Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Obama ja Kööpenhamina: paljon porua, vähän villoja

Blogit Americana 14.12.2009 16:45
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvallat on muutamaan otteeseen pelannut mielenkiintoista peliä kansainvälisissä joukkokokouksissa. Se on ollut aktiivinen osallistuja ja neuvottelija, joko avoimesti tai kabineteissa, mutta on lopulta kieltäytynyt ratifioimasta kokouksen lopputulosta.

Versaillesin rauhansopimus, Lontoon vuoden 1933 talouskonferenssi, Kioton protokolla, sekä tukku pienempiä sopimuksia kuuluvat kongressin tai presidentin torpedoimien sopimusten joukkoon. Kööpenhaminasta, veikkaan, tulee seuraava kuolleena saapunut paperi.

Kokouksen ajoitus on mahdollisimman huono. Amerikkalaiset eivät halua vaarantaa huteraa taloustilannettaan. Ainoastaan kaksi prosenttia maan kansalaisista pitää ympäristö- ja energiakysymyksiä maan tärkeimpinä ongelmina. East Anglian yliopiston sähköposti-skandaali on myös energisoinut ilmastonmuutos-skeptikkoja ja antanut heille vakuuttavia argumentteja.

Presidentti Obama on ottanut kokouksen alusta lähtien tosissaan. Alunperin hän aikoi kirjaimellisesti vain piipahtaa Kööpenhaminassa Oslon Nobel-juhlallisuuksien yhteydessä, mutta nyt hän aikoo saapua kokoukseen sen huipentuman ajaksi, joulukuun 18. päivä.

Obama ottaa ympäristöpolitiikan tosissaan, mutta sisäpoliittiset realiteetit ovat mitä ovat. Hän on puhunut vihreiden teknologioiden ja -työpaikkojen puolesta, mutta ympäristöpolitiikka ei ratkaise hänen uudelleenvalintaansa. Yhdysvaltojen ja Obaman päähuomio on taloudessa, Afganistanissa, sekä terveydenhoidon uudistuksessa.

Maailma näkee Kööpenhaminassa Obaman ja Amerikan, joka ymmärtää ja toteaa ilmastokysymysten tärkeyden, mutta jonka konkreettiset teot jäävät vähemmälle. Kongressi pitää siitä hyvän huolen.

Soundtrack: Yannick Noah, Aux Arbres Citoyens.