Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Nunes-muistion käsittely kertoo Trumpin taktiikasta: Ulostetta joka suuntaan ja toivotaan, että jotain tarttuu

Blogit Americana 6.2.2018 17:27
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime viikot Yhdysvaltojen media ja Washingtonin kaikukammio ovat keskittyneet puhumaan ns. Devin Nunes -muistiosta.

Presidentti Donald Trumpin ja hänen kannattajiensa mukaan muistio osoittaa, että jotkut FBI:n agenteista toimivat tietoisesti Trumpia vastaan. He kyseenalaistavat FBI:n motiivit ja sanovat, että joidenkin viraston työntekijöiden Trump-antipatiat ovat niin voimakkaita, että se tekee heidän tutkimuksistaan epäluotettavia.

Trumpin tukijat niin Washingtonissa kuin Trumpiin sitoutuneessa oikeistolaisessa mediassa ovat rummuttaneet Nunes-muistiota herkeämättä. ”Pahempi kuin Watergate!”, julisti Sean Hannity, vaatien samalla Robert Muelleria lopettamaan Trumpin kampanjaan kohdistuvat tutkimuksensa.

Demokraatit puolestaan sanovat Nunes-muistion olevan poliittisesti motivoitu propaganda-ase, joka poimii rusinat pullasta. Sen antama kokonaiskuva on yksipuolinen ja vääristynyt.

 

Muistio itsessään on melko yhdentekevä ja sen tiedot ovat kaukana vavahduttavasta. Mutta muistiolla on tärkeä roolinsa, kun Trumpin hallinto yrittää jo ennakkoon vähätellä Muellerin työryhmän odotetut tuloksia.

Jo kampanjansa aikana Trump toitotti amerikkalaisten instituutioiden epäluotettavuutta. Koko amerikkalainen systeemi, vaalit mukaan luettuna, oli Trumpin mukaan korruptoitunut.

Vaalivoiton jälkeen sävel on pysynyt samana. Trumpin tukijoiden mukaan niin sanottu Deep State, eli valtion instituutiot virkamiehineen yrittävät sabotoida presidentin toimintaa. Demokraatit ovat maanpettureita, FBI ja oikeusministeriö ovat puolueellisia.

 

Trumpin ja hänen tukijoidensa metodi on yksinkertainen. Jos he huutavat kyllin kauan ja kyllin lujaa sekä viskovat ulostetta joka suuntaan, jokin siitä jää toivottavasti kiinni tapettiin.

Matkan varrella luottamus Yhdysvaltojen instituutioihin, oikeusistuimista alkaen, tietenkin rapisee, mutta se ei huoleta Trumpia ja hänen tukijoitaan. Trumpin ego on tärkempi kuin mikään muu asia maailmassa.

Tämän ei pitäisi enää olla yllätys kenellekään. Mutta joka kerta Trumpin tiimin röyhkeys ja valmius uhrata aivan kaikki Trumpin ja trumpismin alttarilla ovat yhtä vavahduttavia.

 

Soundtrack: Kendrick Lamar, Humble.