Obama Moskovassa: liennytystä ilmassa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Maailma on muuttunut. Yhdysvaltain presidentti vierailee Moskovassa, ja ydinaseet ovat vierailun asialistan helpoin aihe.

Start-sopimus vaati päivitystä. Start I, eräs historian suurimpia aseistariisunnan virstanpylväitä, olisi vanhentunut tämän vuoden joulukuussa. Barack Obama ja Dmitri Medvedev allekirjoittivat uuden sopimuksen vierailun ensimmäisenä päivänä, ilman aikaisemmista huipputapaamisista tuttuja fanfaareita ja dramaattisia eleitä.

Uusi sopimus leikkaa ydinaseiden määrää entisestään. Maat sopivat vähentävänsä yli 1500 ydinkärkeä vuoteen 2016 mennessä. Myös aseiden kantojärjestelmät vähenevät.

Start-sopimusten luonne on kehittynyt Yhdysvaltain ja Neuvostoliitto/Venäjän suhteiden myötä. 1980-1990 lukujen taitteessa neuvoteltu Start I syntyi erilaisessa maailmassa. Neuvostoliitto natisi liitoksistaan, liennytys oli korvaamassa kylmän sodan.

Muuttuvassa maailmantilanteessa asiantuntijat ja poliitikot kyseenalaistivat massiivisten ja kalliiden asejärjestelmien tarpeellisuuden. Monet amerikkalaiset kenraalit olivat samalla linjalla. He tiesivät, että sopimus mahdollisti myös asevoimien modernisoinnin, korvaten esimerkiksi ikääntyneet B-52 pommittajat ultramoderneilla B-2 koneilla.

Venäjä osoittautui halukkaaksi jatkamaan Neuvostoliiton käynnistämää aseistariisuntaa. Boris Jeltsin paiskasi kättä sekä George H.W. Bushin että Bill Clintonin kanssa, allekirjoittaen Start II ja Start III -sopimukset.

Allekirjoituksista ja suurista lupauksista huolimatta sopimusten toimeenpano on ollut ajoittain hankalaa. Bush vanhempi ja Jeltsin sopivat Start II:n tammikuussa 1993, mutta Yhdysvaltain Kongressi ratifio sen vasta vuonna 1996, ja Venäjän Duuma vuonna 2000. Start III käytännössä kaatui erimielisyyksiin Yhdysvaltain ohjuskilvestä sekä Naton laajentumisesta.

Obama ja Medvedev tiesivät, että maiden välisten suhteiden parantaminen vaatii jonkin sortin sopimustason avauksen. Presidentit päättivät käsitellä ohjuspuolustusjärjestelmää sekä Yhdysvaltain aikomuksia sijoittaa sen operaatioita Itä-Eurooppaan erillisissä neuvotteluissa. Ohjuskilven jättäminen toistaiseksi pöydälle mahdollisti sopimuksen nopean läpimenon.

Aseidenriisuntasopimus osoittaa, että sekä Yhdysvallat että Venäjä haluavat parantaa maiden takkuavia suhteita. Molemmilla on tahtoa. Huomenissa alkanee vaikeampien asioiden käsittely. Tämä blogi seuraa vierailua päivittäin.

Soundtrack: Tuomari Nurmio, Moskovan maailmanrodeo 2070.

PS. Vaikuttaako Medvedev ottaneen ennemmän isäntämaisen otteen vallasta, vai ovatko tuntemukseni väärässä?