Muhammad Ali – väärä ikoni

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Muhammad Ali, itsensä kaikkien aikojen parhaaksi nyrkkeilijäksi julistanut showmies, täyttää tänään 70 vuotta. Rääväsuusta on tullut miltei kaikkien rakastama ikoni, mutta miksi?

Ali oli huippuvuosinaan loistava nyrkkeilijä, eräs kaikkien aikojen parhaista. Miehen liikkuvuus ja käsinopeus olivat puhdasta taidetta, ja hänen otteluälynsä oli vertaansa vailla. Hän selviytyi voittajana eräistä nyrkkeilyn historian parhaimmista otteluista, mukaanlukien Rumble in the Jungle ja Thrilla in Manilla.

Median oli helppo ihastua elämää suurempaan hahmoon, joka vuolsi hauskoja ja teräviä lausuntoja kuin liukuhihnalta. Viisi minuuttia Alin seurassa tarjosi materiaalia etusivun juttuun, ja hän on tuottanut kuolemattomia lausuntoja enemmän kuin muut raskaan sarjan mestarit yhteensä.

Alin poliittinen ja uskonnollinen radikalismi tekivät hänestä jopa hippien idolin. Miehen vannoutunut Vietnamin sodan vastustus, mustan vallan ylistys, ja suorapuheinen valtarakenteiden kritiikki toivat jopa pitkatukkaiset pilvenpolttajat ja poliittiset radikaalit nyrkkeilykehien ympärille.

Silti, en pidä Alista. Kaikista ansioistaan huolimatta hän oli häikäilemätön rotuvihan lietsoja, rahanahne narsisti, ja hätkähdyttävän julma vastustajiaan kohtaan.

Ali oli häikäilemätön markkinamies, joka oli valmis lietsomaan vaikka rotuvihaa täyttääkseen taskunsa dollareilla. Ennen Alin ottelua valkoista Chuck Wepneriä (Rocky-elokuvan esikuva) vastaan, Ali ehdotti Wepnerille, että heidän kannattaisi rummuttaa markkinointimielessä rotuongelmia. Ali sanoi, että ’kerrotaan kaikille, että sinä kutsuit minua nekruksi.’ Wepner ei suostunut ehdotukseen, mutta tämä ei estänyt Alia valehtelemasta. Tulehtuneen ilmapiirin aikakaudella Ali oli valmis vaikka lietsomaan rotumellakoita ja tuhoamaan hyvien ihmisten maineen rahan takia.

Alin Joe Frazier -pilkka oli myös säälimätöntä. Frazier ei vihannut valkoisia kuten Nation of Islam -aikakauden Ali, joten Ali kutsui häntä valkoisten saappaiden nuolijaksi ja setä Tuomoksi.

Alin holtiton käytös ja narsismi vahingoitti vastustajia ja amerikkalaista kulttuuria. Myöhemmin hänen sairautensa sekä kansakunnan huono omatunto rasismista ovat tehneet Alista harmittoman lemmikin ja menneiden vuosikymmenten symbolin. Vanhasta radikaalista on kehittynyt liki koko maan rakastama hahmo, mutta en ymmärrä miksi.

Jos Ali todella haluaa anteeksiannon, rodullisen sovun, ja kansallisen yhtenäisyyden symboliksi, hän voisi aloittaa pyytämällä anteeksi omia satuttavia kommenttejaan. Aika alkaa käymään vähiin.

Soundtrack: Three Six Mafia, It’s a Fight.