Nancy Pelosi, Edustajainhuoneen tehonyrkki

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Nancy Pelosi oli terveydenhoidon uudistuksen hiljainen tähti. Edustajainhuoneen puhemiehen varmaotteinen ja taitava lakialoitteen läpiajo osoitti, että hän on eräs lähihistorian tehokkaampia puhemiehiä.

Nancy Patricia D’Alensandro Pelosi on helppo pilkattava. Vauras, kalliisti pukeutuva ja poliittista korrektiutta huokuva Pelosi on kuin limusiiniliberaalin karkikatyyri. Republikaanit ovat piikitelleet Pelosin henkilökohtaisen vaurauden ja liberalismin yhdistelmää, kutsuen häntä todellisuudesta vieraantuneeksi ja tekopyhäksi San Franciscon klishee-kimpuksi.

Rouvaskaisen ja liberaalin ulkokuoren takana asuu kylmäpäinen ja peräänantamaton politiikko. Kun republikaani Scott Brown voitti Massachusettsin senaattipaikan ja demokraatit vajosivat paniikkiin, Pelosi piti rivit ojennuksessa. Media, republikaanit, ja jopa osa demokraateista oli tuominnut terveydenhoidon uudistuksen kuolleeksi, mutta Pelosi piti lakialoitteen hengissä, pumpaten uskoa ja toivoa sen läpimenoon.

”Hän on Lyndon B. Johnson hameessa,” luonnehti demokraattinen strategisti Mark Siegel. Pelosi jakaa legendaarisen poliittisen kädenvääntäjän kyvyn tehdä kauppaa, kongressin protokollan tuntemuksen, sekä taidon puskea puoluetoverit riviin.

Terveydenhoidon uudistus osoitti, että Pelosi on hyvä prosaisti tasapainottamaan presidentti Obaman lyriikkaa. Idealistisia linjoja piirtelevä presidentti sekä äänet tarkkaan laskeva puhemies muodostavat tehokkaan yhdistelmän. Terveydenhoidon uudistus on nyt hoidettu. Seuraavaksi duon kyvyt testataan pankkilainsäädännön, maahanmuuttolain uudistuksen, sekä energiapolitiikan parissa.

Soundtrack: Grateful Dead, Touch of Gray.

PS. Syventäviä opintoja varten suosittelen The New Republicin erinomaista Pelosi-juttua parin vuoden takaa.