Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Nuori, taitava ja valokuvauksellinen – Alexandria Ocasio-Cortez ravistelee demokraattista puoluetta

Demokraattien vasenta laitaa edustava poliitikko on saanut yllättävän positiivisen vastaanoton myös muutamilta poliittisilta vastustajiltaan.
Blogit Americana 9.7.2018 17:48
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Alexandria Ocasio-Cortez on vastuussa alkukesän suurimmasta poliittisesta yllätyksestä. 28-vuotias entinen tarjoilija, demokraattipuoluetta edustava sosialisti ja aktivisti päihitti New Yorkin 14. vaalipiirin esivaalissa liki 20 vuotta kongressissa istuneen, demokraattipuolueen johtoa lähellä olleen Joseph Crowleyn.

Voitto osoitti demokraattien ruohonjuuritason liikkeen voiman. Ocasio-Cortezin vaalikassa oli alle 200 000 dollaria, kun taas Crowleyn tiimillä oli käytettävissään liki 3,5 miljoonaa.

Sen enempää kampanjakassa, kontaktit puolueen johtoon kuin puolue-eliitin tukikaan eivät kuitenkaan riittäneet voittamaan nuorten innokkaiden vapaa-ehtoisten voimaa.

Ocasio-Cortezilla oli puolellaan muitakin etuja.

Nuori ja kaunis nainen sai runsaasti mediahuomiota. Noin puolet vaalipiirin asukkaista ovat Ocasio-Cortezin tavoin latinoja. Myös demokraattiäänestäjien tyytymättömyys nykytilanteeseen vuoden 2016 vaalien jäljiltä palveli häntä.

 

Yllätysvoitto ja Ocasio-Cortezin kiistattomat poliittiset taidot ovat tehneet hänestä puolueen nousevan nimen. Marraskuun vaalit ovat todennäköisesti pelkkä muodollisuus, sillä demokraattien ote vaalipiiristä on teräksenluja.

Ocasio-Cortez on kuitenkin myös jonkinasteinen ongelma demokraattien johdolle.

Donald Trumpin nousu on vieraannuttanut miljoonia lähiöiden maltillisia ja keskiluokkaisia konservatiiveja republikaanipuolueesta. Demokraattipuolueen oikea siipi ja puolue-eliitti yrittävät vedota heihin ja rakentaa puolueestaan maltillisen, keskitietä kulkevan ja perinteistä poliittista kulttuuria vaalivan ammattimaisen vaihtoehdon tempovalle ja populistiselle trumpismille.

Kun demokraattien äänestäjät valitsevat avoimen sosialistin, jonka kampanja pohjautui perinteistiin vasemmistolaisiin teemoihin kuiten valtion takaamiin asuntoihin, 15 dollarin minimituntipalkkaan ja julkiseen terveydenhoitoon, puolueen johdon yritykset rekrytoida maltillisia riippumattomia ja republikaaneja vaikeutuivat huomattavasti.

Demokraattien vasemmisto puolestaan sai Ocasio-Cortezissa vahvan nuoren pelaajan puolueen ikiaikaiseen jäsentenväliseen taisteluun vasemmiston ja oikeiston välillä.

 

Ocasio-Cortez on taitava asiansa ajaja. Hän on myös saanut yllättävän positiivisen vastaanoton muutamilta poliittisilta vastustajiltaan.

Republikaanien kehuista osa on poliittista strategiaa, mutta mukana on myös oikeaa kunnioitusta.

Iso osa republikaaneista uskoo itse kirjoittamaansa narratiiviin demokraattipuolueesta piilokommunistien salajuonena. Heidän vainoharhaisissa peloissaan demokraatit haluavat salaa tehdä maasta uuden Venezuelan.

Ocasio-Cortez on näiden republikaanien mielestä rehellinen demokraatti: sosialisti joka ei piiloittele agendaansa. He arvostavat hänen suorasukaisuuttaan ja ideologista avoimuuttaan.

Republikaaneille onkin hyödyksi nostaa Ocasio-Cortezin profiilia. Tekemällä hänestä demokraattien kasvot republikaanit pyrkivät leimaamaan demokraatit radikaaliksi ei-valkoisten sosialistien liikkeeksi.

Demokraattien nykyjohto puolestaan yrittänee pitää Ocasio-Cortezin ja hänen ideologiset hengenheimolaisensa tyytyväisinä ja hyödyntää siten heidän energiaansa ja omistautuneisuuttaan.

Puoluejohto tuskin kuitenkaan haluaa oikeasti jakaa valtaa puolueensa vasemmistosiiven kanssa.

Vasemmiston kontrolli puolueesta merkitsisi demokraattien murskatappioita vaaleista toiseen. New Yorkin 14. vaalipiiri ei ole koko Yhdysvallat. Pohjimmiltaan maltillinen kansakunta ei yleensä kannata minkään poliittisen ilmansuunnan ideologisia ääripäitä – ei vaikka Trumpin vahinkovoitosta muuta voisi päätellä.

 

Soundtrack: Inti Illimani, El pueblo unido jamas será vencido.