Muhammad Ali 1942–2016

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Muhammad Alin muodonmuutos valkoisen Amerikan sylkykupista liki koko maan ikoniksi oli täydellinen.

Ennen kuolemaansa jopa hänen kiivaimmat poliittiset vastustajansa kumarsivat Alia amerikkalaisena sankarina. Muodonmuutos ei rajoittunut Alin faneihin. Mies itse kasvoi valkoisista paholaisista puhuvan Nation of Islam -uskonnon kannattajasta rauhaa ja veljeyttä julistavaksi humanistiksi

Nuoren Alin vihaisuus ja kauna valkoisia kohtaan heijastui kehään, ja Ali oli usein halukas heittämään bensaa liekkeihin. Ennen vuoden 1971 ottelua Joe Frazieria vastaan Ali leimasi Frazierin setä Tuomoksi, valkoisen miehen kengännuolijaksi ja rumaksi gorillaksi. Alin säälimätön kieli teki Frazierista, mukavasta miehestä, joka jopa auttoi Alia rahallisesti, valkoisen vallan lakeijan.

Frazier voitti ottelun mutta hävisi kaksi seuraavaa koitosta Alia vastaan. Arvet olivat niin syvät, että kun Frazier tapasi Parkinsonia sairastavan, vapisevan Alin vuosikymmeniä myöhemmin, hän sanoi: ”Nyt tiedät, kuka oikeasti voitti ottelumme.”

Silti jopa nuori ja vihainen Ali oli erinomainen amerikkalaisten rotusuhteiden kriitikko. Hän keskusteli sosiaalisista ongelmista tietomäärällä, karismalla ja vakuuttavuudella, joka pisti alan ammattilaisetkin satunnaisesti polvilleen.