Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Obama ja latinot – koalitio voimistuu

Blogit Americana 17.6.2012 16:13
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime viikolla presidentti Obama antoi presidentillisen käskyn, joka lopetti lapsena Yhdysvaltoihin tulleiden laittomien siirtolaisten karkoittamisen maasta.

Päätös oli eettisesti hyvä. Yhdysvalloissa asuu satoja tuhansia laittomien siirtolaisten lapsia, jotka muuttivat maahan vauvoina tai pikkulapsina, laittomien siirtolaisvanhempiensa mukana. He ovat asuneet Yhdysvalloissa liki koko elämänsä, puhuvat usein mielummin englantia kuin espanjaa, ja mieltävät itsensä amerikkalaisiksi. Heidän kotimaansa on Yhdysvallat, vaikka he ovat maan lakien mukaan laittomia asukkeja.

Aikaisemmin karkoituksen uhka puski heidät yhteiskunnan marginaaleihin. Opiskelu ja työnteko oli heille joko vaikeaa tai mahdotonta. Oleskeluluvan tai kansalaisuuden saanti oli kiven takana.

Obaman käsky lopetti nyt heidän karkoittamisensa, pohjustaen todennäköisesti ns. anteeksianto-lakia, joka antaisi lainkuuliaisille laittomille siirtolaisille mahdollisuuden oleskelulupaan sekä jopa kansalaisuuteen.

Käskyn ajoitus oli taitava poliittinen veto. Republikaanit ja Mitt Romneyn kampanja ovat epätoivoisesti yrittäneet parantaa asemiaan latinojen parissa. Obaman lausunto teki yritykset tyhjiksi.

Republikaanien siirtolaisvastainen siipi on viime vuosina muodostanut äänekkään ryhmittymän puolueen sisällä, vaatien aitaa Meksikon vastaiselle rajalle sekä aktiivisempaa karkoituspolitiikkaa. Latinot ovat sen seurauksena siirtyneet yhä selvemmin demokraattien taakse. Obaman päätös sitouttaa heidät entistäkin vahvemmin puolueeseen.

Käsky paljastaa myös jotain oleellista Obaman kampanjastrategiasta. Hän yrittää yhä selvemmin brändätä republikaanit ainoastaan valkoisten, keski-ikäisten ja -luokkaisten miesten puolueeksi.

Republikaanien demograafinen rajoittuneisuus ja valkoisuus on puolueen suurin tulevaisuuden haaste. Myös republikaaniset strategistit ovat tiedostaneet ongelman, yrittäen etsiä strategioita siirtolaisten, latinojen, ja afroamerikkalaisten houkuttelemiseksi takaisin puolueen riveihin.

Obaman toistuvat lausunnot sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta, homojen avio-oikeuden kannattaminen, ja uusin lausunto osoittavat, että Obama pyrkii kampittamaan republikaanien kaikki yritykset laajentaa puolueen kannattajapohjaa. Obama ei tähtää pelkästään uudelleenvalintaan, mutta myös pitkäikäisen uuden demokraattisen koalition luomiseen.

Soundtrack: Los Lonely Boys, Heaven.