Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Obama Kairossa: mestarillinen puhe, mutta entä sitten?

Marko Maunula
Blogit Americana 4.6.2009 13:11

Presidentti Obama lopetti juuri puheensa islamilaiselle maailmalle. Puhe oli retorinen kunniajuoksu, mutta maailmaa ei rakenneta vain sanoilla. Ankara diplomaattinen työnteko alkaa nyt.

Luonteeltaan puhe muistutti amerikkalaisten presidenttien suosimaa kansakunnan tila -puhetta. Obama etsi puheelleen suurinta mahdollista yleisöä erityisesti nuorten muslimien parista. Puhe löytyi niin facebookista, myspacesta, Valkoisen talon webbisivuilta, kuin sateliittikanaviltakin. Valkoinen talo tarjosi urdun, farsin, ja arabiankieliset käännökset puheesta.

Mikäli pointti oli edelleen jollekulle epäselvä, Obama painotti että Yhdysvallat ei ole ristiretkella. Ideat kulttuurien vastaisesta sodasta ja Islamista uhkana demokratialle eivät elä Valkoisen talon nurkissa. ”Yhdysvallat ei ole sodassa Islamia vastaan,” Obama sanoi, korostaen toistuvasti Yhdysvaltain ja islamilaisen maailman jaettuja arvoja ja yhteisiä intressejä.

Obama viittasi moneen otteeseen omiin kokemuksiinsa islamilaisesta kulttuurista, kertoen lapsuudestaan Indonesiassa ja viitaten Koraanin moraalisiin opetuksiin. Puhe korosti väkivallan moraalittomuutta ja pohjimmaista tehottomuutta, muistuttaen mm. palestiinalaisia afroamerikkalaisten pasifistisen kansalaisoikeusliikkeen tehokkuudesta.

Vika ei ole yksinomaan islamilaisissa ääriliikkeissä, Obama sanoi. Hän kritisoi Israelia Yhdysvaltain presidentille harvinaisilla sanankäänteillä. Siirtokunnat sekä palestiinalaisten kohtelu saivat Obaman tuomion, kuten ne palestiinalaiset, jotka ”ampuvat raketteja nukkuvien lasten niskaan sekä räjäyttävät busseja täynnä vanhoja naisia.”

Ensimmäiset kommentit puheesta ovat olleet liki hurmoksellisia. CNN:n panelistit ylistivät puhetta, konservatiiviset kommentaattorit mukaanluettuina. Innokkaimmat islamilaisen maailman edustajat julistivat puheen uudeksi aamuksi Idän ja Lännen suhteissa.

Innostuneimpien kannattaisi vetää suitseista. Kuten jokainen puheen kuunnellut voi todistaa, se oli lähinnä ostoslista yleviä aatteita ja kauniita fraaseja. Puhe ei tarjonnut konkreettista ohjelmaa Palestiinan ongelman ratkaisemiseksi tai islamistisen terrorin kukistamiseksi. Obama keskittyi korkealentoiseen moralismiin.

Toisaalta, puheen tarkoitus oli olla nimenomaan kädenojennus. Islamilainen maailma sai kokea Yhdysvaltain presidentin runolliset puhujanlahjat ja arvioida hänen rehellisyytensä. Seuraavaksi testataan miten taitava diplomaattinen byrokraatti ja neuvottelija presidentti on. Tämä on huomattavasti kovempi haaste.

Soundtrack: Badly Drawn Boy, Promises.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Se seikka,että puheessa otettiin kantaa naisten oikeuksiin ja todettiin,että naisilla tulisi olla oikeus valita haluaako hän elää vanhoillisesti perinteiden mukaan vai haluaako hän toteuttaa unelmiansa ja opiskella tai siirtyä työelämään.Olisi mielenkiintoista saada tietää miten islamilainen maailma on reagoinut tähän seikkaan vai ovatko he sivuuttaneet koko aiheen.

Nimimerkki Itseani miellytti: Tämä oli piristävä osio Obaman puhetta, totta puhut. Yleisö paikan päällä vaikutti kovastikin myönteiseltä Obaman puheille naisten oikeuksista, mutta yleisö oli valtaosin nuorta sekä valveutunutta. Joka tapauksessa mukava huomata, että presidentti otti naisten oikeudet esiin näinkin näkyvästi.

Positiivinen avaus USA:lta joka tapauksessa. Ehkä tällainen vaikuttaa mielialoihin ja jopa laskee islamistien suosiota arabimaissa muslimiyhteisöissä muualla. Tällainen positiivinen näkyvä ja kuuluva viesti saatta myös laukaista ääriainekset toimimaan. Jotenkin nämä kuitenkin tulevat vastaamaan.
Obama on muutenkin luonut positiivista kuvaa politiikastaan ja tullut siinä samalla ladanneeksi maailmaan valtavat itseensä kohdistuvat odotukset, joiden täyttäminen edes osittain on hyvin vaikeaa. Enempi odottaisin konkreettisia toimenpide-ehdotuksia ja toimenpiteitä kuin toistuvia karismaattisuuttaan vakuuttavia puheita.
Naisten oikeudet on otettava ja pidettäväkin esillä puheissa islamilaiselle maailmalle.

