Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Obama ja hiljainen taistelu ympäristölaista

Marko Maunula
Blogit Americana 18.5.2009 15:20

Presidentti Obaman ensimmäinen mittava ympäristölakialoite alkaa ottamaan muotonsa. Waxman-Markey lakialoite pyrkii rajoittamaan teollisuuden hiilidioksiidipäästöjä päästökauppa-periaatteen avulla.

Waxman-Markey aloite on kehittynyt kuin varkain. Poliittisen keskustelun keskittyessä kidutukseen, Nancy Pelosiin, ja Dick Cheneyn mediakampanjaan, uusi ympäristölaki on saanut kehittyä kaikessa rauhassa. Mutta nyt tilanne on muuttumassa.

Uusi ympäristölaki testaa sekä kannattajien että vastustajien propagandataitoja. Tuoreen gallupin mukaan 76 prosenttia amerikkalaisista eivät tiedä mitä koko päästökauppa-konsepti tarkoittaa. Taistelu kansakunnan mielikuvista ja sydämistä on alkamassa.

Tieteen kieltäjille koko lakialoitus on turha, sillä he eivät usko koko ilmastomuutoksen konseptiin. Ilmastolainsäädäntö on turhaa, sillä maapallo ei ole saastunut, ja turhat lait tuhoavat Yhdysvaltain talouden.

Monet ympäristöaktivistit tuomitsevat Waxman-Markeyn liian varovaisena. Esimerkiksi Greenpeace olisi halunnut radikaalimman ympäristölain, ja järjestö tuomitsee nyt koko lain hampaattomana ja vesittyneenä, joka saa aikaan enemmän vahinkoa kuin hyvää.

Oma veikkaukseni on, että Waxman-Markey menee läpi maltillisin äänin. Päästökauppa on hengeltään synkassa amerikkalaisen ympäristöajattelun ja kapitalismin hengen kanssa. Se tunnustaa kriisin ja hakee osittain markkinavetoisia ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi.

Jos Obama onnistuu puskemaan tämän tärkeän lain läpi, se antaa hänelle kokemusta, itseluottamusta, ja valtaa taklata amerikkalaisen politiikan suurimman kysymyksen: kansallisen terveydenhuollon.

Soundtrack: Faith No More, Land of Sunshine.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Ärsyttävää, että ympäristöjärjestöjen on tässäkin asiassa päästävä valittamaan. Lakialoitetta on odotettu kauan, mutta sitten kun se tulee, ei sekään tunnu riittävän. Minusta on parempi aloittaa maltillisesti, ja jos kaikki sujuu hyvin, laajentaa toimenpiteitä sen jälkeen.

Ympäristöjärjestöt ovat tietenkin olleet riemuissaan siitä, että edistystä tapahtuu Bushin synkän kauden jälkeen. Mutta jos kukaan ei muistuta siitä, että varovaiset korjausliikkeet eivät enää riitä, taitaa esim. ilmastonmuutos jäädä torjumatta.

Ärsyttävää, että Railin on tässäkin asiassa päästävä valittamaan.

Lakialoitetta on odotettu kauan, mutta sitten kun se tulee ja onkin täysin riittämätön Yhdysvaltojen panokseksi ilmastokriisin torjunnassa, ja kun teollisuus ja republikaanit vesittävät sitä vain varjoksi alkuperäisestä, niin Railille on aivan sama. Kunhan nyt vaan jotain puuhastellaan ja leikitään, että ollaan tekemässä jotain päästöjen vähentämiseksi.

Raili, satutko edes tietämään, mitä lakialoite nykyisellään pitää sisällään?

– Päästövähennykset -4 % v. 1990 tasosta v. 2020 mennessä, kun ilmastoneuvotteluissa yritetään parhaillaa neuvotella teollisuusmaille 25 – 40 % vähennyksiä. Jos USA:ssa menee läpi vaatimaton päästövähennystavoite, jää muittenkin maiden tavoitteet vastaavasti heikoiksi.

– Obama on vaatinut päästöoikeuksia maksullisiksi, mutta lakiesityksen nykyversiossa niitä jaetaan saastuttavalle teollisuude ilmaiseksi runsain mitoin. Eli tukiaisia valtiolta saastuttaville yrityksille, koska valtion on vastaavasti yritettävä tiristää päästövähennyksiä muualta.

– Kompensointimahdollisuuden valtavasta määrästä johtuen USA:n hiilivoimalat voivat jatkaa päästämistä vielä vuosia, eivätkä päästöt taitu nykytason alle vielä 15 vuoteen.

– Uusiutuvan energian velvoite on vesitetty alhaisemmaksi, kuin mitä yli 20 osavaltioissa on nyt jo käytössä. Eli se ei luo kotimaiselle uusituvan energian teollisuudelle riittäviä markkinoita. Alla ote kirjeestä, jonka joukko toimitusjohtajia lähetti viime viikolla kongressille:

“We are concerned that the significantly lower renewable targets currently being discussed, as compared to proposals from President Obama, Chairman Bingaman and Chairman Markey, will severely blunt the signal for companies like ours that manufacture turbines and components to invest billions of dollars to expand production and our workforces in the U.S.,”

Allekirjoittajina: GE Energy, Vestas Americas, Gamesa, NRG Systems, REPower USA, Broadwind Energy, TPI Composites, PPG Industries, Clipper Windpower ja American Wind Energy Association (AWEA).

Ärsyttävää, että USA:n kongressi on täynnä raileja, jotka eivät ota ilmastonmuutosta tosissaan eivätkä anna puhtaalle teknologialle mahdollisuutta.

Juuri siksi, että otan ympäristöasiat tosissani, en pidä järjestöjen asenteesta. Bushin kauden aikana ympäristönsuojelussa jäätiin reippaasti jälkeen muita länsimaisia valtioita, ja nyt sitten halutaan heti ottaa se valtava harppaus, joka vaaditaan muiden kiinni ottamiseksi. En pidä lakialoitetta riittävänä, mutta olen iloinen, että Obama edes yrittää. USA:n hallituksella on tällä hetkellä monta muutakin valtavaa urakkaa edessään, isoimpana tietysti taantumasta elpyminen.