Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Mullin mallin ja hyrskyn myrskyn: Amerikkalainen politiikka heittää kuperkeikkaa

Blogit Americana 24.2.2017 17:47
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Donald Trumpin presidenttiys on synnyttänyt kummallisia poliittisia keskusteluja. Viime kuukausina olen toistuvasti joutunut puolustamaan läntisiä arvoja sekä kapitalismia vannoutuneille republikaaneille.

Tunnustetaan vielä kerran: äänestän Yhdysvalloissa valtaosin maltillisia tai konservatiivisia demokraatteja, mutta Suomessa olen liki koko ikäni ollut sitoutunut kokoomukseen (joskin oikeistodemareilla on sydämessäni pehmeä paikka).

Suomessa kannan huolta yrittämisen vaikeudesta ja taipumuksesta syyllistää menestystä, taloustieteen perusteiden huonosta ymmärryksestä, jossa liian monet ovat liian innokkaasti tappamassa kultamunia munivan hanhen. Hyvinvointivaltio ei ole mahdollinen ilman vireää, kannustavaa ja elinvoimaista markkinasektoria.

Yhdysvalloissa puolestaan minua vaivaa monien republikaanien atomistinen individualismi, valitettavan yleinen välinpitämättömyys vähäosaisia kohtaan, yhteisöllisyyden uhraaminen materialismin alttarille. Heidän ajamansa politiikka usein vahingoittaa ihailemaani amerikkalaista ”equality of opportunity, not outcome” -periaatetta.