Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Naapurinmies Joe Biden

Blogit Americana 8.3.2011 14:49
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Suomi sai tutustua Joe Bideniin. Montako lapsusta mies lipsautti tällä keikalla?

Varapresidentit ovat yleensä erilaisia tyyppejä kuin istuvat presidentit. Heidän tehtävänsä on täydentää tukea ja täydentää kampanjapakettia: Eisenhower ja Nixon, JFK ja LBJ, Reagan ja Bush Sr., jne. Linja on vain vahvistunut Obama-Biden duon myötä.

Molemmat ovat maltillisia demokraatteja ja erittäin älykkäitä miehia, mutta siihen yhteneväisyydet rajoittuvatkin. Obama on viileä ja herraskainen, ja Biden välitön kansanmies. Obama harkitsee sanansa äärimmäisen tarkkaan ja puhuu hitaan harkitusti, mutta Biden avaa suunsa ja antaa palaa. Obama ei osaa suuttua, kun taas Biden käärii hihansa aina tarvittaessa.

Bidenin arvaamattomuus on tehnyt hänestä humoristien lempparin; yksin The Onion on omistanut ison tukun artikkeleita varapresidentille.

Rennon ja arvaamattoman ulkokuoren alla asuu kovapintainen ja terävä politiikko, joka on erittäin vahva varsinkin ulkopolitiikassa. Jo Bidenin poimiminen oli selkeä viesti, että Obaman hallinto tulee keskittymään ulkopolitiikkaan sekä siltojen korjaamiseen maailman kanssa. Biden on vahva kansainvälisen yhteistyön kannattaja, ja hän on puhunut sitkeästi kansainvälisen yhteistyön tarpeesta esimerkiksi Darfurin kriisin ja ilmastomuutoksen yhteydessä.

Traagiset elämänkokemukset ovat myös vahvistaneet Bidenin empaattisuutta. Hänen kasvuympäristönsä runsas alkoholinkäyttö teki Bidenistä absolutistin. Bidenin ensimmäinen vaimo sekä yksivuotias tyttövauva kuolivat auto-onnettomuudessa joulukuussa 1972, ja hän kasvatti kaksi poikaansa pitkälti yksinhuoltajaisänä.

Miehen suhteellinen köyhyys senaatin miljonäärien joukossa sekä selkään taputtava maanläheisyys suorastaan houkuttelevat kutsumaan häntä etunimeltä. Hänen taipumuksensa päästää suustaan sammakoita sekä jopa liiallinen maanläheisyys osaltaan torpedoivat Bidenin omat presidenttihaaveet, eikä vuoden 1988 esivaalikampanja koskaan ottanut kunnolla tuulta.

Biden on kaikkiaan terävä ja mukava mies, mutta jos joskus joutuisin poliittiseen tappeluun, haluaisin ehdottomasti Bidenin samaan poteroon. Hillary Clintonin ohella hän on demokraattisen puolueen paras luunyrkki.

Soundtrack: Randy Newman, Baltimore.