New York ja republikaanien kohtalonhetket

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Huomenna tiistaina on Yhdysvalloissa taas vaalipäivä. Kotikaupunkini Atlanta valitsee uuden pormestarin, mutta kansallisesti kiinnostavimmat kolme vaalitaistoa käydään New Jerseyssä, Virginiassa, sekä erityisesti New Yorkin osavaltiossa.

Virginiassa republikaanit näyttävät kaappaavan kuvernöörin viran. New Jerseyssä kisa samasta virasta on liian tiukka ennustettavaksi. Mutta ylivoimaisesti kiinnostavin vaali käydään New Yorkin pohjoisessa 23. vaalipiirissä, jossa riippumaton konservatiivi Doug Hoffman kisaa maltillista/konservatiivista demokraatti Bill Owensia vastaan.

Vaalipiirin tapahtumat ovat olleet poliittista saippuaoopperaa parhaimmillaan. Viime viikolla republikaanisen puolueen ehdokas Dede Scozzafava luopui kisasta ja antoi tukensa demokraatti Owensille.

Republikaanien shiia-siipi on yrittänyt savustaa maltillista Scozzafavaa ulos puolueesta jo vuosia. Kun puolueen oikea siipi ryhtyi Sarah Palinin johdolla aktiivisesti kampanjoimaan Scozzafavaa vastaan sekä ”Konservatiivista puoluetta” edustavan Hoffmanin puolesta, Scozzafava rikkoi viimein välinsä vanhaan puolueeseensa.

Republikaanien kannalta vuoden tärkein vaali käydään pienessä, perikonservatiivisessa, sekä maaseutuvoittoisessa vaalipiirissä New Yorkin osavaltiossa, jossa ei ole edes mukana republikaanista ehdokasta. Hoffmanin voitto tai tappio on merkittävä virstanpylväs republikaanisen puolueen sisällissodassa.

Jos Hoffman voittaa, republikaanisen puolueen oikeisto pääsee niskan päälle puolueen sisäisessä taistelussa. Hoffmanin tappio antaisi tukea maltillisten argumenteille, että puolueen tulevaisuus on vastuuntuntoisessa keskitien konservativismissa.

Suuri osa modernin konservativismin lähitulevaisuutta on muutaman tuhannen newyorkilaisen äänestäjän käsissä. Tämä on ehdottomasti paitsi vuoden tärkein vaali, mutta myös vaikutuksiltaan laajin ja potentiaalisesti pitkäikäisin.

Soundtrack: The Beatles, She’s Leaving Home.