Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Newt, Trayvon, ja rasismin korinat

Marko Maunula
Blogit Americana 27.3.2012 16:10

Mitä rotuasioihin tulee, ainoa ryhmä joka on rasittavampi kuin vanhan kaartin rasismia joka puolella näkevät kansalaisoikeus-aktivistit, ovat ”käänteistä rasismia” kiljuvat valkoiset, jotka uskovat valkoisen rasismin olevan jo historiaa. Tapaus Trayvon Martin on traagisen osuva esimerkki.

Martin, 17-vuotias afroamerikkalainen lukiolainen, kuoli helmikuun 26. päivä George Zimmermanin, vapaaehtoisen naapurustovahdin, ampumaan luotiin.

Martin oli kävelemässä kotiin kioskilta (hän osti karkkia ja jääteetä), kun Zimmerman ryhtyi seuraamaan teiniä. Zimmerman soitti poliisille ja raportoi ”epäilyttävästä käytöksestä.” Poliisi pyysi Zimmermania lopettamaan seuraamisen, mutta Zimmerman ei kuunnellut kehoitusta.

Samanaikaisesti Martin soitti tyttöystävälleen ja kertoi oudosta miehestä joka seurasi häntä. Tyttöystävä kuuli Martinin kysyvän seuraajaltaan ”miksi sinä seuraat minua?” Zimmermanin vastakysymys oli: ”Mitä sinä teet täällä?” Seuraavaksi tyttöystävä kuuli kamppailun ääniä, ja pian puhelu katkesi.

Zimmermanin mukaan Martin löi häntä, heitti hänet maahan, ja ryhtyi hakkaamaan hänen päätään katuun, ja Zimmerman joutui ampumaan itsepuolustukseksi. Poliisi uskoi Zimmermanin kertomusta tapahtumista. Häntä ei pidätetty, testattu huumeiden varalta, tai kuulusteltu huolellisesti. Zimmerman sai myös pitää aseensa.

Martinilla ei ollut rikosrekisteriä. Hänen opettajansa, perheensä, ja ystävänsä kertovat hänen olleen teräväpäinen, hauska, ja tasapainoinen nuori lukiolainen, joka halusi opiskella lentokonemekaanikoksi tai insinööriksi. Hänen käytöksensä ja asenteensa oli moitteetonta.

Zimmermanilla on taustallaan yksi pidätys poliisin väkivaltaisesta vastustamisesta, ja hänen ex-kihlattunsa syytti häntä pahoinpitelystä. Hän suhtautui vapaaehtoiseen naapurustovahdin tehtäviinsä hieman liian innokkaasti, ja hän, poliisin kehoitusten vastaisesti, aloitti Martinin takaa-ajon. Naapurustossa ei ollut tapahtunut rikosta, eikä Zimmermanilla ollut mitään syytä epäillä teiniä rikoksesta. Poliisin arkistot osoittavat, että Zimmermanin soitot ja epäluulot suuntautuivat aina afroamerikkalaisia naapurustossa vierailijoita kohtaan.

Tieto ja raivo Martinin kuolemasta heräsivät hitaasti, mutta nyt tapahtuneeesta tragediasta on tullut kansakunnan päällimmäinen puheenaihe, joka on herättänyt, jälleen, itsekriittisen ja äänekkään keskustelun rodusta ja amerikkalaisesta nyky-yhteiskunnasta.

Vanhan kaartin aktivistit Jesse Jacksonin ja Al Sharptonin koulukunnasta ovat paukuttanut mediarumpua, vaatien Zimmermanin pidätystä sekä oikeutta Martinille. Liberaali (ja paikoitellen jopa konservatiivinenkin) media on yhtynyt rintamaan.

Jopa presidentti Obama kommentoi tapausta: ”Jos minulla olisi poika, hän näyttäisi Trayvonilta. [Trayvonin vanhemmat] vaativat oikeutetusti, että kaikki amerikkalaiset suhtautuvat tapahtumaan sen vaatimalla vakavuudella, ja että me selvitämme huolellisesti mitä tapahtui.”

Newt Gingrich tarttui lausuntoon ja kutsui presidentin kommentteja ”häpeällisiksi.”

