Nopeita heittoja

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Ohessa muutama nopea heitto ja kommentti viime viikon poliittisiin tapahtumiin Yhdysvalloissa.

1. Clintonismi on mennyttä

Demokraattisessa politiikassa on käynnissä kulttuurinvaihdos. Viimeistään Clintonien luottomiehen Terry McAuliffen selvä tappio Virginian demokraattien kuvernööri-esivaalissa tiistaina todistaa, että clintonismin aika on ohi.

McAuliffe pisti kampanjaan miljoonia omia ja tukijoidensa rahoja. Bill Clinton kampanjoi poikkeuksellisen energisesti vanhan sisäpiiriläisensä puolesta. Lopputulos: McAuliffe hävisi Creigh Deedsille selvin lukemin.

Obaman edustama poliittinen kulttuuri on vakuuttanut demokraatit. Clintonistien strategisen armottomuuden ihailu ja 1990-luvun nostalgia on kuollut ja kuopattu.

2. Kantaako Obaman puhe hedelmää?

Obama teki merkittävän diplomaattisen avauksen Kairon puheessaan viime viikolla. Sitten Kairon, Hizbollah sekä muut ääriliikkeet hävisivät Libanonin vaalit. Vielä pari viikkoa sitten Mahmoud Ahmadinedzadin odotettiin voittavan Iranin presidenttivaalit; nyt gallupit povaavat äärimmäisen tasaista kisaa.

Tehosiko Obaman kädenojennus? Onko amerikkalaisessa diplomatiassa tapahtumassa massiivinen muutos? Aikaista sanoa, mutta merkit ovat lupaavia.

3. Republikaanit ovat edelleen metsässä

Republikaaninen puolue on ilman johtajaa. Tuoreen gallupin mukaan 52 prosenttia amerikkalaisista eivät tiedä kuka johtaa oppositiopuoluetta. Puolueen mielipidejohtaja on myös kansalla hakusessa. Rush Limbaugh, Dick Cheney, Newt Gingrich, ja John McCain ovat vahvimmat ehdokkaat johtajaksi. Jos tämä on republikaanien johtajalista, demokraatit ovat jo suunnittelemassa Obaman uudelleenvalinnan juhlallisuuksia.

Soundtrack: Status Quo, Pictures of Matchstick Men.

PS. Sota tuli lähelle. Eräs yliopistoni historian opiskelijoista, kersantti John C. Beale, kaatui Afganistanissa 4. kesäkuuta. Beale ei koskaan istunut luennoillani, mutta tunsin hänet historian opiskelijoiden tapahtumista, käytäväkeskusteluista, sekä muista satunnaisista kontakteista.

Beale oli aikuisopiskelija. Omistautunut, kurinalainen, aina luotettava kersantti oli ylpeä roolistaan Georgian kansalliskaartissa. Kanssaopiskelijat arvostivat Bealen teräviä kommentteja luentosalissa ja keskitietä etsivää roolia akateemisissa väittelyissä. Häntä jäävät kaipaamaan vaimo, kaksi lasta, muut perheenjäsenet, sekä Clayton State Universityn yhteisö.