Mitt Romney jättää senaatin: ”Suuri osa puolueeni kannattajista ei usko perustuslakiin”

Kaksinaamaiset republikaanikollegat saavat entiseltä presidenttiehdokkaalta ankarimman tuomion.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Utahin republikaanisenaattori, puolueen vuoden 2012 presidenttiehdokas Mitt Romney ilmoitti jäävänsä eläkkeelle päättyvän edustajakauden jälkeen. Väistyvä senaattori kritisoi armottomasti puoluettaan, sen johtoa ja senaatin republikaanikollegoitaan.

Romney on ollut itsenäinen toimija koko senaattorikautensa. Lainsäädäntöön, kompromisseihin ja hiljaiseen puurtamiseen uskova maltillinen republikaani on ollut poikkeus senaatissa, jota on hallinnut aggressiivinen poseeraus. Vuonna 2020 Romney oli puolueensa ainoa senaattori, joka valtakunnanoikeudessa äänesti Donald Trumpin syyllisyyden puolesta.

Itsenäisyys on ajoittain tarkoittanut myös yksinäisyyttä. Uskonnollisena mormonina Romney on tottunut sivullisuuden ja erilaisuuden tunteeseen, mutta hän kertoo tuntevansa olonsa epämukavaksi myös senaatin republikaanien tapaamisissa.

Romneyn sitkeä usko demokratiaan, totuuteen ja moraaliin ei sovi ajan henkeen. The Atlantic julkaisi otteita Romneyn pian ilmestyvästä elämänkerrasta Romney: A Reckoning. Juttu esittelee hätkähdyttävän suorapuheisen ja taipumattoman politiikon ja ihmisen, joka poistuu lavalta lausuen vakavia varoituksia.