Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Naiset menestyvät, miten käy miehille?

Blogit Americana 25.1.2010 21:29
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Sukupuoliroolit muuttuvat Amerikassakin. Pew Reseach Center -tutkimuslaitoksen tuore selvitys osoittaa, että yhä useammat amerikkalaisnaiset tienaavat enemmän kuin puolisonsa.

Sukupolvi aikaisemmin, vuonna 1970, vain neljä prosenttia amerikkalaisnaisista toivat taloon enemmän rahaa kuin miehensä, mutta nyt lukema on kasvanut jo 22 prosenttiin.

Kehitys on vain tuorein niitti viime vuosikymmenten tulo- ja koulutuskehityksessä. Mittava tutkimus parin vuoden takaa paljasti, että (inflaatio huomioonottaen) keskiluokkaisten miesten tulot ovat pudonneet viimeisen sukupolven aikana, kun taas naisten tulot ovat kasvaneet huomattavasti.

Trendi näyttää vain voimistuvan. Naiset muodostavat tänään karkeasti 58 prosenttia kaikista yliopisto-opiskelijoista, ja heidän opintomenestyksensä on keskimääräisesti miehiä parempi. Kehitys heijastuu tulevaisuudessa yhä näkyvämmin naisten kukkaroissa.

Muutos tulee aiheuttamaan suuria sosiaalisia haasteita maassa, jossa perinteiset sukupuoliroolit istuvat tiukassa. Joka neljäs alle murrosikäisten lasten äiti ei käy töissä. Vaimo joka ei käy töissä on edelleen monelle amerikkalaiselle miehelle merkittävä statussymboli, ja miehen rooli perheen rahantienaajana on tärkeä itsetunnon pönkittäjä.

Naisten parantuneet tulot ovat, luonnollisesti, hyvä asia ja merkki paranevasta tasa-arvosta, mutta se koettelee yhä useampien amerikkalaisten miesten itsetuntoa ja mieskuvaa. Elleivät amerikkalaiset varaudu kehityksen psykologisiin vaikutuksiin ajoissa, sukupuoliroolit, parisuhteet, ja avioliitto-instituutio joutuvat entistäkin kovemmalle koetukselle.

Soundtrack: Leonard Cohen, There Is a War.