Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Obama: lisäjoukkoja Afganistaniin?

Marko Maunula
Blogit Americana 30.11.2009 15:08

Kauan odotettu Afganistan-päätös on syntymässä. Huomenna tiistaina presidentti Obama pitää puheen West Pointin sotilasakatemiassa, jossa hän ilmoittanee jopa 35000 lisäsotilaan lähettämisestä alueelle.

Lisäjoukot eivät välttämättä merkitse Yhdysvaltojen mittavaa jumittumista Afganistaniin. Obaman hallinnon mukaan joukkojen tiläpäisessä lisäys on tilapäinen veto, jonka tarkoitus on edesauttaa sodan ”afganisoitumisessa,” operaation jatkuvassa siirtämisessä Afganistanin omien joukkojen vastuulle.

Tietovuotojen mukaan Obaman puhe yrittää vakuuttaa amerikkalaiset, että sota on tärkeä ja voitettavissa. Lisäjoukkojen tehtävä on tarkka, rajallinen, ja tilapäinen. Yhdysvallat ei lähetä joukkojaan sotaan ilman paluulippua.

Pitkän harkinnan jälkeen Obama on palannut kampanjan aikaiseen linjaansa, että Irakin sota oli katastrofaalinen virhe, mutta Afganistan on tärkeä rintama taistelussa terrorismia vastaan. Päätös lisäjoukoista on johdonmukainen Obaman kampanjalupausten kanssa, mutta poliittisesti se on ongelmallinen.

Yhdysvaltain kasvavan Afganistan-pessimismin, taloushuolien, budjettivajeen, ja sotilaallisten realiteettien valossa Afganistan tarjoaa Obamalle vain huonoja vaihtoehtoja. Monet amerikkalaiset ymmärtävät ja yhtyvät presidentin mielipiteeseen, että ajatus Talebanin paluusta valtaan Afganistanissa on mahdoton, varsinkin ottaen huomioon ydinasevalta Pakistanin epävakauden. Mutta ongelmat tiivistyvät kotirintamalla.

Joukkojen lisäys rajoittaa huomattavasti Obaman sisäpoliittisia vaihtoehtoja. Demokraattien liberaalit ovat vaarassa vieraantua Obaman agendasta. Republikaanit ovat käyttämässä tilannetta hyväkseen tappaakseen terveydenhoidon uudistuksen. Lisäjoukkojen kustannukset, noin miljoona dollaria per sotilas per vuosi, heikentävät Obaman mahdollisuuksia ajaa läpi talouspoliittista agendaansa.

Lisää Afganistanin tilanteen vaikutuksesta terveydenhoidon uudistukseen seuraavassa blogi-pätkässä.

Soundtrack: Wilco, Either Way.

PS. Montakohan kertaa, ja miten hartaasti, Obama lienee kironnut edeltäjänsä uran ehkä toiseksi huonointa päätöstä?

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Afganistan on Obaman Vietnam, josta USA joutuu lopulta ehkä vuosikymmenien kuluttua vetäytymään verissä päin. Pieni mutta sisukas Suomikin on mukana mielistellessään USA:ta. Haloska odottanee kutsua Valkoisen Talon takkahuoneeseen palkkioksi uskollisuudesta.

Mohamed Elbaradei heittää hanskat tiskiin Iranin kanssa,ilmeisesti ovat saaneet ydinaseen valmiiksi eikä Iran tarvitse enää suojelua,nyt on hyvä hetki heittäytyä kriittiseksi Irania kohtaan.
Mitenköhän Obama aikoo tilanteen selvittää Ahmadinejadin kanssa?
Retorinen puhe ei taida tällä kertaa riittää, vaikka olisikin poliittisen historian merkittävin taidonnäyte.

.

Nyt Suomen kelpo NATOuskovaiset odottavat jannitttyneina.
Muistaakohan Obama pyytaa Suomeltakin lisaa miehia ja rahaa.
Lahettaisi nyt sen pyynnon ennen joulua. Tulisi Hiilimonoksidimiehelle ja Tumpille hyva joulumieli. Rauhaisa.
Paasis Suomi vihdoinkin koittaan oikein tosissaan!