Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

NHL:n comeback (pohjoiseen)

Blogit Americana 13.5.2009 13:03
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

NHL-pleijarit ovat juuri käynnissä. Anaheim-Detroit, Boston-Carolina, ja Pittsburgh-Washington ovat olleet viihdyttäviä ja urheilullisesti ensiluokkaisia sarjoja. Draamat jatkuvat seitsemänteen ja ratkaisevaan peliin.

Nuoret starat, kuten Pittsburghin Sidney Crosby ja Evgeni Malkin sekä Washingtonin Alex Ovechkin ja Alexander Semin ovat matkalla legendoiksi. Elävä ja hyökkäysvoittoinen kiekko on jälleen suosiossa.

On aikaista, mutta varhaiset lukemat viittaavat yleisön löytäneen ottelut. Katsomot ovat olleet täynnä, TV:n lukemat näyttävät vahvaa kasvua. Jääkiekko on palannut – vai onko?

Vuosikausia näytti, että jääkiekko on kuoleva laji Amerikassa. Ottelut katosivat televisioista tai siirtyivät pienille, teknisesti heikkolaatuisille marginaalikanaville. Liigan painoarvo kutistui vuosi vuodelta. Ns. neljä suurta (amerikkalainen jalkapallo, baseball, koripallo, jääkiekko) olivat kutistumassa kolmeksi suureksi. Jopa jalkapallo ohitti jääkiekon katsojamäärissä.

Nyt tilanne näyttää pinnallisesti paremmalta, mutta jääkiekolla on edelleen ongelmia. Mittavista satsauksista huolimatta laji ei ole edelleenkään kyennyt valtaamaan aurinkovyöhykettä.

1980-90 luvuilla NHL uskoi, että kasvaakseen tai jopa selviytyäkseen lajin piti vaeltaa aurinkovyöhykkeelle; maan nopeimmalle kasvualueelle, joka venyy Virginiasta Etelä-Californiaan.

Fanit todistivat joukkueiden jättävän Minneapolisin, Hartfordin, ja Winnipegin ja löytävän uudet kodit Dallasista, Carolinasta, sekä Phoenixista. Liiga synnytti myös uudet joukkueet Anaheimiin, Atlantaan, Miamiin, Nashvilleen, sekä Tampaan.

Business-vinkkelistä muuttoliike näyttää huonolta vedolta. Paria poikkeusta lukuunottamatta lista tuottavimmista joukkueista osoittaa, että aurinkovyöhykkeen joukkueet ovat liigan köyhimmästä päästä.

Phoenix Coyotes meni tänä vuonna konkurssiin. Atlanta Thrashers taistelee olemassaolostaan. Nashville Predatorsilla ei myöskään ole syytä henkseleiden paukutteluun.

NHL ja liigan pomo Gary Bettman unohtivat laajentumiskuumeessaan amerikkalaisen urheilukulttuurin lainalaisuudet sekä alueellisten urheilukulttuurien voiman. Amerikkalaiset ovat uskollisia alueellisille valtalajeilleen.

Uusi Englanti harrastaa baseballia ja jääkiekkoa. Ylempi Etelä (North Carolina, Virginia, Kentucky) sekä alempi Keskilänsi (Indiana, Illinois) ovat hulluina koripalloon. Ylempi Keskilänsi (Michigan, Minnesota, yms.) on jääkiekon vankinta tukialuetta Yhdysvalloissa. Aurinkovyöhyke diggaa amerikkalaista jalkapalloa. Ja niin edelleen.

Täällä Atlantassa Thrashersin taistelu tuulimyllyjä vastaan on helppo todistaa vilkaisemalla katsomoihin. Puolityhjissä katsomoissa näkyy suuret määrät vierailevan joukkueen pelipaitoja, kun kaupunkiin muuttaneet Detroitin, New Yorkin, Buffalon, Pittsburghin, yms. evakot saapuvat kannustamaan nuoruusvuosiensa joukkueita.

NHL:n aurinkovyöhyke-kokeilu näyttää epäonnistuneelta. Muuttoliike saattaa kääntyä pian takaisin. Phoenix Coyotesin vahva ostajaehdokas haluaa viedä joukkueen takaisin Kanadaan.

Soundtrack: Tragically Hip, Fifty Mission Cap.