Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Nyt hävettää

Marko Maunula
Blogit Americana 16.12.2014 14:15
”Spin” on yksi amerikkalaisen politiikan tärkeimmistä termeistä. Jokaisella puolueella ja etujärjestöllä on palkkalistoilla spinnaukseen erikoistuneita henkilöitä, joiden tehtävä on, uutisarvoisen tapahtuman yhteydessä, kehittää ja puskea organisaatiolle mahdollisimman suosiollinen näkökulma sekä sa...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Osallistuin John McCainin kampanjatilaisuuteen v 2008. Hän olisi ollut loistava presidentti. Ensimmäinen muuten, joka on syntynyt USA:n ulkopuolella. Siitäkin keskusteltiin. Hän on syntynyt Panaman kanavavyöhykkeellä.
McCainin sotilastausta ja pitkä senaattoriura olisi antanut hyvän pohjan. Eikä taustasta olisi ollut arvailua (kuten Obamalla) – isä ja isoisä olivat neljän tähden amiraaleja.
Ja kidutuksesta Vietnamin veteraanina ja sotavankina hän tietää varmasti enemmän kuin kukaan muu poliitikko USA:ssa. Ilmeisesti hänestä ”waterboarding” oli pientä hänen kokemuksiinsa verrattuna.
No kampanja sortui Johnin ikään ja onnettomaan varapresidenttikandidaattiin.
Jos olisin amerikkalainen-en häpeäisi ainakaan tämän raportin takia.

Ajatteluamme kiduksesta ohjaa itsesäilytysvaistoinen kauhu eikä inhimillisen kärsimyksen vähentämiseen pyrkivä rationaalinen harkinta. Jos epäiltäisi, että pidätetyllä on hallussaan tietoja, joiden avulla voidaan estää ”viattomien” sivullisten sipoutuminen terrori-iskussa, olisi lähes moraalitonta olla käyttämättä kidutukseksi määriteltäviä keinoja tuon tiedon hankkimiseksi. Epäilyn tulisi totta kai olla faktoihin perustuvaa ja jonkinlaisen tuomioistuimen riittäväksi toteamaa, mutta on turha kuvitella, että päätöksentekijät millään tasolla voisivat olla niin rehellinen itsensä suhteen, että he kykenisivät hyväksymään ajatuksen kidutuksen oikeutuksesta ja läpinäkyvyydestä edes tällaisissa ääritapauksissa, vaikka antavatkin sille laidasta laitaan ja tarpeen niin vaatiessa hiljasen hyväksyntänsä. Olemme pitkälti tunteittemme, ryhmäidentiteetin ja ”ajan hengen” ohjaamia, koska ajattelevat aivot ovat laiskat tyytyen emotinaalisesti mieluisiin ja intuitiivisesti nopeisiin päätelmiin (D. Kahneman). Kirjoituksistasi toisinaan läpipaistavasta tuohtumuksestasi päätellen näin käy arvokysymyksissä sinullekin, vaikka kolumnisi kuuluukin SK:n parhaimpiin.

Tapanainen ilmeisesti ymmärsi tekstin väärin ja luuli että McCain ei moittinut kidutusta, vaikka McCain ei moittinut kidutuspaljastusta toisin kuin muut republikaanit.

Eli oliko se loistava presidentti McCain nyt sitten väärässä kun ei moittinut paljastuksen motiiveja ja kannattanut kidutusta?

Joo, luin huonosti. Mc Cain jäi vain loistavaksi ehdokkaaksi koska hävisi Obamalle syistä, jotka sanoin edellä..