Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Obama ja latinot – koalitio voimistuu

Marko Maunula
Blogit Americana 17.6.2012 16:13

Viime viikolla presidentti Obama antoi presidentillisen käskyn, joka lopetti lapsena Yhdysvaltoihin tulleiden laittomien siirtolaisten karkoittamisen maasta.

Päätös oli eettisesti hyvä. Yhdysvalloissa asuu satoja tuhansia laittomien siirtolaisten lapsia, jotka muuttivat maahan vauvoina tai pikkulapsina, laittomien siirtolaisvanhempiensa mukana. He ovat asuneet Yhdysvalloissa liki koko elämänsä, puhuvat usein mielummin englantia kuin espanjaa, ja mieltävät itsensä amerikkalaisiksi. Heidän kotimaansa on Yhdysvallat, vaikka he ovat maan lakien mukaan laittomia asukkeja.

Aikaisemmin karkoituksen uhka puski heidät yhteiskunnan marginaaleihin. Opiskelu ja työnteko oli heille joko vaikeaa tai mahdotonta. Oleskeluluvan tai kansalaisuuden saanti oli kiven takana.

Obaman käsky lopetti nyt heidän karkoittamisensa, pohjustaen todennäköisesti ns. anteeksianto-lakia, joka antaisi lainkuuliaisille laittomille siirtolaisille mahdollisuuden oleskelulupaan sekä jopa kansalaisuuteen.

Käskyn ajoitus oli taitava poliittinen veto. Republikaanit ja Mitt Romneyn kampanja ovat epätoivoisesti yrittäneet parantaa asemiaan latinojen parissa. Obaman lausunto teki yritykset tyhjiksi.

Republikaanien siirtolaisvastainen siipi on viime vuosina muodostanut äänekkään ryhmittymän puolueen sisällä, vaatien aitaa Meksikon vastaiselle rajalle sekä aktiivisempaa karkoituspolitiikkaa. Latinot ovat sen seurauksena siirtyneet yhä selvemmin demokraattien taakse. Obaman päätös sitouttaa heidät entistäkin vahvemmin puolueeseen.

Käsky paljastaa myös jotain oleellista Obaman kampanjastrategiasta. Hän yrittää yhä selvemmin brändätä republikaanit ainoastaan valkoisten, keski-ikäisten ja -luokkaisten miesten puolueeksi.

Republikaanien demograafinen rajoittuneisuus ja valkoisuus on puolueen suurin tulevaisuuden haaste. Myös republikaaniset strategistit ovat tiedostaneet ongelman, yrittäen etsiä strategioita siirtolaisten, latinojen, ja afroamerikkalaisten houkuttelemiseksi takaisin puolueen riveihin.

Obaman toistuvat lausunnot sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta, homojen avio-oikeuden kannattaminen, ja uusin lausunto osoittavat, että Obama pyrkii kampittamaan republikaanien kaikki yritykset laajentaa puolueen kannattajapohjaa. Obama ei tähtää pelkästään uudelleenvalintaan, mutta myös pitkäikäisen uuden demokraattisen koalition luomiseen.

Soundtrack: Los Lonely Boys, Heaven.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Ääniä siis ostetaan valtion varoilla. Eivätkös latinot ole alkuperäisten espanjalaisten jälkeläisiä ja miksei heitä kelpuuteta valkoisiksi.

Maunula: ”Republikaanien siirtolaisvastainen siipi on viime vuosina muodostanut äänekkään ryhmittymän puolueen sisällä, vaatien aitaa Meksikon vastaiselle rajalle sekä aktiivisempaa karkoituspolitiikkaa. Latinot ovat sen seurauksena siirtyneet yhä selvemmin demokraattien taakse. Obaman päätös sitouttaa heidät entistäkin vahvemmin puolueeseen.

Käsky paljastaa myös jotain oleellista Obaman kampanjastrategiasta. Hän yrittää yhä selvemmin brändätä republikaanit ainoastaan valkoisten, keski-ikäisten ja -luokkaisten miesten puolueeksi.”

