Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Nyt netti on köyhempi

Blogit Americana 12.2.2015 19:30
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yksi maailman parhaita blogeja, Andrew Sullivanin The Dish, lopetti toimintansa viime perjantaina. The Dish tarjosi lukijoille internet-aikakauden harvinaisuuden: kuvia kumartamattoman, ideologisista laatikoista irtautuneen, ennalta arvaamattoman ja aina älykkään foorumin.

Internet on, luonnollisesti, rikastanut ihmiskunnan materiaalista, älyllistä ja jopa henkistä elämää. Silti se on myös paradoksaalisesti kaventanut monien ihmisten tiedonhankinnan kenttää. Kyberavaruudessa tarpovat uteliaat voivat nyt filtteröidä itselleen sopivat uutiset, omaa maailmankuvaa täydentävällä kommentoinnilla. Suomalaiset Venäjän trollit voivat luoda itselleen oman varjotodellisuutensa, aivan kuten amerikkalaiset teekutsulaisetkin.

Internetin lokeroituneessa maailmassa Sullivanin blogi oli kuin raikas tuulahdus; logiikan ja järjen valo klikkien hallitsemassa maailmassa. Hänen ajattelunsa seurasi logiikkaa ja faktoja enemmän kuin ideologiaa. Jos faktat niin vaativat, Sullivan oli harvinaisen valmis myöntämään olleensa väärässä.