”Kaikkien nuorten amerikkalaisten pitäisi olla turvattuja,” Gingrich sanoi: ”Meidän kaikkien pitäisi olla järkyttyneitä, etnisestä taustasta riippumatta. Vihjaako presidentti, että jos uhri olisi ollut valkoinen, se olisi ollut ookoo, sillä uhri ei näyttänyt häneltä?”

Gingrichin syytökset ovat, luonnollisesti, absurdeja, kaatuvan politiikon viimeisiä korahduksia ennen kampanjan lopullista kuoppaamista ja Gingrichin hidasta ratsastusta kohti auringonlaskua. Presidentti ei, luonnollisesti, sanonut tai viitannut mitään Gingrichin epäilyihin viittaavaakaan. Kyse on valtaosin Gingrichin, provokaatioista ja suurista lausunnoista polttovoimansa perinteisesti hakevan politiikon, viimeisistä ja epätoivoisista yrityksistä pumpata kampanjaansa uutta eloa.

Teeskennelty suuttumus on normaalia amerikkalaista politiikkaa, eikä sitä pidä ottaa vakavasti. Häiritsevää on se, missä määrin Gingrich ja monet hänen hengenheimolaisensa uskovat lausunnon pohjimmaiseen totuuteen.

Miljoonien valkoisen keskiluokan kansalaisten mielissä elää outo usko, että he ovat rasismin uhreja, ja että afroamerikkalaiset ja liberaalit ovat salaliitossa valkoisia vastaan. Kaikkien todistuskappaleiden vastaisesti he näkevät itsensä uuden Amerikan paarioina. Heille Obaman lausunto edustaa uusinta osoitusta siitä, että afroamerikkalaiset ovat kiinnostuneita ainoastaan tilien tasaamisesta sekä afroamerikkalaisten eduista. He uskovat, että afroamerikkalaiset ovat pohjimmiltaan vankkoja rasisteja.

Kyseessä on osittain omien rasististen asenteiden projektointi toisiin ihmisiin ja ihmisryhmiin. He pelkäävät Yhdysvaltain demograafista muutosta, ja he eivät vieläkään ole täysin tottuneita tasa-arvoon. Monet elättävät myös primitiivistä, järjenvastaista pelkoa afroamerikkalaisia kohtaan.

Valtaosa amerikkalaisista on joko oppinut tai on parhaillaan oppimassa elämään aidon pluralistisessa, monietnisessä yhteiskunnassa. Valkoisen pelon linnakkeessa elää vielä miljoonia ajastaan jäljessä olevia, erilaisilta näyttävistä tai eri tavoin maailmaa katsovista kansalaisista irtautuneita, oman rasisminsa tiedostamattomia ihmisiä. Gingrichin lausunto oli epätoivoinen yritys saada heidän huomionsa.

Afroamerikkalaisella puolella elää vielä ehkä joitain satoja tuhansia vanhan kaartin aktivisteja, joista on tullut mustien ongelmien kiistäjiä tai tautologisia muiden syyttäjiä. Tämä kaarti on, onneksi, myös kutistumassa.

Tapaus Trayvon Martin on osoittanut, että valtaosa amerikkalaisista tiedostaa rodun merkityksen sekä sen pelaaman surullisen roolin vielä tämän päivän oikeuslaitoksessa. Noin 73 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että Zimmerman pitäisi pidättää ja ampuminen tutkia oikeudessa. Valtaosa uskoo, että rotu pelasi roolia tapahtumissa. Itse uskon vankasti, että ampumista ei olisi koskaan tapahtunut jos Martin olisi ollut valkoinen.

Martinin kuolema on valtava tragedia ja surullinen tapaus, mutta jopa valkoisen enemmistön häpeä ja suuttumus, sekä Gingrichin lausunnon tuomitseva ja/tai välinpitämätön vastaanotto osoittavat, että tragediasta voi kasvaa myös jotain positiivista. Tänään Yhdysvallat tiedostaa taas hieman paremmin, että miten traaginen ilmiö rasismi on, ja miten amerikkalaisten on syytä työskennellä entistäkin aktiivisemmin kitkeäkseen sen viimeiset rippeetkin yhteiskunnasta.

