Nato-keskustelu yllätti: Moni amerikkalainen tuttavani luuli Suomen olevan jo sotilasliiton jäsen

Yhdysvalloista katsottuna Suomen Nato-jäsenyys tarkoittaa lähinnä turvallisuuspolitiikan päivittämistä suuntaan, jossa talous- ja kulttuuri jo ovat.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kun hamalla 1980-luvulla kävin ensimmäisiä ulkopoliittisia keskusteluitani amerikkalaisten kanssa interrail-reissujen hostelleissa ja muissa nuorten porukoissa, amerikkalaisten kysymykset liittyivät Suomen erikoiseen Neuvostoliitto-suhteeseen.

Nuoret amerikkalaiset kyselivät suomettuneisuudesta, Suomen demokratian ja sananvapauden tilasta ja turvallisuuspolitiikasta. Euroopassa reissaavat opiskelijat olivat tietenkin keskiverto-amerikkalaista kiinnostuneempia mantereen politiikasta ja muistankin satunnaisesti yllättyneeni heidän perehtyneisyydestään.

Nyt, noin 35 vuotta myöhemmin, monet amerikkalaiset ei-akateemiset tuttavani ovat lähinnä yllättyneitä Suomen Nato-keskustelusta. He luulivat Suomen olevan jo jäsen.

Kokemukseni amerikkalaisten Suomi-kuvasta ovat tietenkin anekdoottimaisia, subjektiivisia ja täysin epätieteellisiä. Nekin kuitenkin vihjaavat siitä, miten Suomi-kuva Yhdysvalloissa on kääntynyt viime vuosikymmeninä päälaelleen.