Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Obama valitsi Sonia Sotomayorin

Blogit Americana 26.5.2009 16:42
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvallat Korkein oikeus on saanut historiansa ensimmäisen latino/latina -tuomarin. Presidentti Obama nimitti liittovaltion valitusoikeuden tuomari Sonia Sotomayorin virkaan tiistai-aamupäivällä Itarannikon aikaa.

Puertoricolaisessa siirtolaisperheessä kasvanut Sotomayor on erittäin kokenut ja arvostettu tuomari. 54-vuotias Sotomayor on toiminut tuomarina liittovaltion oikeuslaitoksessa vuodesta 1992, jolloin presidentti George H. W. Bush nimitti hänet liittovaltion tuomariksi. Myöhemmin presidentti Bill Clinton ylensi hänet valitusoikeuteen.

Poliittisesti Sotomayor on maltillinen keskitien kulkija, jonka päätökset todistavat riippumattomasta ja akateemisesta laillisesta ajattelutavasta. Hän on mahdollisesti kokeneempi käräjätupien veteraani kuin yksikään Korkeimman oikeuden nykyisistä tuomareista.

Senaatti tulee vahvistamaan nimityksen liki vuorenvarmasti, kiitos demokraattisen enemmistön. Lisäksi, Sotomayorin nimitys on valtava ylpeydenaihe Yhdysvaltain latinoväestölle. Republikaanit eivät halua suututtaa kasvavaa äänestäjäryhmää vastustamalla Sotomayorin nimitystä äänekkäästi.

Vahvin kritiikki Sotomayoria vastaan tullee demokraattien vasemmalta siiveltä, uskon. Ensimmäiset uutiset viittaavat vasemmistonkin olevan melko tyytyväinen Sotomayoriin, mutta nimitys on vielä tuore. Puolueen vasemmiston kasvava tyytymättömyys maltilliseksi osoittautuneeseen presidenttiin sai jälleen uutta polttoainetta. Mutta Yhdysvaltain Korkein oikeus sai arvostetun tuomarin.

Soundtrack: Buena Vista Social Club, Veinte Anos.