Soundtrack: Sly and the Family Stone, Luv n’ Haight.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Miksei Simmermania pidätetä Raivosen Martin surmaamisesta ? Rikolliselta toiminnaltahan tuo vaikuttaa että mennään ampumaan noin vain sivullinen rauhallinen kulkija

Hirveä tapaus totta tosiaan. Ihonvärillä ei saa olla tekemistä puoleen eikä toiseen. Rikollinen on rikollinen ihonväriin ja taustaan katsomatta. Nyt tuotiin erittäin voimakkaasti esiin, että tekijä oli valkoinen ja uhri musta. Jos asia on Suomessa toisinpäin, niin sitä peitellään. Se ei ole oikein. Jos kotomaalaine tekeen Suomessa rikoksen ulkomaalaista tai ulkomaalaisperäistä vastaan, niin molempien taustat mainitaan ja suomalaisuus on aina raskauttava ominaisuus. Toisinpäin se on yksittäistapaus ja sitä peitellään. Tasa-arvoisesti pitää kaikki asiat tuoda esiin. Mätiä omenoita löytyy molemmista koreista, sitä ei ole patentoitu millekään rodulle. Rasisteja löytyy kaikista roduista ja kansallisuuksista. Ainoa mistä saa rauhassa ja mielinmäärin puhua, on valkoisten harrastama rasismi.

Hyvä juttu jo pelkästään siksi, että tapauksesta selostaa joku muukin kuin Hesarin ulkomaantoimitus.

Zimmermann oli muuten vapaaehtoisena naapurivahtina nimenomaisesti muureilla aidatulla asuinalueella, gated communityssa.

Toivoisin myös että Maunula olisi selvittänyt hieman Floridan nk. ”Stand Your Ground” -lain roolia tapahtuneessa, siitä on kun puhuttu paljon. Olen kuullut väitettävän että poliisi on valitettavasti toiminut _täysin_ Floridan lakien mukaisesti tässä tapauksessa jättämällä Zimmermanin pidättämättä jne., mikäli se ei voi osoittaa tarpeeksi vahvalla näytöllä että Zimmermanin vetoaminen ”Stand Your Ground” -periaatteeseen olisi ollut perusteetonta.

tarkemmin sanottuna murhaaja oli kyllä latino, ei varsinaisesti amerikkalainen valkoinen

”Olen kuullut väitettävän että poliisi on valitettavasti toiminut _täysin_ Floridan lakien mukaisesti tässä tapauksessa jättämällä Zimmermanin pidättämättä”

Vielä kysymys: Olisiko Martin sitten voinut saman lain mukaisesti ampua Zimmermanin, koska tämä seurasi häntä epäilyttävästi ja vielä pyssyn kanssa?

Tuo meno on hirveää, eikä millään tavoin pelkästään rasismikomponentin vuoksi.

Ikävät tosiasia on rasismifobia. Yhdysvalloissa ja Suomessa. On poliittinen itsemurha jos edes mainitsee vähemmistöjen ongelmista tai on valtaväestön puolella. Harmillista tässä on se, että rasismifobia itsessään luo rasismia.

Yhdysvalloissa olisi poliittinen itsemurha jos toteaisi 80 % ampumavälikohtauksista olevan 23 % mustan vähemmistön aiheuttamia. Tai jos uskaltaisi mainita, että mustat tekevät valkoisia kohtaan 13-kertaisesti henkirikoksia kuin toisin päin.

“(New York Times columnist Charles) Blow’s fear that his children will be blown away by a white is particularly ludicrous in New York City. Blacks commit 80 percent of all shootings in the city — as reported by the victims of and witnesses to those shootings — though they are but 23 percent of the population; whites commit 1.4 percent of all shootings, though they are 35 percent of the population. Add Hispanic shootings to the black tally, and you account for 98 percent of all of the city’s gun violence. In New York, as in big cities across the country, the face of violence is overwhelmingly black and Hispanic.” Heather Mac Donald.

http://www.businessinsider.com/backlash-explosive-new-york-post-cover-says-the-trayvon-martin-shooting-is-being-exploited-by–race-hustlers-2012-3

Samaa on nähtävissä Suomessa. Vähemmistöjen rikoksia ymmärretään ja vähätellään (esim. http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/120909-raiskaukset-suomessa-–-”ulkomaalaisten-osuus-pistaa-silmaan”) ja tavanomaisissa rikoksissa halutaan nähdä rasismisia piirteitä (esim. Tampereen pizzerian murhapoltoista oltiin järjestämässä mielenosoitusmarssia ennen kuin tekijät paljastuivat).

