Nyrkit nousevat Carolinassa, osa kaksi
Muut republikaaniset ehdokkaat todella, todella inhoavat Mitt Romneyta.
Esivaalikampanjoiden kirjoittamattomat säännöt edellyttävät, että kova kritiikki on sallittua, mutta sen ei saa auttaa vastapuoluetta. Siksi vastaehdokkaiden kritiikki tulee yleensä oikealta (republikaanit) tai vasemmalta (demokraatit).
Newt Gingrich heitti säännöt romukoppaan, ja muut ehdokkaat näyttävät seuraavan perässä. Gingrich on nyt ryhtynyt haukkumaan Romneyta kapitalistiksi, hyökäten suosikkiehdokasta vastaan populismin järein asein.
Gingrichin esivaalikampanja on takkuillut, ja korjatakseen tilanteen hän on ottanut Karl Roven pelikirjan käyttöön. Rove, presidentti George W. Bushin kampanjoiden päästrategisti, oli mestari kritisoimaan Bushin vastustajien vahvoja puolia, kääntäen ne yleisön silmissä heikkouksiksi.
Esimerkiksi vuoden 2004 presidentinvaaleissa John Kerryn tukijoukot markkinoivat häntä Vietnamin sotasankarina, verraten miestä Bushiin, joka luisteli sodalta pakoon palvelemalla Texasin kansalliskaartissa. Rove ryhtyi tehokkaasti kritisoimaan Kerryn Vietnamin keikkaa, silputen kolmesti haavoittuneen Kerryn sotasaavutukset. Strategia toimi. Mainostetusta sotasankarista tuli äänestäjien silmissä raukkamainen takarivin taistelija.
Tämän vuoden esivaaleissa Mitt Romney on markkinoinut itseään huippuluokan liikemiehenä, joka tietää miten talous toimii. Romney harvoin unohtaa kertoa luomistaan työpaikoista ja urastaan Bain Capitalin johtoryhmässä. Rahoitukseen ja konsultointiin erikoistunut yritys menestyi erinomaisesti, ja se takoi yksin Romneylle arviolta 250 miljoonaa dollaria.
Nyt muut ehdokkaat, Newt Gingrich etunenässä, ovat yrittäneet kääntää Romneyn menestyksen häntä vastaan. Gingrichiä lähellä oleva poliittinen ryhmittymä julkaisi viime viiikolla 28 minuuttia pitkän videon, joka pyrkii repimään Romneyn maineen riekaleiksi. Video esittelee Romneyn johtaman Bain Capitalin markkinapaikan verenimijänä, joka ostaa ja tuhoaa hyviä yrityksiä, pilkkoen ne ja tuhoten tuhansia työpaikkoja. Video on ammattimainen ja tuotettu isolla rahalla, ja se saarnaa populistista sanomaansa taitavasti.
Amerikkalaiset pitävät kapitalismista, mutta eivät välttämättä Wall Streetista. Veronmaksajien kustantama pankkien pelastuspaketti, pankkisektorin valtavat palkat, taantuma, ja Wall Streetin ökykulttuuri ovat kääntäneet miljoonat konservatiivit finanssisektoria vastaan (muistatte varmaan teekutsut?). Gingrich ja video pyrkivät nyt esittelemään Romneyn Wall Streetin kätyrinä, joka ei luo vaan tuhoaa työpaikkoja.
Hyökkäys ei ole reilu. Private equity ja venture capital -operaatiot ovat usein vaikeita ymmärtää amerikkalaisille taviksille. Bain Capital toimi ajoittain kapitalismin creative destruction -osastolla, ja sen toiminta oli paitsi laillista, mutta myös kapitalismin etiikan mukaista. Silti, hyökkäykset saattavat tehota, sillä Romney, seipään niellyt ja herraskainen, robottimainen ehdokas ei ole auttanut omaa asiaansa. Hän on lipsautellut pahoja sammakoita (”I like being able to fire people,” ”corporations are people”), jotka muiden ehdokkaiden on helppo irroittaa asiayhteydestään.
Gingrichin johtama anti-Romney kampanja tuskin riittää Romneyn pysäyttämiseksi, mutta se tarjoaa tukkukaupalla hyviä aseita Obaman tiimille. Gingrichin hyökkäys lypsää taitavasti työväen ja keskiluokan Wall Street -antipatioita. Nämä hyökkäykset satuttavat Romneyta.
Miksi republikaanit, ja erityisesti Gingrich, haluavat tuhota Romneyn? Yksi syy on hyper-narsistisen Gingrichin Après moi, le déluge -asenne. Tai ehkä hän (kuten myos Rick Perry) todella, todella inhoaa Romneyta ja haluaa ennemmin Obaman jatkavan kuin Romneyn nousevan Valkoiseen taloon.
Soundtrack: Drake, Marvin’s Room.