Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Obama Kairossa: mestarillinen puhe, mutta entä sitten?

Blogit Americana 4.6.2009 13:11
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Obama lopetti juuri puheensa islamilaiselle maailmalle. Puhe oli retorinen kunniajuoksu, mutta maailmaa ei rakenneta vain sanoilla. Ankara diplomaattinen työnteko alkaa nyt.

Luonteeltaan puhe muistutti amerikkalaisten presidenttien suosimaa kansakunnan tila -puhetta. Obama etsi puheelleen suurinta mahdollista yleisöä erityisesti nuorten muslimien parista. Puhe löytyi niin facebookista, myspacesta, Valkoisen talon webbisivuilta, kuin sateliittikanaviltakin. Valkoinen talo tarjosi urdun, farsin, ja arabiankieliset käännökset puheesta.

Mikäli pointti oli edelleen jollekulle epäselvä, Obama painotti että Yhdysvallat ei ole ristiretkella. Ideat kulttuurien vastaisesta sodasta ja Islamista uhkana demokratialle eivät elä Valkoisen talon nurkissa. ”Yhdysvallat ei ole sodassa Islamia vastaan,” Obama sanoi, korostaen toistuvasti Yhdysvaltain ja islamilaisen maailman jaettuja arvoja ja yhteisiä intressejä.

Obama viittasi moneen otteeseen omiin kokemuksiinsa islamilaisesta kulttuurista, kertoen lapsuudestaan Indonesiassa ja viitaten Koraanin moraalisiin opetuksiin. Puhe korosti väkivallan moraalittomuutta ja pohjimmaista tehottomuutta, muistuttaen mm. palestiinalaisia afroamerikkalaisten pasifistisen kansalaisoikeusliikkeen tehokkuudesta.

Vika ei ole yksinomaan islamilaisissa ääriliikkeissä, Obama sanoi. Hän kritisoi Israelia Yhdysvaltain presidentille harvinaisilla sanankäänteillä. Siirtokunnat sekä palestiinalaisten kohtelu saivat Obaman tuomion, kuten ne palestiinalaiset, jotka ”ampuvat raketteja nukkuvien lasten niskaan sekä räjäyttävät busseja täynnä vanhoja naisia.”

Ensimmäiset kommentit puheesta ovat olleet liki hurmoksellisia. CNN:n panelistit ylistivät puhetta, konservatiiviset kommentaattorit mukaanluettuina. Innokkaimmat islamilaisen maailman edustajat julistivat puheen uudeksi aamuksi Idän ja Lännen suhteissa.

Innostuneimpien kannattaisi vetää suitseista. Kuten jokainen puheen kuunnellut voi todistaa, se oli lähinnä ostoslista yleviä aatteita ja kauniita fraaseja. Puhe ei tarjonnut konkreettista ohjelmaa Palestiinan ongelman ratkaisemiseksi tai islamistisen terrorin kukistamiseksi. Obama keskittyi korkealentoiseen moralismiin.

Toisaalta, puheen tarkoitus oli olla nimenomaan kädenojennus. Islamilainen maailma sai kokea Yhdysvaltain presidentin runolliset puhujanlahjat ja arvioida hänen rehellisyytensä. Seuraavaksi testataan miten taitava diplomaattinen byrokraatti ja neuvottelija presidentti on. Tämä on huomattavasti kovempi haaste.

Soundtrack: Badly Drawn Boy, Promises.