Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

My Lain teurastaja pyytää anteeksi

Marko Maunula
Blogit Americana 22.8.2009 22:28

William Calley, My Lain verilöylystä tuomittu ex-luutnantti pyysi perjantaina anteeksi, yli 40 vuotta tapahtuneen jälkeen.

My Lain teurastus on eräs häpeällisimpiä tapahtumia Yhdysvaltain historiassa. Maaliskuun 16, 1968 armeijan yksiköt hyökkäsivät My Lain kylää vastaan. Sen piti olla Viet Kongin tukikohta, mutta amerikkalaiset löysivät kylästä pääasiassa naisia, lapsia, ja vanhuksia.

Turhautuneet joukot ryhtyivät, upseeriensa käskystä, tappamaan kylän asukkaita systemaattisesti. Kuolonuhrien määrä arvioidaan yleensä 340-500 tuntumaan. Armeija kielsi ja valehteli tapahtumasta, kunnes toimittaja Seymour Hersh paljasti totuuden journalistisessa urotyössään, reilu vuosi tapahtumien jälkeen.

”Ei kulu päivääkään, etten kadu My Lain tapahtumia,” Calley sanoi viime perjantaina. Hän myönsi osallisuutensa tappamiseen, mutta vakuuttaa edelleen vain totelleensa ohjeita. Oikeus vapautti hanen esimiehensä, kapteeni Ernest Medinan, syytteistä vuonna 1971.

40 vuotta on pitkä aika – ennen kaikkea syylliselle itselleen. Toivottavasti Calleyn syntitaakka tuntuu nyt edes hieman kevyemmältä. Kansakunnalle yksi kipeä historian luku on nyt taas pari riviä lähempänä armeliasta lopetusta.

Soundtrack: Edwin Starr, War.