Miten varautua mittavaan maahanmuuttoon: Gwinnettin piirikunnan opetukset olisivat hyödyksi myös Suomelle

Vielä vuosikymmen toisen maailmansodan jälkeen Gwinnett oli kulttuurisesti ja taloudellisesti tyypillinen syvän etelän piirikunta.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kirjoitan parhaillaan tutkimusta Gwinnettin piirikunnan muodonmuutoksesta vuosivälillä 1980–2020. Atlantan lähiö tarjoaa malliesimerkin globalisaation ja modernien kansainvaellusten voimasta. Gwinnett voi tarjota oppitunteja myös muuttuvalle Suomelle.

Vielä vuosikymmen toisen maailmansodan jälkeen Gwinnett oli kulttuurisesti ja taloudellisesti tyypillinen syvän etelän piirikunta. Rotuerottelu jakoi sen mustiin ja valkoisiin asukkaisiin, ja köyhyys piti maahanmuuttotilastot lähellä nollaa.

Viimeisen 50 vuoden aikana Gwinnettin väestö on kasvanut noin 43 000:sta liki miljoonaan. Noin 25 prosenttia sen väestöstä on syntynyt ulkomailla, ja liki 37 prosenttia asukkaista ei puhu kotonaan englantia.

Maahanmuuttajien suurimmat ryhmät koostuvat meksikolaisista, korealaisista, vietnamilaisista, intialaisista, väliamerikkalaisista ja venäläisistä.

Gwinnettista kehittyi ensin ketjuravintoloiden, ostoskeskusten ja kulttuurisen paikattomuuden leimaama amerikkalainen lähiöyhteisö. Atlantalaiset sekä alueelle muualta muuttaneet tulokkaat löysivät Gwinnettistä kelvollisia kouluja, turvallisen asuinympäristön ja toimivan infrastruktuurin.