Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Murha ja valamieskokelas Maunula

Marko Maunula
Blogit Americana 16.5.2015 19:50
Neljä murhasta syytettyä nuorukaista katseli meitä sekoituksella uhmaa ja pelkoa. Kolme noin parikymppistä miestä ja yksi nainen arvioivat valamieskokelaita. Jotkut meistä päättävät heidän kohtalonsa. Noin pari kuukautta sitten sain postissa jury duty -kutsun. Minun piti ilmoittautua Atlantan oikeus...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

”Saavatko afroamerikkalaiset samoista rikoksista edelleen kovempia tuomioita kuin valkoiset? Paikotellen, valitettavasti.”

Yksi tunnetuimpia jury-valitsemistilaisuuksista oli OJ Simpson -case. Poolista, jossa oli 40% valkoisia, 27% mustia, 17% latinoja ja 15% prosenttia aasialaisia , puolet miehiä ja naisia, saatiin puristettua jury, jossa oli mustia 9, 1 latino ja 2 valkoista.
Naisia oli 10 ja miehiä 2.
Kukaan ei lukenut sanomalehtiä mutta kaikki tuijottivat tv-showta , 5 kannatti kuritusta perheessä, kaikki olivat demokraatteja, 5:n perheessä oli negatiivinen asenne poliisiin, 5 ilmoitti ettei urheilumestari voi syyllistyä rikokseen jne

Oli aivan selvää ettei tuollaista jurya olisi pitänyt valita tuomitsemaan mustaa, suosittua julkkista tuplamurha-oikeudenkäynnissä.
Vitsinä kulkeekin juttu syytetyistä, jotka vaativat samaa jurya kuin OJ Simpsonilla oli.