NRA:n pr-katastrofi

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Asejärjestö NRA antoi eilen odotetun lausuntonsa Newtownin ammuskeluista. Organisaation johtaja Wayne LaPierren puhe oli puhdas katastrofi, ja jopa oikeisto kritisoi sitä äänekkäästi. Onko amerikkalainen asekulttuuri muuttumassa?

Amerikkalainen asekulttuuri perustuu perustuslain toiseen lisäpykälään: ” Koska hyvin valvottu kansalliskaarti on tarpeellinen vapaan valtion turvallisuudelle, kansalaisten oikeutta omistaa ja kantaa aseita älköön loukattako.” Lakipykälä juontaa juurensa aikakaudelle, jolloin liki jokaisen terveen ja vapaan miehen odotettiin osallistuvan yhteisöjensä puolustamiseen ulkoista uhkaa (intiaanit, espanjalaiset, ranskalaiset, orjakapina, merirosvot, jne.) vastaan.

Yhdysvallat-kuten käytännössä kaikki historialliset valtiot-luotiin aseiden ja väkivallan avulla. Maa sai itsenäisyytensä spontaanin ja aseistetun kansannousun myötä, ja patrioottien omistamat tuliaseet mahdollistivat taistelun brittejä vastaan.

Monien NRA:n kannattajien ja muiden aseoikeuden puolustajien maailmankuvassa aseet takaavat edelleen kansalaisten vapauden. He uskovat, että vapaiden kansalaisten omistamat tuliaseet estävät valtiota rajoittamasta amerikkalaisten oikeuksia. Pohjustaen ideologiansa Thomas Jeffersonin kaltaisten valistusajan filosofien ja vallankumouksellisten radikaalien ajatteluun, he uskovat keskitetyn valtiovallan olevan perusluonteeltaan taipuvainen totalitarismiin. Valtion valtaa on tasapainoitettava kansalaisaktivismilla, ja aseilla on tässä strategiassa tärkeä tehtävänsä. Valtion on pelättävä kansalaisiaan enemmän kuin kansalaisten valtiota.

Ajattelutavalla on ollut tärkeä roolinsa amerikkalaisen individualismin ja anti-statismin historiassa, ja NRA on ollut sen tehokkain edustaja valtakunnallisella tasolla. NRA on edustanut sekä idealististen anti-statistien että maltillisten metsästäjien, ampumaharrastajien ja muiden aseista ja kansalaisoikeuksista kiinnostuneiden tavallisten amerikkalaisten etuja.

LaPierren eilinen puhe pillastutti paitsi aseoikeuden kyseenalaistajat, mutta myös maltilliset aseharrastajat sekä jopa monet anti-statistit.

LaPierre avasi puheensa osanotolla Newtownin uhrien omaisille, mutta vain muutama rivi myöhemmin NRA-pomon mopo lähti käsistä. Aseet ja NRA ovat median ajojahdin uhreja. Politiikot, media, Hollywood, koululaitos, mielenterveysongelmalliset sekä videopelit ovat kaikki osasyyllisiä Newtownin kaltaisiin tragedioihin. Ainoastaan aseet ja NRA:n ohjeiden seuraaminen kykenevät puolustamaan amerikkalaisia lapsia uusilta verilöylyiltä, LaPierre sanoi. Hän vaati, että jokaiseen amerikkalaiseen kouluun pitää palkata koulutettu, aseistettu vahti suojelemaan lapsia ampujilta.

Puhe oli perusviritykseltään täysin pielessä. NRA:n itsesääli sekä marttyyrin viitan sovittelu osoittivat melkoista emotionaalista sokeutta. Tragediassa on muutama suurempikin uhri kuin yksi hyvin rahoitettu, poloinen aseoikeus-lobby sekä sen johtajan loukatut tunteet.

Toisekseen, mitä kansalaisvapauksien puolustajien ja pienen valtion ideologiaa ajavien amerikkalaisten pitäisi ajatella LaPierren raivokkaista hyökkäyksistä videopelejä ja Hollywoodia vastaan? Haluaako hän kieltää ne lailla? Miten tämä synkkaa kansalaisvapauksien periaatteen ja yksilön vastuuta kannattavan ideologian kanssa?

Lisäksi, miten pieneen valtioon uskova organisaatio voi vakavalla naamalla vaatia kymmenien tuhansien uusien aseistettujen valtion työntekijöiden palkkaamista? Miten tämä edes lisäisi turvallisuutta? Columbinen lukiossa oli aseistettu vartija ja Virginia Techin yliopistossa oli oma poliisilaitoksensa, mutta ne eivät kykeneet estämään verilöylyjä.

LaPierren puhe osoitti, että NRA on kiinnostuneempi aseista kuin muista perustuslaillisista oikeuksista, sananvapaus mukaanluettuna. Sen hyökkäykset vapaata mediaa ja viihdeteollisuutta vastaan osoittivat organisaation ideologisen ristiriitaisuuden. Aikaisemmin jopa monet vastustajat uskoivat NRA:n olleen vakaumuksellisen organisaation, joka vilpittömästi uskoi edustamaansa ideologiaan. Nyt se haiskahtaa ainoastaan kyyniseltä ja/tai todellisuudesta vieraantuneelta aseteollisuuden ja hihhulien paranoidilta lobbaus-organisaatiolta.

Viime vuosikymmenen aikana amerikkalainen julkinen mielipide on muuttunut radikaalisti suhtautumisessaan homoliittoihin, siirtolaisuuteen ja lailliseen marihuanaan. Onko nyt aseisiin suhtautumisen vuoro?

Soundtrack: Neil Young & Crazy Horse, Powderfinger.