Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Nuori, taitava ja valokuvauksellinen – Alexandria Ocasio-Cortez ravistelee demokraattista puoluetta

Demokraattien vasenta laitaa edustava poliitikko on saanut yllättävän positiivisen vastaanoton myös muutamilta poliittisilta vastustajiltaan.
Blogit Americana 9.7.2018 17:48
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Alexandria Ocasio-Cortez on vastuussa alkukesän suurimmasta poliittisesta yllätyksestä. 28-vuotias entinen tarjoilija, demokraattipuoluetta edustava sosialisti ja aktivisti päihitti New Yorkin 14. vaalipiirin esivaalissa liki 20 vuotta kongressissa istuneen, demokraattipuolueen johtoa lähellä olleen Joseph Crowleyn.

Voitto osoitti demokraattien ruohonjuuritason liikkeen voiman. Ocasio-Cortezin vaalikassa oli alle 200 000 dollaria, kun taas Crowleyn tiimillä oli käytettävissään liki 3,5 miljoonaa.

Sen enempää kampanjakassa, kontaktit puolueen johtoon kuin puolue-eliitin tukikaan eivät kuitenkaan riittäneet voittamaan nuorten innokkaiden vapaa-ehtoisten voimaa.

Ocasio-Cortezilla oli puolellaan muitakin etuja.

Nuori ja kaunis nainen sai runsaasti mediahuomiota. Noin puolet vaalipiirin asukkaista ovat Ocasio-Cortezin tavoin latinoja. Myös demokraattiäänestäjien tyytymättömyys nykytilanteeseen vuoden 2016 vaalien jäljiltä palveli häntä.