Obama, homoliitot ja marraskuun vaalit

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Obaman keskiviikkoinen lausunto homoliittojen laillistamisen puolesta oli paitsi eettisesti oikea päätös, mutta myös taitava poliittinen veto.

Amerikkalaisten mielipiteet homoliitoista ovat kehittyneet hätkähdyttävän nopeasti. Vielä vuosituhannen vaihteessa ylivoimainen enemmistö amerikkalaisista vastusti homojen avio-oikeutta, mutta tänään yli puolet hyväksyy homohäät. Yhdeksässä osavaltiossa homoliitot ovat jo laillisia. Lausuntonsa myötä Obama avoimesti sitoutui kasvavaan trendiin.

Obama myös tukahdutti orastavan riidan puolueensa sisällä. Monet liberaalit demokraatit ovat ilmaisseet turhautumisensa puolueensa varovaiseen asenteeseen, ja he aikoivat nostaa kissan pöydälle syksyn puoluekokouksessa. Homoliitoista olisi kehittynyt kokouksen ruma sivuteema, mutta nyt se vaara on poissa.

Lausunto oli myös lahja puolueen liberaaleille. Demokraattien vasen laita on ollut turhautunut maltilliseen presidenttiin, mutta lausunto homoliittojen puolesta sytytti liberaalit juuri sopivasti vaalikauden alla.

Lopuksi, Obaman lausunto oli myös taitavasti ajoitettu taktinen veto Mitt Romneyta ja republikaaneja vastaan.

Ehdoton enemmistö demokraateista ja yli puolet sitoutumattomista kannattaa homoliittoja, mutta republikaanien ehdoton enemmistö on jyrkästi niitä vastaan. Homokysymyksessä republikaanit ovat selkeästi maan valtavirran ulkopuolella. Romney ja republikaanit haluaisivat pitää vaalikeskustelun talouskysymyksissä, mutta Valkoinen talo piti huolen, että arvokysymykset pysyvät pöydällä. Republikaanien strategistit pelkäävät nyt, että puolueen fundamentalisti-kristillinen hihhulisiipi kaappaa kampanjan, ja pelottelee samalla maltilliset sitoutumattomat Obaman taakse.

Taitavasti pelattu, herra presidentti.

Soundtrack: Weather Girls, It’s Raining Men.