Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Obama – marijuanan voimalla vaalivoittoon?

Marko Maunula
Blogit Americana 14.6.2012 14:12

Vuonna 2004 presidentti Bushin uudelleenvalinta varmistui osaltaan homoliittoja vastustavien kansanäänestysten voimalla. Varmistuuko tänä vuonna Obaman uudelleenvalinta marijuana-kansanäänestysten avulla?

Tukiryhmiä aktivoivien kansanäänestysten käyttö vaalien täkynä on tuore amerikkalainen traditio. Vuonna 2004 republikaanit liittivät monien kiivaasti taisteltujen osavaltioiden vaaleihin kansanäänestyksen homoliittojen laillistamisesta. He tiesivät, että tämä energisoisi arvokonservatiivit, joista monet uhkasivat, Bushiin pettyneinä, jättää äänestämättä. Kuten tiedämme, Bush valittiin uudelleen.

Tänä vuonna kolme kiivaasti kilvoiteltua osavaltiota-Michigan, Ohio, ja Colorado-ovat liittäneet vaaleihinsa kansanäänestyksen marijuanan laillistamisesta. Demokraatit toivovat, että aloitteet toisivat runsaasti demokraatteja äänestäviä nuoria vaaliuurnille.

Strategian viisaudetsta voi olla montaa mieltä. Se saattaa aktivoida nuoret äänestäjät, mutta Obama on vaarassa vieraannuttaa uskonnolliset afroamerikkalaiset sekä muut arvokonservatiiviset demokraatit.

Afroamerikkalainen äänestäjä on usein taloudellisissa kysymyksissä liberaali, mutta sosiaalisissa asioissa vankka konservatiivi. Mielipidetutkimukset osoittavat, että afroamerikkalaiset ovat keskimääräisesti valkoisia enemmän homoliittoja vastaan, ja Obaman puhe homoliittojen laillistamisen puolesta suututti miljoonat afroamerikkalaiset baptistit, metodistit ja katoliset. He ovat tuskin innoissaan pilven polttamisestakaan.

Obaman kampanjan edes välillinen leimautuminen pilveä polttavien homojen airueeksi saattaa passivoida monet potentiaaliset äänestäjät. Afroamerikkalaiset tuskin äänestävät Romneytä, jolla on suuria vaikeuksia kommunikoida mustien äänestäjien kanssa, mutta jokainen kotiin jäävä demokraattien äänestäjä esimerkiksi Ohiossa muodostaa riskin Obaman uudelleenvalinnalle.

Soundtrack: Rick James, Mary Jane.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Marijuana voi tulla omaan nilkkaan vastareaktiona, joka ajaa vanhempaa republikaaniväkeä uurnille vielä enemmän, kuin liberaaleja nuoria.
Obama on ihailtavan liberaali, mutta joutunee huomaamaan, että USA:kin muuttuu paljon hitaammin, kuin hän yrittää edesauttaa.

Voi olla, että marijuana sen enempää kuin homotkaan eivät auta Obamaa vaalivoittoon, jos talous on vielä maaliskuussa riittävän kuralla. Luin jostain sellaisen kiintoisan tilastotiedon, että yhtäkään USA:n presidenttiä ei ole valittu jatkokaudelle, jos työttömyysprosentti on ollut vaalien aikaan 7,2 tai yli. Obamalla luku on tällä hetkellä noin prosentin korkeampi ja mikä hänen kannaltaan pahinta, moni ei usko sen ainakaan kohenevan vajaan puolen vuoden aikana. Mikään ”taivaallinen totuus” (J. Halla-ahoa lainatakseni) tuo 7,2 prosentin sääntö ei tietenkään ole, mutta jotain perspektiiviä se antaa vallitsevaan tilanteeseen ja Obaman jatkomahdollisuuksiin. Toinen asia, josta amerikkalaiset ovat aina muistaneet rokottaa valtapuoluetta ja istuvaa presidenttiä, on korkea bensan hinta. Eurooppalaisilla tuntuu olevan sitkeä taipumus tulkita kaikki Obaman kannalta parhain päin, mutta perusjenkkien näkökulmasta presidentin onnistuminen punnitaan sillä, milloin (ja miten voimakkaana) pahasti pitkittynyt taloudellinen toipuminen vihdoin käynnistyy. Siinä suhteessa Obama on aika aseeton vastaehdokasta vastaan. Kaiken logiikan mukaan Obaman pitäisi hävitä vaalit.

”Counter to some postelection claims, there is no evidence from either state that counties with higher proportions of evangelicals, rural voters, or even supporters of the gay marriage bans had higher turnout levels than other counties. Turnout in both states, then, increased across the board, irrespective of support for the anti-gay marriage amendments.”

Daniel A. Smith, Matthew DeSantis, and Jason Kassel; Same-Sex Marriage Ballot Measures and the 2004 Presidential Election. State and Local Government Review, Vol. 38, No. 2 (2006): 78–91.
http://www.clas.ufl.edu/users/dasmith/SLGR2006.pdf