Multietninen Tel Aviv

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Juutalaiset ja arabit osaavat elää rauhallista ja tasapainoista yhteiselämää – ainakin Tel Avivissa.

Tel Aviv on moderni multi-etninen kaupunki. Ensimmäinen vuorokausi on takana, ja olen nähnyt enemmän mustaihoisia asukkeja kuin mustahattuisia hasidi-juutalaisia.

Näkyvine homoväestöineen, etnisine kirjoineen, sekä trendikkäine juppeineen, Tel Aviv huokuu välimerellistä cooliutta. Moderni arkkitehtuuri, vilkas katuelämä, sekä tasokkaat ravintolat hallitsevat kaupungin valtaväyliä. Kaupunki on sekoitus ikiaikaista antiikin Lähi-Itää, amerikkalaistyylistä pilvenpiirtäjien hallitsemaa bisneskylää, sekä ranskalaistyylistä Välimeren bon vivant -aluetta.

Viiden kilometrin aamulenkillä ohitin kaksi moskeijaa sekä yhden kirkon, mutta en yhtään synagoogaa. Kun söimme seurueemme kanssa illallista valtaosin arabien asuttamassa Jaffassa, imaamin rukouskutsu minareetista kaikui juutalaisten, arabien, ja turistien täyttämillä kujilla. Yhteiselo ei tietenkään ole täysin kitkatonta, mutta arkipäiväinen elämä israelilaisten muslimien ja juutalaisten yhteisessä kaupungissa muistuttaa, että heimojen vihanpito ei ole ikuisiin aikakirjoihin kaiverrettu Muuttumaton Totuus.

Olen kaupungissa osallistumassa kymmenpäiväiseen terrorismi ja demokratia -seminaariin. Vierailemme oleskelumme aikana Jerusalemissa, saamme haastatella vangittuja terroristeja, kuulemme parin suurlähettilään sekä israelilaisen asiantuntijan kommentit ääri-islamistisesta terrorismista, sekä seuraamme israelilaisten turvallisuustyöntekijöiden toimintaa.

Seminaarin aikataulu on erittäin tiivis, mutta pyrin raportoimaan kuulemastani mahdollisimman usein ja perinpohjaisesti.

Soundtrack: Bob Dylan, Tangled Up in Blue.