Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Nokia ja amerikkalaismedia: toivo hiipuu

Marko Maunula
Blogit Americana 1.6.2011 14:03

Tulosvaroituksen antanutta Nokiaa hutkittiin myös amerikkalaisessa mediassa. Analyytikkojen enemmistö näyttää skeptiseltä kutistuvan kännykkäjätin tulevaisuuden suhteen.

Wall Street Journal kokosi juttuunsa eri sijoituspankkien arviot Nokian tilasta ja tulevaisuudesta, ja Bank of America – Merrill Lynchiä lukuunottamatta katsaukset eivät juurikaan vala uskoa tulevaisuuteen.

Analyytikkojen konsensus on, että Nokian tulevaisuus riippuu nyt ensiluokkaisen älypuhelimen saamisesta markkinoille ripeästi. Windows-puhelimen suosio ratkaisee paljon – ellei jopa kaiken.

Nokian onneksi BoA-ML:n varovasti optimistinen analyysi näyttää loogisesti johdonmukaiselta. Nokia on muuttamassa kurssiaan, ja kilpailijat ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen. BoA-ML myös painottaa Windows-projektin tärkeyttä.

Itse arvioin Nokian tilannetta puhtaasti luentosali-gallupien pohjalta. Viisi vuotta sitten ehkä joka kolmas opiskelijoistani kantoi taskussaan Nokiaa, mutta tänään lukema on pyöreä nolla. Ellei vuoden sisällä opiskelijoista edes muutama surffaa webbia ja tarkasta sähköpostiaan Nokialla, luentosali-analyytikon johtopäätös on selvä: myy!

Soundtrack: Roky Erickson, Goodbye Sweet Dreams.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Vuoden päästä Nokia on Huawei tai joku muu Wei.
Kurssi on kohta niin alhaalla, että kinnalaisen kannattaa ostaa Nokia kuljeksimasta. Saavat halvalla Nokian ydinossaamisen, tuotanto-osaamisen. Navteq tulee kiinalaisille sitten plus-pisteinä kaupan päälle.

Nokia teki ikäänkuin itsemurhayrityksen, kun kuoppaa omat älypuhelinohjelmistonsa, ohjelmisto-osaamisensa, ja sitoutui jatkossa täyteen ohjelmistoriippuvuuteen Microsoftista, eli samalla meni itsenäisyyskin älypuhelimissa.
Microsoft puolestaan voi vapaasti myydä käyttöjärjestelmäänsä muillekin laitevalmistajille jatkossakin.
Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmän markkinaosuus Samsungin ja LG:n kautta on ollut 4-5%, kun Nokian älypuhelimien markkinaosuus omalla käyttöjärjestelmällä oli parhaimmillaan 40%, joten Nokia teki varsin omituisen, yltiöpäisen ja pitkitetyn loikan tyhjän päälle. Pitkityksen aikana kilpailijat valloittavat markkinat, ja menetetty asema on erittäin vaikea saada takaisin.

Samaan aikaan Nokian kannattavuus laskee entisestään, kun Nokian lopetettaviksi ilmoittamilla Symbian-puhelimilla ei ole kysyntää, ja jos paljon myöhemmin ilmaantuvat Windows-puhelimet ovat ominaisuuksiltaan floppi, Nokian taru alkaa olemaan lopussa.
Nokia jää halpojen peruskapuloiden takojaksi, sekä Microsoftin laitevalmistajaksi siitä riippuvaisena, tai Nokiaan tulevat uudet omistajat.

Herää kysymys myös siitä, miksi Nokian älypuhelimien uudeksi käyttöjärjestelmäksi suunniteltu MeeGo myös sai välittömän tyrmäyksen Elopilta?
Siksikö, että se Linux-pohjaisena tunnetusti ei käy Microsoftin pirtaan, joka kokee ilmeisesti Linux-käyttöjärjestelmät uhkaksi?
Linux-pohjainen on myös Android, joka tällä hetkellä valloittaa markkinoita.

Miksi kukaan analyytikko, toimittaja tai joku ”kaikkien alojen asiantuntija” osaa visioida, mikä Nokia voi olla 2.3 vuoden kuluttua. Kaikki kantojaan ilamaisseet toimivat sopulilauman tavoin ja katsovat asioita korkeintaan kvartaalin sihdillä ja panikoivat sekä suoltavat ihmeeellistä jargonismia.

Kuiskaaja Rajala
Kvartaalit tulevat, etenevät, ja realisoituvat aikajärjestyksessä, ja ne ratkaisevat myös tilanteen 2-3 vuoden kuluttua.