Nyrkit nousevat Carolinassa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Mitt Romney voitti odotetusti New Hampshiressä, mutta seuraavaksi edessä ovat esivaaleista todennäköisesti tärkeimmät: Etelä-Carolina.

New Hampshiren esivaalit ovat koitoksista kuuluisimmat, mutta niiden arvovalta ja maine ovat nykypäivänä valtaosin symbolisia. New Hampshire ei ole enää ensimmäinen koitos, ja sen merkitys lopullisten ehdokkaiden valitsijana on hiipunut poliittisen kulttuurin muutosten myötä.

Vuodesta 1980 ja Ronald Reaganista alkaen Etelä-Carolinan voittaja on ollut Republikaanisen puolueen lopullinen ehdokas. Osavaltio äänestää Etelän valtioista ensimmäisenä, ja muut alueen osavaltiot yleensä marssivat Etelä-Carolinan viitoittamaa tietä.

Kun panokset ovat kovat, pelikin kovenee. Etelä-Carolinassa testataan kampanjoiden nyrkit. Osavaltio tunnetaan armottomasta ja rumasta poliittisesta kulttuurista, jossa vyön alle lyönnit, törkeä valehtelu, ja suorat laittomuudet ovat normaali osa paikallista politikointia.

Esimerkiksi vuonna 2000 Bushin kannattajat laskivat liikkeelle huhuja esivaalivastustaja John McCainin aviottomasta mustaihoisesta lapsesta. Automaattiset ”puhelinhaastattelut” kysyivät äänestäjilta, josko he olisivat valmiita äänestämään McCainia, jos he tietäisivät hänen aviottomasta mustaihoisesta lapsestaan. Kymmenet ”spontaanit” puhelinsoitot radion poliittisiin ohjelmiin ruokkivat huhua entisestään. McCain hävisi osavaltion Bushille, ja Bush ratsasti Etelä-Carolinan myötä republikaanien ehdokkuuteen.

Mitt Romneyn uskonto on toistaiseksi jäänyt rauhaan, mutta tilanne muuttuu varmasti Etelä-Carolinassa. Lyön vaikka vetoa, että parhaillaan muiden ehdokkaiden fanaattisimmat tukijat ja tukiryhmät valmistelevat huhu/panettelukampanjaa koskien Romneyn mormonismia. Kysymykset jumaluuden luonteesta ja jumalten lukumäärästä, Romneyn alushousuista sekä mormonismin ei-kristillisyydestä nousevat väistämättä esiin Etelä-Carolinassa.

Niin valitettavaa kuin se onkin, uskonnolliset kysymykset ratkaisevat paljon. Jos Romneyn vastustajat kykenevät heiluttamaan Etelä-Carolinan evankelististen kristittyjen äänestyspäätöstä anti-mormonistisilla kampanjoinnillaan, joku jäljelläolevista ehdokkaista voi vielä siepata ehdokkuuden Romneyn nenän alta. Jos Romney voittaa Etelä-Carolinassa, peli on käytännössä ohi.

Soundtrack: Beirut, The Rip Tide.