Obama - marijuanan voimalla vaalivoittoon?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vuonna 2004 presidentti Bushin uudelleenvalinta varmistui osaltaan homoliittoja vastustavien kansanäänestysten voimalla. Varmistuuko tänä vuonna Obaman uudelleenvalinta marijuana-kansanäänestysten avulla?

Tukiryhmiä aktivoivien kansanäänestysten käyttö vaalien täkynä on tuore amerikkalainen traditio. Vuonna 2004 republikaanit liittivät monien kiivaasti taisteltujen osavaltioiden vaaleihin kansanäänestyksen homoliittojen laillistamisesta. He tiesivät, että tämä energisoisi arvokonservatiivit, joista monet uhkasivat, Bushiin pettyneinä, jättää äänestämättä. Kuten tiedämme, Bush valittiin uudelleen.

Tänä vuonna kolme kiivaasti kilvoiteltua osavaltiota-Michigan, Ohio, ja Colorado-ovat liittäneet vaaleihinsa kansanäänestyksen marijuanan laillistamisesta. Demokraatit toivovat, että aloitteet toisivat runsaasti demokraatteja äänestäviä nuoria vaaliuurnille.

Strategian viisaudetsta voi olla montaa mieltä. Se saattaa aktivoida nuoret äänestäjät, mutta Obama on vaarassa vieraannuttaa uskonnolliset afroamerikkalaiset sekä muut arvokonservatiiviset demokraatit.

Afroamerikkalainen äänestäjä on usein taloudellisissa kysymyksissä liberaali, mutta sosiaalisissa asioissa vankka konservatiivi. Mielipidetutkimukset osoittavat, että afroamerikkalaiset ovat keskimääräisesti valkoisia enemmän homoliittoja vastaan, ja Obaman puhe homoliittojen laillistamisen puolesta suututti miljoonat afroamerikkalaiset baptistit, metodistit ja katoliset. He ovat tuskin innoissaan pilven polttamisestakaan.

Obaman kampanjan edes välillinen leimautuminen pilveä polttavien homojen airueeksi saattaa passivoida monet potentiaaliset äänestäjät. Afroamerikkalaiset tuskin äänestävät Romneytä, jolla on suuria vaikeuksia kommunikoida mustien äänestäjien kanssa, mutta jokainen kotiin jäävä demokraattien äänestäjä esimerkiksi Ohiossa muodostaa riskin Obaman uudelleenvalinnalle.

Soundtrack: Rick James, Mary Jane.