Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Neljä heimoa, joiden riidat uhkaavat repiä koko maan – George Packerin uusi kirja analysoi Yhdysvaltain raivon politiikan syviä juuria

Poliittinen väkivalta ja jakautuneisuus eivät ole uutta Yhdysvaltain politiikassa. Uutta ja pelottavaa on se, miten moni amerikkalainen ei usko amerikkalaisen demokratian perustaviin totuuksiin.
Blogit Americana 8.7.2021 11:55
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Sanaparin ”jakautunut Amerikka” takaa löytyy sinistä ja punaista vaalikarttaa monimutkaisempi dilemma. Toimittaja-kirjailija George Packer analysoi uudessa kirjassaan Last Best Hope: America in Crisis and Renewal ja The Atlantic-lehdessä julkaistussa esseessään Yhdysvaltojen hajaannusta. Packer pohtii, kestävätkö maan koheesio ja amerikkalainen identiteetti tämän hetken poliittisen ja kulturaalisen ristivedon.

 

Packer jakaa Yhdysvallat neljään eri leiriin.

Ensimmäinen on nimeltäään ”vapaa Amerikka” (Free America). Se kasvoi osittain vastareaktiona autoritääriselle ja yhteisölliselle, burkelaiselle konservatismille. Liikettä ohjasi osaltaan vahva kylmän sodan sosialismin pelko, mutta toisin kuin autoritaariset traditionalistit, vapaassa Amerikassa uskottiin vapauden ihanteen rooliin totalitarismin vastaisessa taistelussa.