja poliittiseen kabuki-teatteriinsa.

Nyt kun puolue hallitsee senaattia, kongressia ja Valkoista taloa, he eivät vieläkään onnistuneet yrityksissään.

Klassinen hetki: koira sai auton kiinni.

Lakialoitteen kaatumiselle oli selkeät syyt.

Republikaanit ovat huomattavasti parempia kampanjoimaan kuin hallitsemaan. Puolueen suhtautuminen Obamacareen oli klassinen koira sai auton kiinni -hetki: he eivät tienneet mitä tehdä.

Mielipidetiedustelut osoittivat Obamacaren olevan suositumpi kuin republikaanien ehdotus. Veikkaan että monet ensi vuoden vaaleista huolissaan olevat republikaanit olivat salaisesti tyytyväisiä aloitteen kaatumiseen. Saavutettujen etujen vieminen kansalaisilta olisi kostautunut vaaliuurnilla.

Valkoisen talon kaaoottinen ja ristiriitainen hallintokulttuuri vaikeutti myös uudistuksen läpiajoa. Presidentti ei selkeästi ymmärtänyt nimeään kantavaa lakialoitetta, kutsuen sitä ”ilkeäksi”. Samanaikaisesti hän silti halusi kaataa ”katastrofaalisen” Obamacaren.

 

Valkoisen talon dysfunktio on halvaannuttanut republikaanisen agendan. Sen kaaos ainoastaan pahenee.

Trumpin uusi tiedotuspäällikkö Anthony Scaramucci sanoi toimittajalle että Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö Reince Priebus on ”vitun paranoidi skitsofreenikko”.

Scaramucci sanoi myös ettei hän ole kuin Valkoisen talon strategisti Steve Bannon: ”En yritä imeä omaa kulliani.”

Priebus sai myöhemmin kenkää Valkoisesta talosta

Obamacaren ongelmat ovat selkeät, mutta republikaanisesta puolueesta ei ole niiden korjaajaksi.

 

Soundtrack: Temple of the Dog, Hunger Strike.