Natsismi, islamismi ja totalitarismin tappava virus

Pelolle ei saa antaa valtaa, mutta ei näköjään aina rehelliselle analyysillekaan.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Toisen maailmansodan jälkeen filosofit Hannah Arendt ja Karl Jaspers keskustelivat kirjeenvaihdossaan natsismin olemuksesta.

Saksanjuutalainen Arendt pakeni Saksasta vuonna 1933 päätyen lopulta Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloissa Arendt rakensi uran luennoitsijana, kirjailijana ja julkisena intellektuellina.

Saksalainen Jaspers pysyi kotimaassaan. Hän menetti virkansa Heidelbergin yliopistossa, koska hänen vaimonsa oli juutalainen. Sodan aikana Jaspers vaimoineen vältti keskitysleirin eläen puolieristäytynyttä elämää natsi-Saksan marginaaleissa.

Sodan jälkeen Arendt ja Jaspers jatkoivat kauan kestänyttä kirjeenvaihtoaan. Heidän keskustellessaan natsismin hirmutöistä ja luonteesta alun perin lääkäriksi koulutettu Jaspers analysoi ideologiaa.

Natsismi oli kuin virus, Jaspers sanoi. Se oli pieni ja surkea mutta traaginen pieneliö, joka suotuisten olosuhteiden vallitessa levisi kuin kulovalkea. Se kykeni saastuttamaan aikaisemmin terveet solut tartuttaen ja tappaen miljoonia ihmisiä, jotka tulivat sen kanssa kosketukseen.