Rasismifobia luo rasismia.

Voidaanko ampujaa edes ajatella rangaistavan muusta kuin mahdollisesta teko-rikoksesta?

Eikö ns.rasistinen ajattelu nyt kuitenkin ole lähinnä toisinajattelua? Ollaanko joissain länsimaisessa jo niin pitkälle edetty totalitarismissa että toisinajattelusta rangaistaan?

Lienee päivänselvää ettei ko.ampujalle olisi kuuna päivänä saanut antaa hernepyssyä järeämpää asetta, mutta sehän on aivan eri juttu sitten se.

”Eikö ns.rasistinen ajattelu nyt kuitenkin ole lähinnä toisinajattelua? Ollaanko joissain länsimaisessa jo niin pitkälle edetty totalitarismissa että toisinajattelusta rangaistaan?”

Tästä saa sen käsityksen, että mielestäsi rasismi on vain toisinajattelua, ei mitenkään huonompi tai ala-arvoisempi tapa suhtautua muihin ihmisiin. Toivottavasti ymmärrät, että mielipiteesi on universaalien ihmisoikeuksien vastainen.

Hyvä teksti jälleen kerran Maunulalta, keep up the good work!

Mitä tulee ”Hetkinen Tuota Noin kirjoitti:” kommenttiin, on valitettava tosiasia, että rikollisjengit jotka pääasiassa koostuvat mustista ja/tai latinoista ovat syyllisiä useimpiin ampumatapauksiin. On kuitenkin hieman lapsellista ajatella asiaa pelkästään rotu-asiana. Montakohan prosenttia kaikista ampumatapauksista on aikaisemmin rikoksesta tuomitun tekemiä? Veikkaan, että päästään myös aika lähelle tuota 98%:ia.

Seuraava ihminen, jota tämä sankarivartija lähestyy, voinee huoletta päästää hänestä ilmat pihalle. Mies on todistettavasti vaarallinen ja sivullinen voi siis perustellusti kokea olonsa uhatuksi. On se hienoa tuo aseiden tuoma turvallisuus. Only in America…

Höh! Kapekatseisuutta, vihapuhetta ja rasismia puhtaimmillaan on sanoa ”…[Zimmermanista] voi päästää ilmat pihalle.”.
Miksi ihmeessä joku toteaa tällaista? Onko niin, että tämä latinomies (Zimmerman) ansaitsee kuolla koska puolustautui?

Poliisin mukaan tapahtumien kulku oli selvä, Trayvon oli ilman syytä (suljetulla) asuinalueella. Hän ei asunut alueella, lähin tuttu asukas on Trayvon isän tyttöystävä. Trayvon hyökkäsi häntä seuranneen Zimmermannin kimppuun (Zimmerman väittää). Zimmerman lyötiin maahan, hän huusi apua ja lopulta ampu Trayvonin. Tähän tapahtumien kulkuun on päätynyt poliisi mm. silminnäkijän kertoman mukaan.

Rasismisyytösten alkupuuskassa annettiin ymmärtää surmansa saaneen Trayvon olevan kuin kuka tahansa 17-vuotias. Hänen tililtään löytyy kuitenkin mm. huumausaineiden hallussapito myyntiä varten, murtovälineiden hallussapito, varastetun tavaran hallussapito, hänet oli erotettu koulusta yms.

Sen verta kun itse olen asiaa eri lähteistä lukenut niin tapahtumasarja oli valitettava mutta sillä ei todellakaan ole ollut mitään tekemistä vähemmistön, rasismin, korruption tai minkään muunkaan kanssa.

Onko kuitenkin nyt niin, että kun jälkeenpäin asiasta tehdään viharikos niin vaikkapa Suomesta käsin voidaan huudella tappotumioita fiilis-pohjalta?

Voiko tällaiseen tragediaan niputtaa oman vihan Yhdysvaltoja vastaan, hoplofobian. Oikeastaan minkä tahansa? Eikö pinnallinen suhtautuminen ja viharikosten näkeminen siellä missä niitä ei edes ole, ole juuri omiaan nostattamaan vihaa?

