Obama ja terveydenhuollon uudistus: optimismia ilmassa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Nyt tai ei koskaan. Ellei Obama onnistu nyt, amerikkalainen terveydenhuoltojärjestelmä ei uudistu koskaan.

Kansallinen terveydenhuolto on amerikkalaisten liberaalien Graalin malja. Poliittinen vasemmisto on unelmoinut kattavasta ja edullisesta terveydenhuollosta jo vuosisadan, mutta vähävaraisten pääsy lääkärille on tänään joskus jopa vaikeampaa kuin viime vuosisadalla.

Teddy Roosevelt ja 1900-luvun alkupuolen ns. progressiivinen liike oli vastuussa ensimmäisistä yrityksistä. Roosevelt uskoi, että vahva kansakunta on terve kansakunta. Hänen nationalistis-progressiiviset vetoomuksensa kaatuivat 1920-luvun konservatiiviseen vastareaktioon.

Myös Franklin Delano Roosevelt, Harry S. Truman, ja Lyndon B. Johnson yrittivät lisätä kansallisen terveydenhuollon saavutustensa listaan, mutta ilman menestystä. Ehkä lähimmäksi pääsi Truman, mutta Etelän politiikot torpedoivat ehdotuksen, peläten kattavan terveydenhuollon johtavan osaltaan rotuerottelun murenemiseen.

Bill ja Hillary Clintonin vuoden 1993 kampanja oli viimeisin merkittävä yritys, mutta terveysteollisuus sekä republikaanit voittivat taistelun kansakunnan tuesta.

Obama saattaa onnistua. Ennakkoasetelmat povaavat hänelle parempia saumoja kuin esimerkiksi Clintoneilla. Uudistajien optimismiin on viisi perussyytä.

1. Tieto uudistuksen välttämättömyydestä. Toisin kuin 1990-luvun alussa, kansakunta on vakuuttunut uudistuksen tarpeellisuudesta. Terveydenhuollon kustannukset ovat nousseet rajusti viime vuosikymmenten aikana. Yritykset ja yksityiset kansalaiset ovat väsyneitä maksamaan jatkuvasti nousevia vakuutusmaksuja.

2. Kansakunnan tuki. Lukuisat gallupit osoittavat kansakunnan haluavan ja jopa vaativan uudistuksia maan terveydenhuoltoon.

3. Poliittinen ilmapiiri. Aktiivista valtiota vastustavan konservatismin aika on ohi. Clintonien yritys kaatui uuteen konservatismin aaltoon. Obama nauttii uuden liberalismin leppoisasta myötätuulesta.

4. Taitava politikointi. Toisin kuin Clintonien ylhäältä sanelema uudistusyritys, Obama on aktiivisesti tiedustellut kongressin mielipiteitä, rohkaissen heitä esittämään ideoita ja kritiikkiä. Lopullisella lakialoitteella on monta isää ja äitiä, mikä tuo sille monta potentiaalista äänestäjää.

5. Uudistus itse. Obaman lakialoite hakee vielä lopullista muotoaan, mutta tähänastiset tiedot kuulostavat kiinnostavilta. Obama ei ole tuomassa Yhdysvaltoihin ns. yhden maksajan systeemiä esimerkiksi Kanadan tai Iso-Britannian malliin. Obaman ehdotus työskentelee yhteistyössä vakuutusyhtiöiden kanssa, tuoden ehkä niiden rinnalle kilpailevan, valtiojohtoisen vakuutusyhtiön palvelemaan köyhempiä kuluttajia.

Soundtrack: Loudon Wainwright, The Doctor.