Obama vs. Cheney – vaalikampanja jatkuu?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Obama on juuttunut juupas-eipäs kiistaan ex-varapresidentti Dick Cheneyn kanssa.

Pian vallanvaihdon jälkeen Cheney aloitti koko rintaman mediahyökkäyksen. Julkisuutta aikaisemmin karsastanut tuore eläkeläinen sai yhtäkkisen puheripulin, antaen lausuntoja miltei jokaiselle suun eteen työnnetylle mikrofonille.

Cheney keskitti viestinsä tarkasti. Bushin hallinto piti maan turvassa. Guantanamon vankilaa ei saa sulkea. Vesikidutus tehosi ja esti terrori-iskuja. Irak on taistelemisen arvoinen sota.

Obaman vaalikampanja perustui pitkälti Bushin hallinnon ulko- ja turvallisuuspolitiikan tuomitsemiseen. Obama sanoi Guantanamon olevan kansallinen häpeätahra, kidutuksen loppuvan heti, ja lupasi vetää Yhdysvaltain Irakista mahdollisimman pian. Kontrasti aikaisempaan valtaan ei voinut olla selvempi.

Herkkänahkainen Cheney otti Obaman vaalivoiton ja kritiikin raskaasti. Osa Cheneyn kritiikkiä perustuu selvästikin henkilökohtaiseen katkeruuteen, mutta mies myös uskoo asiaansa. Cheney ilmeisesti uskoo, että Yhdysvaltain turvallisuus on vaakalaudalla, ja Obaman hallinto pelaa riskipeliä maan turvallisuudella.

Cheneyn hyökkäysten jatkuttua nyt kuukausia, Obaman oli pakko reagoida ex-varapresidentin kritiikkiin. Tänään torstaina Cheney ja Obama pitävät liki samanaikaiset puheet koskien erityisesti Guantanamon vankilan kohtaloa.

Presidentin arvovallalle ei ole hyväksi, että hän joutuu tinkaamaan politiikasta edellisen hallinnon kanssa, mutta Obama on liki pakkosaumassa. Guantanamon sulkeminen on vastatuulessa, ja amerikkalaiset ovat edelleen hieman epävarmoja parhaasta mahdollisesta strategiasta terrorismin vastaisessa taistelussa.

Cheney-Obama tinkaaminen jatkaa samaa periaatteellista keskustelua Yhdysvaltain turvallisuuspolitiikasta, jota Obama ja John McCain kävivät jo vaalitaistelun aikaan. Obaman vaalivoitto ratkaisi debatin voittajan.

Väittelyn jatkuminen ei ole hyväksi Obamalle ja heikentää hänen mahdollisuuksiaan puskea läpi poliittista ohjelmaansa – mikä lienee Cheneyn sekä republikaanien tarkoitus.

Media myös pitää keskustelua elossa. Amerikkalaiset tiedotusvälineet suorastaan rakastivat pitkittynyttä vaalitaistelua. Obama-Cheney on paras tarjolla oleva korvike.

Soundtrack: Bob Dylan, Ballad of a Thin Man.