Hieno puhe historiallisesti kunniakkaassa ja arvostetussa Egyptissä! Maailma tarvitsee esikuvia. Tällaisen miehen avarasydämisyydelle ja epäitsekkyydelle ei voi kuin nostaa hattua ja kumartaa.

Hieno ja monipuolinen puhe Presidentti Barack Husein Obamalta. Presidenteiltä tarvitaan arvojohtajuutta ja oheinen on erittäin myönteinen vuorovaikutusta vahvistava tilaisuus Egyptissä, Cairossa. Kiitos ihmisille, jotka työskentelevät jatkuvasti ihmisten hyvinvoinnin ja rauhan edistämiseksi sekä monikulttuurisen vuoropuhelun vahvistamiseksi, ihmisten ymmärryksen lisäämiseksi sekä valtionjohdossa, erilaisissa organisaatioissa että kansalaisten osalta.

Myönteinen kansallinen ja kulttuurinen itsetunto vahvistaa suhtautumista monikulttuurisuuteen ja vähentää ihan turhia ennakkoluuloja. Olemme kaikki ihmisiä.Tutkimusten mukaan positiivinen ja vastuullinen viestintä edistää vakautta. Ihmisten hyvinvointi, kaupankäynti, kulttuurivaihto ja terveyden edistäminen yms, kuten esimerkiksi YK:n un.org periaatteet ja vuosituhattavoitteet ovat kaikkien ihmisten edun mukaisia. Presidentti Obaman puhe on mm. You Tubessa ”President Obama Speaks to the Muslim World from Cairo, Egypt”.

Taantumasta selvitään osaamisella, hyvällä kansallisella itsetunnolla ja kansainvälisellä vuorovaikutuksella. Mielestäni esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvostoa voitaisiin uudistaa siten, että nykyisten jäsenten lisäksi EU, AU, AL, Aasian Unioni ja Etelä-Amerikan Unioni hyväksyttäisiin jäseniksi, ehkä pohjoismaat ja ETYJ ja YK:lle perustettaisiin oma televisiokanava. Oheisessa voitaisiin viestiä YK:n työstä, hankkeista ja alajärjestöjen, kuten ITC, UNHCR, UNICEF,UNCTAD, UNDP, UNCDF, UNIFEM, UNV, UNDCP, UNEP, UN-HABITAT, UNFPA, UNRWA, WFP, UNIDIR, UNITAR, UNICRI, UN-INSTRAW, UNRISD, ICC, UNAIDS, UNOPS, UNSSC, UNU, UNIFEM, WIPO, WHO, rauhanturvaajien työstä ja YK:n periaatteista sekä erilaisista kulttuureista yms.

Oheisen lisäksi UNICEF ja UNIFEM työtä voitaisiin vahvistaa perustamalla UNIMEN, joka reagoisi miesten hyvinvoinnin edistämiseen ja esimerkiksi ennaltaehkäisisi nuorten miesten syrjäytymistä.

”Obama Kairossa: mestarillinen puhe, mutta entä sitten?”

Siis miten niin entä sitten Marko Maunula..?

Siis mitä muuta Obama olisi voinut tehdä paremmin kuin pitää tällaisen puheen. Jos Israel, Hamas, ja Iranin johtaja pistää tästä paremmaksi omissa puheissaan niin sitten voi olla edellytyksiä jo miettiä rauhaan liittyviä suunnitelmia…

”Puhe ei tarjonnut konkreettista ohjelmaa Palestiinan ongelman ratkaisemiseksi tai islamistisen terrorin kukistamiseksi.!”

Uskomatonta satua… Meinaatko että Obamalla olisi ollut valmis ohjelma, jonka hän olisi esitellyt Kairossa ja tämän jälkeen oltaisiin alettu sitten rakentamaan rauhaa Israelin ja Palestiinan välille….

Kyllä se on niin että USA ei voi rakentaa rauhaa Israelin ja Palestiinan välille jos he eivät sitä itse ymmärrä tehdä. Kyllä ne konkreettiset toimenpiteet pitää lähteä syntymään keskinäisistä Israelin ja Palestiina välisistä neuvotteluista, ei USA:n presidentin puheesta…

Nyt on niin että sekä Israel että palestiinalaiset eivät koe tulevansa ymmärretyiksi ja siksi he eivät kuuntele toinen toisiaan aidosti. Heidän korvansa avautuvat vasta kun he molemmat kokevat tulevansa ymmärretyiksi. Tätä viestiä Obama ajoi Kairon puheessaan takaa korostamalla että nyt pitää katsoa tulevaisuuteen ja löytää yhteisiä asioita, joiden päälle rakennetaan rauhaa eikä pelkoihin perustuvia erimielisyyksiä. Molemat osapuolet ovat kokeneet kovia ja heitä on kohdeltu väärin vastapuolen osalta.

