Obama ja Putin: onnistunut pelinavaus

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viimeistään tänään selvisi Barack Obaman Venäjän vierailun pohjimmainen luonne. Tämä on hyvän tahdon tapaaminen, kohtelias yritys hieroa kaveruutta.

Vierailua alustavat spekulaatiot mahdollisista kiistakysymyksistä ydinaseiden ja ohjuskilven suhteen, sekä Venäjän ja Yhdysvaltojen jännitteistä koskien mm. Georgiaa ja Irania sivuutettiin tiistaina melko kivuttomasti.

Kuten Obama ja Joe Biden sanoivat jo kuukausia sitten, on aika painaa uudelleenkäynnistys-nappia Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton suhteissa. Se tarkoittaa paitsi uusien ovien avaamista ja maiden välisen suhteen perusteellista uudelleenarviota, mutta myös hidasta uutta starttia.

Obaman tiistainen puhe moskovalaisessa kauppakorkeakoulussa oli kohtelias Yhdysvaltain aseman määrittely sekä kumarrus Venäjän suvereniteetille. ”Venäjän kansallisten etujen määrittely ei kuulu minulle,” Obama sanoi.

Obama puolusti puheessa Yhdysvaltain ohjuskilpeä, mutta pyrki samalla vakuuttamaan isäntänsä maiden yhteneväisistä interesseistä, erityisesti terrorin ja ydinaseiden uhkien suhteen.

Päivän toinen merkittävä tapahtuma oli Obaman ja Vladimir Putinin kahdenkeskinen keskustelu.

Tunnetusti viileä, sanojaan huolellisesti harkitseva Obama luonnehti Putinia tapaamisen jälkeen ”erittäin ei-sentimentaaliseksi” mieheksi, selvästi hyväksyvin äänenpainoin. Toisin kuin George W. ”kurkistin Putinin sieluun” Bush, Obama muodosti ensimmäisen vaikutelmansa Putinista harkitsevasti ja perusteellisesti. Heidän keskustelunsa venyi yli aikataulun.

Kauppasopimus jäi toistaiseksi haaveeksi, ja maat tinkaavat ohjuskilvestä vielä kauan. Silti, osapuolet avasivat pelin ja painoivat nappia yksituumaisesti. Kuten Putin sanoi Obamalle: ”Me liitämme toiveemme maittemme välisten suhteiden parantamiseksi teihin.”

Soundtrack: U2, One.