Näemmä suomalainen maahanmuuttokeskustelu on levinnyt Yhdysvaltoihinkin! Ei-toivottu maahanmuutto on suuri ongelma, mutta Obama käyttää sitä surutta hyväkseen. Eikös se ole vähän vastuutonta toimintaa? Suositaan laitonta siirtolaisuutta, jos oma puolue hyötyy. Ketkuilua, sanoisin.

On olemassa järkisyitä näille rajojen tiivistämispyrkimyksille. Luulen, että muut länsimaat tulevat tulevaisuudessa ottamaan oppia Israelin rajavalvonnasta aitojen rakentamisineen vielä entistä enemmän. Ylijäämäväestöt kehitysmaissa tulevat luomaan tsunamin ja siihen kannattaa tosiaan varautua etukäteen toimivalla rajavalvonnalla.

” Republikaanit ja Mitt Romneyn kampanja ovat epätoivoisesti yrittäneet parantaa asemiaan latinojen parissa.”

Jos jokin näissä vaaleissa on epätoivoista, niin Obaman suorastaan kramppimainen aloitehääräily ja pyrkimys profiloitua milloin minkäkin vähemmistön Äiti Teresana. Ensin homot, sitten pilvenpössyttelijät ja nyt latinot. ”It’s the economy, stupid!”, hoki Bill Clintonin kampanjaväki ehdokkaalle vuonna 1992, jolloin vastassa oli republikaanipresidentti George H.W. Bush. Jos edes Bushin meriitit voittoisan Persianlahden sodan ylipäällikkönä eivät riittäneet uudelleenvalintaan siinä taloudellisessa tilanteessa, miksi ihmeessä Obaman räpiköinti auttaisi pelastamaan hänet marraskuun vaaleissa? Varsinkin kun talous on työttömyysastetta ja valtion velkaantumista myöten 90-luvun alkuakin pahemmassa jamassa.

@Länsimies, tärkeämpää kuin se, missä jamassa talous on nyt, on se, mihin suuntaan se on menossa ja erityisesti se, mihin suuntaan kansalaiset ajattelevat talouden menevän. Gallupin Economic Confidence Index on noussut viime lokakuun pohjalukemista, -51, suhteellisen tasaisesti nykyiseen -20:een. Jos sama meno jatkuu, Obamalla ei ole huolen häivää.

http://www.gallup.com/poll/155147/Economic-Confidence-Declines-Slightly-Past-Week.aspx

No, odotettavissa on kuitenkin varmaan suhteellisen tasaiset vaalit, jolloin on tärkeää saada sosiaalisiin asioihin liberaalisti suhtautuvat peruskannattajat, esimerkiksi nuoret ja naiset, uurnille. Profiloituminen vähemmistöjen Äiti Teresaksi auttaa siinä.

”Eivätkös latinot ole alkuperäisten espanjalaisten jälkeläisiä ja miksei heitä kelpuuteta valkoisiksi.”

Valta-osa latinalais-amerikkalaissiirtolaisista on sekaverisiä – erityisesti mestitsejä (”valkoisten” välimerellisten ja punaisen rodun sekoitusta), mutta myös kolmirotuisia – tri-racial (punaisen eli intiaani-rodun, ns. valkoisen (välimerellisen) ja negridisen rodun sekoitusta erityisesti Domikaanisesta Tasavallasta, Kolumbiasta, Venezuelasta etc., mulatteja, zamboja (punaisen ja mustan rodun sekoitusta) ja puhdasverisiä punaisen rodun edustajia (osa saattaa identifioitua mestitseiksi) tai valkosia välimerenrodun edustajia. Yhdysvaltain rotuluokitus on KONSENSUSTA eli sovinnollista syystä että poliittista syistä II-maailmansodan jälkeen ei ole haluttu ärsyttää latinalais-amerikkalaisia maita esim. luokittelemalla latinoja sen tarkemmin, sama koskee aasialaisia – vai voiko kukaan väittää että japanilaiset ja kiinalaiset muistuttavat intialaisia ja pakistanilaisia? Yhdysvaltain rotuluokitus ei ole antropologinen tai biologinen vaan sosiaalipoliittinen!