Jos rauhaa ei nyt aleta rakentamaan niin Israeli ja arabimaat kohtelevat toisiaan niin kauan kaltoin kunnes arabi-ääriliikeet saavat ydinaseen ja sitten tilanne rauhoittuu Israelinkin osalta… ei tarvi pelätä enää Hamasia..

Hyva Htalk: En ole kriittinen Obaman puheelle – ennemminkin päinvastoin. Silti, puheet voivat ainoastaan muokata maaperää, jonka jälkeen on arkisemman diplomatian vuoro. Yhdysvaltain presidentit ovat pitäneet runollisia puheita Lähi-Idän korjaamisesta jo vuosikymmeniä, mutta missä ovat konkreettiset tulokset? Obaman puhe oli loistava avaus, mutta jatkosiirrot ratkaisevat pelin.

Olen optimisti. Obama sekä hänen ulkopoliittinen joukkueensa on poikkeuksellisen älykäs, käytännöllinen, ja viileän analyyttinen ryhmä, jonka toimintatapa perustuu pragmaattiseen ja maltilliseen diplomatiaan. He eivät syytä ilmestyskirjan petoa Lähi-Idän kriiseistä. Hallinnolla on älyä ja näkemystä Lähi-Idän tilanteen parantamiseksi, uskon, mutta nyt sen pitää kääriä hihat.

Olisiko Obaman pitänyt tarjota konkreettisia esimerkkejä tai ohjelmajulistuksia esimerkiksi Palestiinan tilanteen parantamiseksi? Mielestäni ne eivät olisi ainakaan heikentäneet puhetta. Konkretia heikentää puheen emotionaalista vaikutusta, suututtamalla osan kuulijoista ja herättämällä kriittistä keskustelua puhujan ehdottamista toimista. Silti, jossain vaiheessa puheiden on muututtava toimiksi.

Hyvä Marko Maunula:

Kiitos analyyttisestä vastauksesta.

”Yhdysvaltain presidentit ovat pitäneet runollisia puheita Lähi-Idän korjaamisesta jo vuosikymmeniä, mutta missä ovat konkreettiset tulokset? Obaman puhe oli loistava avaus, mutta jatkosiirrot ratkaisevat pelin.”

Olen samaa mieltä että konkreettiset tulokset eivät ole Yhdysvaltojen osalta olleet kovin pitkäaikasia ja näkyviä. Lähinnä Bushin aikana on menty takapakkia ja välillä lujaakin… En kyllä tunnista Obaman ja Bushin politiikassa toistaiseksi suuria yhtäläisyyksiä, huolimatta siitä että yleisesti on todettu että USA:n ulkopolitiikka on kautta aikain ollut samanlaista oli presidenttinä kuka tahansa… Se että suurvallat ovat aina itsekkäitä niin kuin pienemmätkin maat kykyjensä mukaan, ei poista sitä mahdollisuutta että USA:n heikko kansantalous ainakin joksikin aikaa pistää miettimään focusta aseteollisuuden tukemisesta hieman muualle.

Obaman Kairon puhe oli selvästi suunnattu muslimeille ja juutalaisisille ja nimenomaan em. kansalaisille Iranissa, Irakissa, Afganistanissa ja Israelissa. MIkäli tämä antaa myös em. maiden johtajille ymmärryksen ja poliittisen kyvyn ja liikkumatilan katsoa asioita tuloksekaasti, niin Obaman puheeella oli saavutettu myös kokreettisia tuloksia niin paljon kuin yhdellä puhella nyt ylipäätään voidaan saavuttaa.

Diplomatia on erikseen eikä siinä televisiopuheet ole päälimmäisin vaikutuskanava. Nyt on kaikkien em. osapuolten osalta pragmaattisuuden aika, mikäli halutaan saavuttaa tuloksia eikä Idealismiakaan ole puuttunut. Molempia tietysti tarvitaan, Idealismia kansalaisille suunnatussa politiikassa ja pragmaattisuutta maiden välisessä diplomatiassa…

Olen itsekin optimisti ainakin Israelin ja Palestiinan suhteen. Iran ja etenkin Afganistan ovat todellsia arvoituksia…. Kyse on myös siitä miten muuta muslimimaat ja Eurooppa lähtevät talkoisiin mukaan… Venäjästä ja Kiinasta nyt puhumattakaan.

Mielenkiintoista tulee seuraavat 5 vuotta…