Nyt netti on köyhempi

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yksi maailman parhaita blogeja, Andrew Sullivanin The Dish, lopetti toimintansa viime perjantaina. The Dish tarjosi lukijoille internet-aikakauden harvinaisuuden: kuvia kumartamattoman, ideologisista laatikoista irtautuneen, ennalta arvaamattoman ja aina älykkään foorumin.

Internet on, luonnollisesti, rikastanut ihmiskunnan materiaalista, älyllistä ja jopa henkistä elämää. Silti se on myös paradoksaalisesti kaventanut monien ihmisten tiedonhankinnan kenttää. Kyberavaruudessa tarpovat uteliaat voivat nyt filtteröidä itselleen sopivat uutiset, omaa maailmankuvaa täydentävällä kommentoinnilla. Suomalaiset Venäjän trollit voivat luoda itselleen oman varjotodellisuutensa, aivan kuten amerikkalaiset teekutsulaisetkin.

Internetin lokeroituneessa maailmassa Sullivanin blogi oli kuin raikas tuulahdus; logiikan ja järjen valo klikkien hallitsemassa maailmassa. Hänen ajattelunsa seurasi logiikkaa ja faktoja enemmän kuin ideologiaa. Jos faktat niin vaativat, Sullivan oli harvinaisen valmis myöntämään olleensa väärässä.

Osa Sullivanin ideologisesta vapaudesta johtui, todennäköisesti, hänen taustastaan. Aktiivisesti katolinen homoseksuaali, englantilainen tory muutti Yhdysvaltoihin alle kolmikymppisenä ja loi nopeasti uran konservatiivisen älymystön nuorena airueena. Terävä ja ennakkoluuloton ajattelija nousi kansalliseen tietoisuuteen The New Republicin toimituspäällikkönä.

Sullivan ryhtyi ajamaan homoliittojen laillistamista jo 1980-luvun lopussa. Hän perusteli kantaansa konservatiivisin ja humanitaarisin argumentein. Hän vastusti sekä valtion kaikkivoipaisuuteen uskovaa liberalismia että arvokonservatiivista potero-oikeistolaisuutta.