Obama ja hiljainen taistelu ympäristölaista

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Obaman ensimmäinen mittava ympäristölakialoite alkaa ottamaan muotonsa. Waxman-Markey lakialoite pyrkii rajoittamaan teollisuuden hiilidioksiidipäästöjä päästökauppa-periaatteen avulla.

Waxman-Markey aloite on kehittynyt kuin varkain. Poliittisen keskustelun keskittyessä kidutukseen, Nancy Pelosiin, ja Dick Cheneyn mediakampanjaan, uusi ympäristölaki on saanut kehittyä kaikessa rauhassa. Mutta nyt tilanne on muuttumassa.

Uusi ympäristölaki testaa sekä kannattajien että vastustajien propagandataitoja. Tuoreen gallupin mukaan 76 prosenttia amerikkalaisista eivät tiedä mitä koko päästökauppa-konsepti tarkoittaa. Taistelu kansakunnan mielikuvista ja sydämistä on alkamassa.

Tieteen kieltäjille koko lakialoitus on turha, sillä he eivät usko koko ilmastomuutoksen konseptiin. Ilmastolainsäädäntö on turhaa, sillä maapallo ei ole saastunut, ja turhat lait tuhoavat Yhdysvaltain talouden.

Monet ympäristöaktivistit tuomitsevat Waxman-Markeyn liian varovaisena. Esimerkiksi Greenpeace olisi halunnut radikaalimman ympäristölain, ja järjestö tuomitsee nyt koko lain hampaattomana ja vesittyneenä, joka saa aikaan enemmän vahinkoa kuin hyvää.

Oma veikkaukseni on, että Waxman-Markey menee läpi maltillisin äänin. Päästökauppa on hengeltään synkassa amerikkalaisen ympäristöajattelun ja kapitalismin hengen kanssa. Se tunnustaa kriisin ja hakee osittain markkinavetoisia ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi.

Jos Obama onnistuu puskemaan tämän tärkeän lain läpi, se antaa hänelle kokemusta, itseluottamusta, ja valtaa taklata amerikkalaisen politiikan suurimman kysymyksen: kansallisen terveydenhuollon.

Soundtrack: Faith No More, Land of Sunshine.