Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Nyt hävettää

Blogit Americana 16.12.2014 14:15
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

”Spin” on yksi amerikkalaisen politiikan tärkeimmistä termeistä. Jokaisella puolueella ja etujärjestöllä on palkkalistoilla spinnaukseen erikoistuneita henkilöitä, joiden tehtävä on, uutisarvoisen tapahtuman yhteydessä, kehittää ja puskea organisaatiolle mahdollisimman suosiollinen näkökulma sekä sanasto julkiseen keskusteluun.

Senaatin tuoreen kidutusraportin yhteydessä olemme todistaneet spinnauksen epävirallista maailmanennätyskoetta. Republikaanit ovat epätoivoisesti yrittäneet löytää näkökulmia, jotka minimoisivat sen keskeisen viestin, kyseenalaistaisivat raportin motiivit, avaisivat poliittisesti suotuisia hyökkäyskanavia puolueelle, pyyhkisivät negatiivisen stigman republikaanisen hallinnon yltä ja jopa uudelleenmäärittelisivät koko termin ”kidutus”.

Senaatin tiedustelukomitean raportti on häiritsevää luettavaa. Se kertoo yksityiskohtaisesti, miten CIA pimitti tietoja kuulusteluistaan kongressilta ja jopa presidentti George W. Bushilta ja valehteli sujuvasti joka suuntaan, myös kidutuksen tehokkuudesta. Raportin laatijat eivät löytäneet yhtään kiistatonta todistusta kidutuksen tehokkuudesta, vaan pikemminkin päinvastoin: kidutetut antoivat jatkuvasti väärää tietoa, jonka selvittäminen vei aikaa, rahaa ja resursseja.