Lähde mm. Miami Herald http://www.miamiherald.com/2012/03/26/2714778/thousands-expected-at-trayvon.html

ps. Onko aseiden tuoma turvallisuus huonompi kuin aseettomuuden luoma turvallisuus? Aseettomassa Iso-Britanniassa homma on karanut tumpusta, kts. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2120557/Thusha-Kamaleswaran-shooting-Why-gunmen-bars.html

Media on tehnyt hyvää työtä esittäessään Trayvonin puhtoisena poikasena. Lehdissä käytetään 5v vanhoja kuvia eikä tuoreita kuvia, jossa poika poseeraa blingbling asenteella tatuointiensa kanssa. Koulusta erottamisista ja murtovarkausepäilyistä on vaiettu visusti.

Mielenkiintoista lukea nykyisen journalismin tasosta: 1) ”Martinilla ei ollut rikosrekisteriä. Hänen opettajansa, perheensä, ja ystävänsä kertovat hänen olleen teräväpäinen, hauska, ja tasapainoinen nuori lukiolainen, joka halusi opiskella lentokonemekaanikoksi tai insinööriksi. Hänen käytöksensä ja asenteensa oli moitteetonta”; SK ”unohti” kertoa, etta Martin on ollut pakkolomalla koulustaan kolme kertaa viimeisen vuoden aikana, ampumisen aikana han oli pakkolomalla koska hanen koulurepustaan oli loytynyt murtovalineita, koruja joiden alkuperaa han ei pystynyt selittamaan ja huumeiden kayttoon tarvittavia valineita ja marijuanan jaannoksia. Lisaksi hanta tutkittiin tapauksessa jossa han olisi hyokannyt koulubussin kuljettan kimppuun. 2) ”Naapurustossa ei ollut tapahtunut rikosta, eikä Zimmermanilla ollut mitään syytä epäillä teiniä rikoksesta”; Sanfordin kaupunki ja Twin Lakes asuntoalue ovat Floridan vaarallisimpia alueita asua FBI:n mukaan: For Sanford, we found that the violent crime rate is one of the highest in the nation, across communities of all sizes (both large and small). Violent offenses tracked included forcible rape, murder and non-negligent manslaughter, armed robbery, and aggravated assault, including assault with a deadly weapon. According to NeighborhoodScout’s analysis of FBI reported crime data, your chance of becoming a victim of one of these crimes in Sanford is one in 150 (http://www.neighborhoodscout.com/fl/sanford/crime/#description). Olisi parempi perustaa jutut faktoille molemmin puolin eika kayttaytya kuin Goebblesin propagandakone.

erikoista miten faktat muuttuvat ja tilanteen kulku riippuvat siitä kuka asiasta kertoo. Mikä lienee lopullinen totuus vai onko sellaista edes.

Maunula: ”Monet elättävät myös primitiivistä, järjenvastaista pelkoa afroamerikkalaisia kohtaan.”

Jos rikostilastot (joista edellä onkin maininta) osoittavat mustille suhteettoman suuren yliedustuksen rikostilastoissa, voidaanko puhua irrationaalisesta pelosta? Tuskin. Pelkääkö Maunula yhtään Atlantan yössä vastaantulevia huppariin pukeutuneita afroamerikkalaisia nuorukaisia?

Kohun syynä ei varmaankaan ollut se että valkoinen mies tappoi mustan miehen, sellaista on tapahtunut varmasti Trayvonin tapauksen jälkeenkin ties miten monia USA:ssa, samoin kuin kaikilla muillakin väriyhdistelmillä. Kohu syntyi siitä että ampujaa ei edes pidätetty, toisin sanoen ihmisen sai lynkata kadulle ilman että yhteiskunta tekee mitään, aivan kuin 1800-luvulla ku klux klanin aikaan.

Se on varmasti helppo huudella täältä ilmaisen yliopistokoulutuksen maasta kuinka mustat vain tekevät rikoksia, mutta se taitaa olla Yhdysvalloissa äärimmäisen vaikeaa nousta surkealta (etnisten vähemmistöjen 90%+ kansoittamalta) asuinalueelta koulutetun keskiluokan joukkoon, varsinkin jos vanhemmat eivät tue tai ne on ammuttu tai vankilassa.

Yllaoleva blogi ei perustu puolueettomiin tosiasioihin koska niita ei ole edes viranomaisten taholta viela selvitetty. Asiasta on kylla kirjoitettu sensaatiohakuisesti ja journalistisesti suuri maara vahintaankin kyseenalaisia tarinoita. Valitettavasti tama blogi on yksi niista.