New Hampshire: Populismin aika on nyt

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Donald Trumpin ja Bernie Sandersin selvät voitot New Hampshiressa varmistavat trendin, joka on ollut kasvussa koko kampanjan ajan: äänestäjät ovat vihaisia, ja he haluavat ehdokkaan, joka kanavoi heidän raivoaan.

New Hampshire on perinteisesti ollut maltillinen osavaltio. Sen äänestäjät ovat yleensä suosineet keskitien ehdokkaita ja pragmaattisia puurtajia. Varsinkin osavaltion republikaanit ovat tarjonneet harkitun vastapainon viikkoa aikaisemmin äänestäneille Iowan evankelisille.

Nyt perinne lensi roskakoriin. Trump ja Sanders eivät ainoastaan voittaneet, vaan he murskasivat vastustajansa. Ovensuutiedustelut osoittivat vaalien voittajat samalla minuutilla kun vaalihuoneet sulkeutuivat. Trump voitti kakkoseksi nousseen John Kasichin liki 20 prosenttiyksiköllä, ja Sanders pieksi Hillary Clintonin vieläkin selvemmin.

Trump on osoittautunut mestarilliseksi kanavoimaan sinikauluskonservatiivien turhautumista puolueensa linjaan. Sekoitus talouspopulismia, Wall Streetin ja rahavallan kiroamista sekä avoimen muukalaisvihamielistä maahanmuuttopolitiikkaa puree isoon osaan työväenluokkaisia konservatiiveja, jotka uskovat suurpääoman ja establishmentin kaapanneen republikaanisen puolueen.

Trumpin vauraus sekoitettuna miehen emotionaalisesti sekä verbaalisesti kurittomiin puheisiin, tehoaa duunariäänestäjiin. He ihailevat Trumpin menestystä mutta samanaikaisesti taputtavat villisti, kun Trump lupaa laittaa Wall Streetin velhot verolle tai valittaa, kuinka hänen kaltaisensa miljardöörit ovat ostaneet amerikkalaiset poliitikot.