Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Naiset menestyvät, miten käy miehille?

Marko Maunula
Blogit Americana 25.1.2010 21:29

Sukupuoliroolit muuttuvat Amerikassakin. Pew Reseach Center -tutkimuslaitoksen tuore selvitys osoittaa, että yhä useammat amerikkalaisnaiset tienaavat enemmän kuin puolisonsa.

Sukupolvi aikaisemmin, vuonna 1970, vain neljä prosenttia amerikkalaisnaisista toivat taloon enemmän rahaa kuin miehensä, mutta nyt lukema on kasvanut jo 22 prosenttiin.

Kehitys on vain tuorein niitti viime vuosikymmenten tulo- ja koulutuskehityksessä. Mittava tutkimus parin vuoden takaa paljasti, että (inflaatio huomioonottaen) keskiluokkaisten miesten tulot ovat pudonneet viimeisen sukupolven aikana, kun taas naisten tulot ovat kasvaneet huomattavasti.

Trendi näyttää vain voimistuvan. Naiset muodostavat tänään karkeasti 58 prosenttia kaikista yliopisto-opiskelijoista, ja heidän opintomenestyksensä on keskimääräisesti miehiä parempi. Kehitys heijastuu tulevaisuudessa yhä näkyvämmin naisten kukkaroissa.

Muutos tulee aiheuttamaan suuria sosiaalisia haasteita maassa, jossa perinteiset sukupuoliroolit istuvat tiukassa. Joka neljäs alle murrosikäisten lasten äiti ei käy töissä. Vaimo joka ei käy töissä on edelleen monelle amerikkalaiselle miehelle merkittävä statussymboli, ja miehen rooli perheen rahantienaajana on tärkeä itsetunnon pönkittäjä.

Naisten parantuneet tulot ovat, luonnollisesti, hyvä asia ja merkki paranevasta tasa-arvosta, mutta se koettelee yhä useampien amerikkalaisten miesten itsetuntoa ja mieskuvaa. Elleivät amerikkalaiset varaudu kehityksen psykologisiin vaikutuksiin ajoissa, sukupuoliroolit, parisuhteet, ja avioliitto-instituutio joutuvat entistäkin kovemmalle koetukselle.

Soundtrack: Leonard Cohen, There Is a War.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Ehkäpä hyvänäköiset miehet pääsevät nauttimaan niistä samoista eduista mitä naisetkin ovat nauttineet tähän asti. Ja miehet yrittävät hankkiutua hyviin naimisiin missä naisten varallisuudella on samanlainen merkitys kuin miesten on ollut tähän asti ja pelkällä ulkonäöllä pääsee hyvään sosiaaliseen asemaan.

Voisi myös kysyä että miksi amerikkalainen mieskuva on romuttunut sivistymättömyyden ihannoimiseksi. Hyvin tämän näkee esim. elokuvissa, varsinkin nuorille suunnatuissa. Vielä 80-luvulla joku Seth Rogenin kaltainen ”manchild” olisi hädintuskin päässyt sivuosaan. Musiikissa roolimalleina ovat joko tyhjäpäiset popparipojat tai ultramachot räppärit, joskus myös saamattomat hipsteri-wimpsterit. Ei ihme että naiset valtaavat yliopistot, heille asetetut roolimallit ovat paljon vaativampia ja kunnianhimoisempia.

whitejazz:

Yhtä hyvin voisimme miettiä onko monilla mieskuvaa ollenkaan, niin paljon on perheitä missä ei ole miehenmallia kotona. Itse koko elämäni ilman isää ja miehenmallia eläneenä, kuten myös moni kaverini voi allekirjoittaa tämän faktan ja se ei toimi nykyään, että koko kylä kasvattaa tai jotain muuta puutaheinää, kyllä se roolimalli pitäisi kotona olla ja piste. Kuinka paljon tämä seikka sitten vaikuttaa nuoriin miehiin ja lapsiin, onko tätä selvitetty.

miessuku degeneroituu Nevadan autiomaahan MadMax kaltaiseen olotilaan, josta aseistetut naispartiot käyvät välillä kaappaamassa jonkun kun tarvitaan täydennys siemenpankkiin

Ei no, informaatioyhteiskunta suosii ominaisuuksia jotka ovat naisilla paremmin kehittyneitä kuin miehillä. Eritysesti kielellinen kommunikointi – kielihin on informaation kulkuneuvo.

Kp:

On selvitetty ja kyllä, isän/miehen ”mallin” puuttuminen on pahasta sekä pojille että tytöille, mutta varsinkin pojille. Isän puuttuminen on hyvin usein kytköksissä poikien huonoon itsetuntoon ja antisosiaaliseen käyttäytymiseen.

whitejazz